Vegetáriánus főzőklub 2019.10.01. receptjei


Főzőtök krémleves

Hozzávalók: 1 főzőtök (kb.1,5kg), só, bors, 2 dl tejföl vagy joghurt, 1-2 evőkanálnyi apróra vágott kapor, 2 evőkanál olaj, 1 közepes hagyma, tejszín. Külön kapor, olívaolaj, pirított zsemlekocka.

Elkészítés: A hagymát felaprítjuk, a tököt meghámozzuk, a húsát felkockázzuk, a kaprot apróra vágjuk, 1 evőkanálnyit félreteszünk.. Olajon a hagymát és a tököt megpároljuk. Ízesítjük sóval, a kapor felével, borssal, felöntjük kevés vízzel és lefedve 10 percig főzzük. Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, beledobjuk a kapor másik felét. Ha puhára főtt, botmixerrel pépesítjük, hozzákeverjük a tejszínt. 1 evőkanál kaprot olíva olajjal kikeverünk, beleforgatjuk a pirított zsemlekockát és a levest ezzel tálaljuk.

Gazdag saláta gombával és camembert sajttal

Hozzávalók: 1 kígyóuborka, 2 paradicsom, 1 marék tökmag, extraszűz olivaolaj, 1 db camembert sajt, 10 dkg gomba, 1 retek, 1 újhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 15 dkg vegyes salátakeverék, grill fűszer, bazsalikom, majoranna, só, bors.
Elkészítés: A hámozott tökmagot olívaolajba áztatjuk, szórunk hozzá egy kis grill fűszerkeveréket, állni hagyjuk. A camembert sajtot felkockázzuk, majoranna és bazsalikom kíséretében összekeverjük az olívaolajos-tökmagos páccal és állni hagyjuk. Egy kis olivaolajon a megtisztított feldarabolt gombát a nagyon apróra vágott fokhagymával és újhagymával megpároljuk. sóval, borssal, bazsalikommal ízesítjük. A salátakeveréket egy mély tálba tesszük, egymás után hozzáadjuk a felkockázott uborkát, paradicsomot, retket. Tálalás előtt a gombás illetve a camembert sajtos keveréket is hozzáadjuk és lazán átkeverjük.
Forrás: http://www.mindmegette.hu/gazdag-salata-gombaval-es-camembert-rel.recept/

Formabontó előétel szilvából

Hozzávalók: pár szem nem túl érett szilva, fűszervaj (10 dkg szobahőmérsékletű vaj, 1 gerezd apróra vágott fokhagyma, pár csepp citromlé, fél csokor petrezselyemzöld, fél tk só), felezett dió
Elkészítés: A fűszervajat előző nap kell elkészíteni. A fokhagymát és a lágy vajat botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a fűszereket és jól átkeverjük. A masszát fóliára halmozzuk, és mint egy tekercset feltekerjük. A tekercset egy napig hűtőszekrényben tároljuk, hogy az ízek összeérjenek és megdermedjen. Másnap, a megmosott, szárazra törölt szilvát kimagozzuk és elfelezzük. A fél gyümölcsökre egy vékony karika fűszervajat helyezünk és egy fél diót ültetünk a tetejére. Nem sokkal tálalás előtt célszerű elkészíteni.

Gesztenyés-gombás cannelloni

Hozzávalók: 1 doboz (15-20 db) canelloni tészta, 25 dkg csiperkegomba, 15 dkg natúr gesztenye, 2 szál újhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 ek vaj, étolaj, 2 dl tejszín, 5 dkg reszelt sajt, 1 ek natúr joghurt, citrom, só, bors. A besamelhez: 5 dkg vaj, 6 dl tej, só, 2 ek liszt, szerecsendió

Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát finomra, a gombát és a natúr gesztenyét kisebb kockára vágjuk. Egy serpenyőben vajat és olajat hevítünk (így a vaj nem fog megégni), rátesszük a hagymát és a fokhagymát, majd sózzuk. Pár perc után hozzáadjuk a gombát és aranybarnára pirítjuk. Ezután beletesszük a gesztenyét, felöntjük a tejszínnel, reszelünk rá trappista sajtot, majd amikor besűrűsödött, beletesszük a joghurtot és lehúzzuk a tűzről. Citromlével, borssal és apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük. (Ha kell, sózzuk, mert fontos, hogy elég sós legyen a töltelék). A száraz canellonit megtöltjük, lerakjuk egy tűzálló tálba. Elkészítjük a besamelt, ráöntjük, megszórjuk reszelt sajttal és sütőben 180 °C-on 30-40 perc alatt megsütjük.

