Isten válaszol az imákra

Egy mongol fiú rájön arra, hogy Isten válaszol az imákra

– írta: Andrew McChesney

Amikor Iveel Namjildorj öt éves volt, Mongóliából a Fülöp-szigetekre költözött. Édesapjának, aki hetednapi adventista lelkész, továbbtanulás céljából a Fülöp-szigeteki adventista egyetemre kellett jelentkezni, így magával vitte családját is. Iveel-t szintén beíratták az eső osztályba.

Az iskola nehéz feladatnak tűnt Iveel számára, aki nem beszélt angolul és nehezen tudott kommunikálni az osztálytársaival. A többi fiú kötekedett vele és bántotta iskola után, amikor a buszra vártak.

„Te semmit sem tudsz” – mondta neki az egyik fiú.

„Írni sem tudsz” – mondta a másik – „menj az óvodába!”

Mikor ezt hallotta, Iveel visszarohant az iskolába és elbújt az osztályterem ajtaja mögé. Nem akart sírni a többi gyerek előtt.

Minden nap, amikor hazaért, édesanyja megkérdezte, hogy mi volt az iskolában.

Iveel nem akarta, hogy édesanyja aggódjon, ezért nem mondta el az igazságot.

„Az iskolában? Minden jó volt” – válaszolta mindig.

Este, amikor lefeküdt, le akart térdelni és imádkozni Istenhez, hogy segítse meg őt az iskolában. Viszont félt attól, ha az édesanyja meglátja, hogy imádkozik, meg fogja kérdezni tőle, hogy mit kért Istentől. Nem akarta, hogy édesanyja aggódjon, ezért az éjszaka közepén felkelt, amikor a szülei mélyen aludtak és csendben imádkozott Istenhez.

„Kérlek, add, hogy a gyerekek kedvesek legyenek hozzám, hogy barátok lehessünk” – mondta, „és segíts meg, hogy egy másik iskolába mehessek.”

Iveel néhány hónapig minden éjjel imádkozott. Aztán a szülei hirtelen eldöntötték, hogy egy másik iskolába küldik. A gyerekek az új iskolában kedvesek voltak hozzá, és segítették őt, hogy megtanuljon angolul. Amikor focizás közben megsérült a lába, a többi fiú segítette, hogy haza tudjon menni.

Iveel egy interjúban azt mondta, hogy boldog és hálás, amiért Isten meghallgatta az imáit, hogy egy másik iskolába járjon.

Aztán egy napon Iveel régi iskolájának igazgatója meghívta őt egy iskolai partira. Iveel egy kicsit izgult, hogy látni fogja régi osztálytársait, akik durván bántak vele. De, amikor elment a partira, a gyerekek játszottak vele és nagyon jól telt az együtt töltött idő. Azt mondta, hogy Isten azt az imáját is meghallgatta, hogy a régi osztálytársai legyenek a barátai.

Iveel most ötödikes, és hazájában, Mongóliában  az egyetlen adventista általános iskolába jár. Viszont soha nem felejti el azt, ahogyan Isten meghallgatta imáit. Azelőtt, hogy az iskolai problémáiért imádkozott volna, semmit sem kért Istentől, és azon is eltűnődött, hogy Isten egyáltalán létezik e.

„Minden szombaton eljártam a gyülekezetbe, de azon gondolkodtam, hogyan teremthette meg Isten a világot csupán a szavával” – mondta Iveel. „Miután meghallgatta imáimat, hiszem, hogy létezik.”