Cukkinis magos falusi kenyér

Hozzávalók: 5 ek író vagy kefir, 1dl víz, 1 csésze (kb. 13 dkg) cukkini, 2 csésze (kb. 22,5 dkg) BL80 kenyérliszt, 2 csésze (kb. 22,5 dkg) teljes kiőrlésű liszt vagy Graham liszt, 1,5 ek napraforgómag darálva, 1,5 ek tökmag darálva, 2 tk köles, 1,5 tk só, 1 tk cukor, 3 ek vaj, 1,5 tk szárított vagy 2,5 dkg friss élesztő.
Elkészítés: A cukkinit finomra reszeljük. A liszteket, sót, darált magokat és a kölest egy dagasztótálban összekeverjük. Ha szárított élesztővel dolgozunk, azt is hozzákeverjük. Ha friss élesztőt használunk, akkor azt az 1 dl langyos vízben a cukorral és 1 ek lisztkeverékkel felfuttatjuk. Ha felfutott az élesztő, akkor a vajjal és a cukkinivel együtt a lisztkeverékre öntjük, és tésztává dagasztjuk. Amikor már elválik az edény falától, egy kivajazott, kilisztezett (vagy sütőpapírral borított) szögletes formába tesszük, és letakarva kb. 1 órát kelesztjük. Amikor a tészta megkelt, a hideg sütő középső rácsára helyezve kb. 180 fokon kb. fél óra alatt megsütjük. Rácsra borítva hagyjuk langyosra hűlni. A tészta kenyérsütő gépben is megsüthető.
Forrás: Jennie Shapter: Szakácskönyv kenyérsütő gépekhez (Alexandra könyvkiadó, 2000)

Hamis májkrém

Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, olaj, só bors, majoranna, 40 dkg fehér bab (konzerv).

Elkészítés: A vörös- és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. Felforrósítjuk az olajat, megfonnyasztjuk rajta a vöröshagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát és kevergetve fél percig pirítjuk. A babot szűrőbe téve leöblítjük, lecsepegtetjük. A hagymás alaphoz adjuk, majd sózzuk és borsozzuk, ízesítjük egy kevés majoránnával. Hozzáöntünk 100 ml vizet és néhány percig forraljuk. Végül botmixerrel az egészet krémesre törjük. 

Forrás: http://www.mindmegette.hu/hamis-majkrem.recept/

Cukkinikrém télre

Hozzávalók: 2,5 kg cukkini, 3 fej vöröshagyma, 2 erős zöldpaprika, só, bors, olaj, pirospaprika, 5 gerezd fokhagyma, bazsalikom petrezselyem, olívaolaj.

Elkészítés: A cukkinit megmossuk, a bőrét megszurkáljuk több helyen, sütőpapíros tepsibe tesszük és 170 °C-on kb. 45 perc alatt megsütjük. Amíg sül, a felaprított hagymát megpirítjuk az olajon, hozzáadjuk a felszeletelt erős zöldpaprikát és megpároljuk. Megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk egy kevés pirospaprikával. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, az apróra vágott bazsalikomot és petrezselymet. Félrehúzzuk a tűzről, turmixgépben vagy késes aprítóban pépesítjük. A megsült cukkini magját kiszedjük és kikanalazzuk a bőréből. Ezt a fűszeres krémhez adjuk és újra átturmixoljuk. Steril üvegekbe kanalazzuk, a tetejére pici olívaolajat öntünk, ami elzárja a krémet az oxigéntől. Lezárjuk, vizes dunsztba tesszük, felforraljuk, és abban hagyjuk kihűlni.

Fűszeres töltött cukkini

Hozzávalók: 8 db salátacukkini, 1 nagy fej vöröshagyma vagy egy csokor zöldhagyma, 2 gerezd fokhagyma, olaj, 1 kis csokor petrezselyemlevél, 1 csapott ek sülcsirke fűszersó, 4 ek búzadara, 6-8 ek főtt köles (1 dl kölesből főzve), 15 dkg reszelt sajt

Elkészítés: A cukkiniket hosszában elfelezzük, kivájjuk. A kivájt részt felaprítjuk. A kockára vágott hagymát olajon aranysárgára pirítjuk, majd hozzáadjuk a cukkinit, ízesítjük a fokhagymával, a fűszersóval, végül a petrezselyemmel. Megszórjuk a búzadarával, ha a cukkini leve elfőtt, vízzel pótoljuk. Belekeverjük a főtt kölest, félrehúzzuk a tűzről és amíg még forró, belekeverjük a reszelt sajt 2/3 részét. Megtöltjük a cukkiniket, a tetejét megszórjuk a maradék sajttal. 200 °C-on 30 percig sütjük. 

Szőlős-diós wrap

Hozzávalók: 4 db wrap (tortilla), 1 fürt szőlő, 2 alma, 10 dkg dió, 5-6 szem puha datolya, 10 dkg ementáli sajt, 2 dl natúr joghurt, csipet dijoni mustár, 1 tk citromlé

Elkészítés: a datolyát kimagozzuk, 4 darabra vágjuk. A szőlőt leszemezzük, az almát héjastól kisebb kockára vágjuk. A joghurtot kikeverjük a mustárral, citromlével, majd a gyümölcsökkel, dióval és a kis kockára vágott sajttal. A tortillákat megtöltjük, feltekerjük és tálaljuk.

Birsalmaszósz

Hozzávalók: 2 kg db birsalma, 5-10 dkg cukor, 1 liter almalé, 1 tasak vaníliás pudingpor, fél citrom leve. (Befőttből is készíthetjük)

Elkészítés: a megmosott birsalmákat héjastól kockára vágjuk és a citromlével, a cukorral és az almalé nagyobb részével megfőzzük. A maradék almalével kikeverjük a pudingport, behabarjuk.

Birsalmás pite

Hozzávalók a tésztához: 45 dkg liszt (1/3 része teljes kiőrlésű), 15 dkg vaj, 3 ek cukor, 1 cs sütőpor, 1 tojás sárgája, 1,5 dl tejföl, csipet só. A töltelékhez: 7 db birsalma, 5 dkg cukor, 3 dl almalé, 2 tasak vaníliás pudingpor, fél citrom leve.

Elkészítés: A hozzávalókból tésztát gyúrunk (a krémes szilvás piténél leírt módon). Felét kinyújtjuk, kibéleljük a kikent tepsit, 180 °C-ra előmelegített sütőben kicsit megszárítjuk. Elkészítjük a tölteléket: a megmosott birsalmákat héjastól kockára vágjuk és a citromlével, a cukorral és az almalé nagyobb részével megfőzzük. A maradék almalével kikeverjük a pudingport, behabarjuk. Ráöntjük a tésztára, elsimítjuk. A tészta másik feléből rácsot készítünk, visszatesszük a sütőbe és 35-40 perc alatt készre sütjük.

Krémes szilvás pite

Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt (1/3 része teljes kiőrlésű), 15 dkg vaj, 3 ek cukor, 1 cs sütőpor, 2 tojás sárgája, 1 ek tejföl, csipet só. A krémhez: 3 tojás sárgája, 5 tojás fehérje, 1 tasak vaníliás pudingpor (főzős), 1,5 dl tejföl, 4 ek cukor, a töltelékhez: 1 kg szilva, 1 tk őrölt fahéj, 5 ek búzadara.

Elkészítés: A lisztet a cukorral, sütőporral, sóval elkeverjük, a vajat elmorzsoljuk benne.  Hozzáadjuk a tojások sárgáját és a tejfölt, összegyúrjuk. (Ha nem áll össze, tehetünk még egy kis tejfölt bele.) Tepsi nagyságnál picit nagyobbra nyújtjuk, körülbelül fél cm vastagra, beleterítjük a tepsibe úgy, hogy pereme legyen. Ha szakad, nem baj, kézzel belelapogatjuk.  Meghintjük 2 evőkanál búzadarával, vágott felével felfelé kirakjuk a kimagozott, félbevágott szilvával, meghintjük fahéjjal, rászórjuk a maradék 3 evőkanál búzadarát.

A krémhez a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Egy külön edényben a tojássárgáját a pudingporral és a tejföllel kikeverjük. Végül óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot. A masszát ráöntjük a szilvára, elsimítjuk. 170-180 °C-ra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük. (Ha nagyon pirul a teteje, sütőpapírral takarjuk le.)