Andrew McChesney az Adventist Mission magazin szerkesztője

forrás: 100napimadsagban.blogspot.hu

Ezt teszi a dinnye a testeddel

Ezt teszi a dinnye a testeddel

 

Mivel még tart a dinnyeszezon – szerencsére! – összegyűjtöttünk néhány hasznos dolgot, amit érdemes tudnod a dinnye jótékony hatásairól. Még augusztus végéig lehet enni, úgyhogy használjátok ki; készítsetek belőle salátát, jégkrémet, smoothie-t vagy csak essetek neki egy villával 😀 Bármilyen módszert is válasszátok, jól jártok. Elmondom, miért 😉

 

5 szuper dolog, amit a dinnye tesz a testeddel

5. Megvéd a hőgutától

Ebben a melegben ez épp jól is jön! A görögdinnye ugyanis segít megelőzni a magas vérnyomást és csökkenteni a test hőmérsékletét. A mediterrán országokban élők előszeretettel fogyasztják délutánonként, ezzel megelőzve, hogy hőgutát kapjanak. Ráadásul a benne lévő hatóanyagok serkentik a felesleges folyadék izzadtsággal való távozását, ezzel is hűtve a szervezetedet.

4. Vesevédő

Tisztítja a vesét és egészségesen tartja ezt a szervet is. Míg szezonja van, érdemes annyit enned, amennyit csak lehet.

 

3. Cukorbetegek is fogyaszthatják

Ha valakinek alacsony cukor- és kalóriatartalmú diétát kell tartania a diabétesz miatt, gyakran hiányolja az édes ízeket az étrendjéből. Nos, nekik szuper megoldást jelenthet, hiszen bár van benne cukor, rengeteg rostot és vizet is rejt magában, így ők is fogyaszthatják. Arról nem is beszélve, hogy mennyi hasznos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

2. Rákmegelőző

Magas likopintartalmának köszönhetően (ez a hatóanyag még a paradicsomban található meg nagyobb mennyiségben) megvédi a sejteket a szabad gyökök felszabadulásától. Kifejezetten a prosztata-, mell-, tüdő- és bélrák megelőzésében hatásos.

 

1. Védi a szívet

Szintén likopintartalmának köszönhető, hogy javítja az erek és a szív működését. De a benne rejlő C-vitamin, kálium és béta-karotin csökkenti a koleszterinszintet és több szívproblémát is segít megelőzni.

/forrás: fitnesslife.hu/

Az ima életre keltett egy gyülekezetet Romániában

Az ima életre keltett egy gyülekezetet Romániában

– írta: Andrew McChesney

Az új lelkész megdöbbent, amikor először látogatta meg a bukaresti nemzetközi adventista gyülekezetet, ami az egyetlen angolul beszélő gyülekezet Románia fővárosában, ugyanis mindössze három személyt talált ott. És mindegyikük román volt. A jelenlévők elmondták, hogy bizony ennyi az összlétszám” –  meséli Benjamin Stan, a lelkész.

Három héttel később Benjamin megtudta, hogy a három személyből egy, egy 21 éves fiatal lány már nem akar tovább járni a csoportba. A lány édesanyja mondta el a hírt szombaton, hogy lánya, aki két évig járt a csoportba, úgy döntött, hogy továbbáll.

„Az anyuka finoman próbálta velem közölni, hogy a lánya másik gyülekezetbe szeretne járni, amiben több fiatal van” – folytatta Benjamin a történetet. „Tudod, a fiataloknak fiatalokra van szüksége a hitbeli növekedéshez.

Miközben a lelkész az anya szavait hallgatta, azon tűnődött, vajon miért vezette őt Isten egy látszólag halott gyülekezetbe? Így imádkozott: „Uram, miért vagyok én itt? Miért adtad nekem ezt az elhívást?

Abban a pillanatban érkezett meg egy román hölgy, aki a gyülekezet rendszeres látogatója volt, de nem tagja a közösségnek. Egy idősebb házaspár jött vele – egy, az országban kiránduló nyugdíjas lelkész a feleségével – akikkel az utcán találkozott, és segített nekik, mert éppen a gyülekezetet keresték.

„Akkor értettem meg, hogy szükség van nemzetközi gyülekezetre, mert sok turista jön Romániába, akiknek szükségük van egy helyre, ahol dicsőíthetik Istent.