Vegetáriánus főzőklub 2019.10.22. receptjei – az amerikai hálaadási ünnep


Sült almás sütőtök krémleves

Hozzávalók: 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 savanykás alma, 1 kg sütőtök, 1 tk ételízesítő, 1 dl tejszín vagy 2 dl növényi tej, 1 tk liszt, 1-1 késhegynyi kurkuma és gyömbér, csipet őrölt fahéj, olaj.
Elkészítés: az almákat megtisztítjuk, félbe vágjuk és kevés olajon lefedve addig pároljuk, míg teljesen megpuhul, ekkor levesszük a fedőt és hagyjuk, hogy az összes lé elpárologjon és az alma kicsit lesüljön. Kivesszük, félretesszük. A hagymát és a fokhagymát megdinszteljük, rádobjuk a felkockázott sütőtököt, felöntjük vízzel, fűszerezzük, puhára főzzük. Hozzáadjuk a párolt almát, pürésítjük, majd a lisztből és tejszínből vagy növényi tejből kevés vízzel habarást készítünk, behabarjuk vele a levest. Tökmagolajjal meglocsolva tálaljuk. Maradék sült tökből is készíthető.

 

“Juharmázas’’ zöldségek

Hozzávalók: 1 kisebb fej vörös- vagy lilahagyma, ½ kg fagyasztott kelbimbó, ¼ kg fagyasztott bébi répa, fél piros pritaminpaprika, ¼ pohár juharszirup/méz, 1-2 evőkanál mustár, 1 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál kukoricakeményítő, 1 evőkanál fokhagyma granulátum, 2 evőkanál citromlé, kevés víz.

Elkészítés: A fagyasztott zöldségeket 2-3 percre lobogó vízben blansírozzuk, majd leszűrjük. A hagymát megpároljuk, hozzáadjuk a felaprózott paprikát, a blansírozott zöldségeket és megsózzuk. Pár perc alatt összefőzzük az egészet. Egy kis tálban a kukoricakeményítőt, a fokhagyma granulátumot, a juharszirupot, a szójaszószt és mustárt pár evőkanál vízzel kikeverjük és ráöntjük a párolt zöldségekre. Összeforgatjuk és addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ha nagyon sűrű lenne, egy kis vizet adhatunk hozzá.

Édesburgonya-püré

Hozzávalók: 2 nagyobb savanykás alma, 4 nagy édesburgonya (batáta), 5 dkg olvasztott vaj, 150 ml tejszín, só, frissen őrölt rózsabors, ½ tk őrölt szerecsendió, késhegynyi chili por.
Elkészítés: Az almát és az édesburgonyát megtisztítva, kockákra vágva a sütőben puhára sütjük (vigyázzunk, nehogy megégjen), majd püré állagúra passzírozzuk. Kikeverjük a tejszínnel, az olvasztott vajjal és a fűszerekkel.

Pulykatöltelék formában sütve

 Hozzávalók: 25 dkg vegyes friss gomba, 1 közepes zeller, 1 nagy fej hagyma, 7 dkg vaj, 1 cs petrezselyemzöld, ½ tk morzsolt rozmaring, késhegynyi őrölt bors, 3 csésze szárított kenyérkocka, fél csésze zöldségleves, vagy 1 tk ételízesítő fél cs. vízben felforralva

Elkészítés: A hagymát kockára vágjuk, a vajon megdinszteljük, hozzáadjuk a gombát és a fűszereket. Lefedve megpároljuk, felöntjük a zöldséglével és hozzáadjuk a kenyérkockát. Kivajazott formában sütjük.

Lencsefasírt egyben sütve

 

Hozzávalók: 2 pohár főtt lencse (kb. 1 pohár száraz), 1 pohár reszelt sárgarépa vagy cukkini, 1 lilahagyma, 2 fokhagyma gerezd,  ½ pohár dió, ½ pohár lenmagpehely, 1 pohár kisszemű zabpehely, ¾ pohár zabliszt (vagy zabpehely kávédarálóban megőrölve), só, bors, 3 ek sűrített paradicsom, 1 tk ételízesítő.

Elkészítés: A főtt lencsét kevés főzővízzel összeturmixoljuk. (Darabkák maradhatnak benne.) Adjuk hozzá az összes többi összetevőt, simítsuk a keveréket egy sütőpapírral bélelt tepsibe vagy kenyérsütő formába. 180 °C-on 50-60 perc alatt megsütjük. Szépen szeletelhető.

 

Gombakrémes zöldbab köret

 Hozzávalók: 40 dkg ceruzabab, 1 fej hagyma, 40 dkg csiperkegomba, ételízesítő, 2 ek zabpehelyliszt, 2 ek tejföl, petrezselyemlevél, 4-5 ek ropogós sült hagyma (készen kapható)
Elkészítés: a hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a kockára vágott gombát és az ételízesítőt, lefedve megpároljuk. Behabarjuk a liszttel és a tejföllel, kevés vízzel felengedjük, ha felforrt, pürésítjük. Közben sós vízben roppanósra főzzük a ceruzababot (egészben maradhat, nem szeleteljük fel). Leszűrjük és tálba rendezzük a babot, ráöntjük a gombamártást és megszórjuk a ropogós sült hagymával.

 

Babmártogatós

Hozzávalók: 1 konzerv bab, fél piros kaliforniai paprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 tk dijoni mustár, késhegynyi őrölt chili, só.

Elkészítés: a babkonzervet levével együtt késes aprítóba öntjük, hozzáadjuk a fűszereket, a paprikát, zúzott fokhagymát és pépesítjük. Tortilla chips vagy pirítós való hozzá, de kígyóuborka csíkokkal is kínálhatjuk.

 

Sütőtökpuding

Hozzávalók: 1 kg sült tök, 2 banán, 1-2 dl növényi tej, 1-1 késhegynyi őrölt fahéj, gyömbér és szegfűszeg, méz vagy juharszirup ízlés szerint.

Elkészítés: a hozzávalókat késes robotgépbe tesszük, pürésítjük, a tejet fokozatosan adagolva. A kész „pudingot” poharakba szedjük és behűtjük.

 

Vörös áfonyás-körtés kuglóf

Hozzávalók: ½ csésze (113 g) vaj, 4 tojás, 2 ½ csésze (320 g) liszt (lehet vegyesen is), 1 ek sütőpor, ¼ tk só, 1 ¼ (250 g) csésze barnacukor, 1 ½ tk vanília, ¼ csésze (64 ml) tej vagy tejszín, 3 csésze (38 dkg) hámozott, felkockázott körte vagy alma, 1 csésze vörös áfonya feldarabolva. (1 csésze = 2,36 dl)

Elkészítés: A vaj és a tojás legyen szobahőmérsékletű. Ha hideg helyen vannak, kb. 30 perccel a készítés előtt vigyük be őket a konyhába, és hagyjuk, hogy átmelegedjenek. Egy kisebb keverőtálban a lisztet, sütőport, sót összekeverjük és félretesszük. Egy nagyobb keverőtálban a vajat habosra keverjük (robotgéppel a legkönnyebb). Fokozatosan 2 evőkanalanként hozzáadjuk a cukrot és tovább keverjük. Egyenként hozzáadjuk az egész tojásokat, majd a tejet vagy tejszínt és ezekkel is átkeverjük. A vajas keverékbe beleforgatjuk a lisztes keveréket, és addig keverjük, amíg egynemű lesz. Beleforgatjuk a tésztába a gyümölcsöket is, majd kivajazott, kilisztezett kuglófformába kanalazzuk, elsimítjuk a tetejét és 180 fokon kb. 50-55 percig sütjük (akkor van kész, amikor a közepébe szúrt fogpiszkálóra nem ragad a tészta). Rácson hűtjük, majd kiborítjuk a formából, és ha teljesen kihűlt, felszeleteljük.

 

Krémes sütőtök pite

Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, 9 dkg cukor, 1 tojás, 15 dkg vaj. Töltelék: 1 kg sütőtök, 2 nagy tojás, 1 tojássárgája, 250 ml tejszín, 1 mézeskalács fűszerkeverék, 7,5 dkg nádcukor.

Elkészítés: A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a cukrot és a tojást, lágy tésztát gyúrunk belőle. Fóliába csomagoljuk és húsz percre a hűtőbe tesszük. Közben elkészítjük a tölteléket és előmelegítjük a sütőt 170 °C-ra. Kevés vízben megpároljuk a tököt, majd leszűrve pürésítjük. Egy üstben felverjük a tojásokat, beletesszük az extra tojássárgáját. Egy serpenyőben lassú tűzön, folyamatosan kevergetve felolvasztjuk a cukrot a tejszínben, belekeverve a fűszert is. Kicsit hűlni hagyjuk, majd folyamatos keverés mellett, óvatosan belecsurgatjuk a tojásokat, vigyázva, nehogy kicsapódjon. Óvatosan, kanalanként hozzáadjuk a sütőtökpürét és finoman átkeverjük. A tésztát vékonyra kinyújtjuk egy kivajazott piteformába (23 cm átmérőjű) simítjuk. Lefedjük egy réteg alufóliával, sütőgyöngyöt vagy szárazbabot szórunk bele és öt percig elősütjük, majd kiöntjük belőle a babot, kivesszük a fóliát és megtöltjük a sütőtökkrémmel. 35 perc alatt készre sütjük, majd szoba-hőmérsékletűre hűtve megszórjuk fahéjas porcukorral. A tányéron meglocsolhatjuk juharsziruppal is.