Benjamin buzgón imádkozott ezért a gyülekezetért. Néhány héttel később az imaházba menet egy öltönyös férfit talált az épület előtt várakozva.

„Segíthetek önnek?” – kérdezte Benjamin.

„Igen, a hetednapi adventista gyülekezetet keresem” – válaszolta az idegen.

Amikor a kis csoport összegyűlt, Benjamin megkérte a férfit, hogy mutatkozzon be. Ő elmondta, hogy Lengyelországban él feleségével és két gyermekével, de Romániában dolgozik. Egy vasárnapot ünneplő egyházhoz tartozott, de miután tanulmányozta a Bibliát, olyan közösséget keresett, amely szombatot ünnepel.

„Itt vált világossá előttem, hogy Romániában sok külföldi is dolgozik, akik nem beszélnek románul, és ez a gyülekezet nekik is jó szolgálatot tehetne” – fűzte tovább a történetet Benjamin.

Nem sokkal ezután megérkeztek a laza nyári hónapok, amikor a gyülekezet két tagja és a látogatók is elutaztak vakációra Bukarestből. A gyülekezet őszig bezárta kapuit.

Amikor újra megnyitották, Benjamin azt javasolta, hogy szombat délelőttre tegyék át a szombatiskolát és az istentiszteletet. Addig ugyanis csak délután 6-tól 7-ig volt istentisztelet.

A két gyülekezeti tag azonnal a nemtetszését fejezte ki, mert ők román gyülekezetekbe jártak délelőttönként, és nem akarták elveszíteni azt a közösséget. Benjamin azonban kitartó volt. „Ne játsszunk tovább gyülekezetesdit!” – kérlelte őket. „Nem azért jövünk ide, hogy angolul tanuljunk. Azért jövünk, hogy a Bibliát tanulmányozzuk. És ha ezt tesszük, akkor gyülekezetként kell működnünk.

Benjamin önkénteseket hozott: egy 17 éves pénztárost és egy 19 éves szombatiskolai vezetőt. Talált egy 30 körüli férfit is, aki gyülekezetvezetőként szolgálhatott. A különböző társasági oldalakon is meghirdették a délelőtti istentiszteletet.

A következő szombat délelőttön 32 személy jelent meg.

Látnod kellett volna a két gyülekezeti tag arcát, amikor a többiek megérkeztek! ” – folytatja a történetet Benjamin. „ Elkerekedett a szemük. Nagyon meglepődtek, amikor ilyen sok embert láttak feltűnni a gyülekezetben, ráadásul fiatalokat.

A lengyel vendég, aki korábban már tanulmányozta a Bibliát Benjaminnal, néhány hét múlva megkeresztelkedett egy szombat délelőtti istentisztelet keretében.

Manapság Benjamin már kicsit sem kételkedik abban, hogy a gyülekezetnek, amit Adrian Bocaneanu lelkész alapított 2010-ben, igen fontos szerepe van Bukarestben. Jelenleg 26 tagja van, a szombati részvétel pedig 30 és 50 fő között mozog, beleértve a turistákat, a külföldi munkásokat és a diákokat. Időnként már 60 fölé is emelkedett a látogatók száma.

Két szombat kivételével minden nap jött új vendég a gyülekezetbe” – mondja a 43 éves Benjamin, aki a romániai unió segéd-ifjúságvezetőjeként is szolgál, és felügyeli az ország cserkészcsapatait.

A csoportot 2016 márciusában nyilvánították gyülekezetté, tíz hónappal azután, hogy Benjamin imádkozni kezdett ezért.

Mi történt vajon az eredetileg is ott szolgáló három gyülekezeti taggal, akikkel Benjamin találkozott, amikor először látogatott el oda?

Az a három tag is jár a gyülekezetbe, és nagyon aktívak. A fiatal lány, aki akkor elment, most a gyülekezet egyik vezetője.”

/forrás: 100napimadsagban.blogspot.hu/