fozoklub-szorolap-2016-oszimg_2891

Vegetáriánus főzőklub 2016.10.11. receptjei

Bazsalikomos tökmagpástétom

Hozzávalók: 1 csésze főtt-morzsolt, vagy konzerv kukorica, 2/3 csésze tökmag, 1 gerezd fokhagyma, bazsalikom, 1/2 citrom leve, 1/4 csésze olívaolaj, só. 
Elkészítés: A tökmagot megdaráljuk, majd összeturmixoljuk a többi hozzávalóval, a kukorica levével hígíthatjuk, ha szükséges. Tökmagos házi kenyérre kenve fogyasztjuk.

tokmagos-pastetom

Rakott cukkini

Hozzávalók: 1 cukkini, 1 kg krumpli, fél kg paradicsom, fokhagyma, olaj v. pálmazsír, só, bazsalikom, szezámmag.
Elkészítés: Egy tűzálló tálba rétegezzük a krumplit, a paradicsomot és a cukkinit. A rétegek közé aprított fokhagymát szórunk, sózzuk, fűszerezzük, meglocsoljuk egy kis olajjal.
Előmelegített sütőben180 °C-on sütjük. Mielőtt kivesszük, megszórjuk szezámmaggal.
Ízesíthetjük füstölt tofuval, v. gabonakolbásszal.

rakott-cukkini

Cukkinis lecsó kölessel

Hozzávalók: 1 kg paprika, fél kg paradicsom, 1 fej hagyma, 2 kis cukkini, 1 kisebb csésze köles, olaj, só.
Elkészítés: A hagymát felszeljük, olajon megdinszteljük, rádobjuk a feldarabolt hozzávalókat. Ha kész a lecsó, beleszórjuk a megmosott kölest és ráöntünk egy csésze vizet. Ha a köles megpuhult, lekapcsoljuk. A kölest kóstolgatva ellenőrizzük, hogy elegendő folyadékot szívott-e fel. Szükség esetén óvatosan növelhetjük a víz mennyiségét (nem jó, ha szétfő a köles).

14572307_1179106622145992_7359907361652016057_n

Sütőtök krémleves

Hozzávalók: kb. 1 kg sütőtök meghámozva, kockára vágva, 1 fej hagyma apróra vágva, 4 dkg vaj, 1 ek Vega Natura ételízesítő, só, bors  ízlés szerint, pár szál bazsalikomlevél, 1 l víz, 2 dl tejszín
Elkészítés: Egy közepes méretű fazékban a vajon az apróra vágott hagymát fedő alatt megpároljuk, de nem pirítjuk meg. A sütőtök darabokat beleforgatjuk, meghintjük az ételízesítővel, sóval, borssal, és felengedjük a vízzel. Kb. 20 perc alatt puhára főzzük. Amikor kész, turmixoljuk, majd belekeverjük a tejszínt. Tálalás előtt frissen vágott bazsalikommal ízesítjük. Pirított kenyérkockával tálaljuk.

sutotok-kremleves

Juhtúróval töltött (kolbász)tök

Hozzávalók: kb. 80 dkg zsenge (kolbász)tök, 40 dkg burgonya, 20 dkg juhtúró, 1 tojás, 10 dkg óvári sajt, só, petrezselyemzöld, a tepsi kenéséhez margarin vagy olaj, a tálaláshoz tejföl
Elkészítés: A meghámozott tököt vastagabb karikákra vágjuk, a belsejét kivájjuk, majd enyhén sós, forrásban levő vízben kb. 4-5 percig főzzük. A burgonyát héjában megfőzzük, ha kicsit kihűlt, meghámozzuk és krumplinyomón áttörjük. A tört burgonyát összekeverjük a juhtúróval, a finomra vágott petrezselyemzölddel és a tojással. A tökkarikákat margarinnal vagy olajjal kikent tepsire rakosgatjuk, megtöltjük a juhtúrós krémmel, a tetejére reszelt óvári sajtot hintünk. Sütőben pirosra sütjük kb. 20 perc alatt. Tálaláskor tejfölt kínálunk mellé.

14702277_1179105505479437_5457182548028559594_n

Gabonafasírt kolbásztökkel

Hozzávalók: 4 ek kolbásztök gyalulva, 3 tojás, 7 ek teljes kiőrlésű búzaliszt, 7 ek finomliszt, 3 ek hajdinaliszt, 2 ek burgonyapehely, 1 tk só, 1 ek ételízesítő, pirospaprika, fokhagyma, bors ízlés szerint.
Elkészítés: a hozzávalókat összekeverjük, 15 percig állni hagyjuk. Forró olajba evőkanállal fasírtokat szaggatunk, mindkét oldalát megsütjük.

gabonafasirt

Tormás céklasaláta

Hozzávalók: 4 alma, 4 cékla,  2 tk reszelt torma, 1citrom leve, fél dl olívaolaj, 2evőkanál méz, 1tk fahéj, 1 mk római kömény vagy Garam Masala  fűszerkeverék, csipet só.
Elkészítés: A hozzávalókat összekeverjük és egy napig érleljük hűvös helyen.

14656313_1179106752145979_8939541246875232742_n

Magvas csavart (sós sütemény)

Hozzávalók: 5dkg élesztő, 5 dl meleg víz, 1 tk méz. 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 70 dkg finomliszt, 1dl olívaolaj, 2 csapott ek só, 1-1 marék pirított napraforgó, lenmag, szezámmag, durvára vágott tökmag. Kence a tetejére: 1/2 dl olívaolaj, 1/2 dl víz, 1 tk só, 3 gerezd fokhagyma, 1tk őrölt pirospaprika, 1 púpozott ek sörélesztő pehely ( elhagyható).
Elkészítés: Futtassuk fel az elmorzsolt élesztőt a mézzel és a  meleg vízzel, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót. Gyúrjuk össze a tésztát, majd 1órai kelesztés után  nyújtsuk ki 1/2 cm vastagságúra és vágjuk fel 15x3cm- es darabokra. Mindegyik csíkot csavarjuk meg 2x úgy, hogy alagútszerű masnit kapjunk. Süssük 150-180 °C-on addig, amíg a tetejük pirulni kezd, és az aljuk már egy kicsit kopog. Amíg a tészta sül, turmixoljuk össze a kence alapanyagait. Ha megsültek a csavart szalagocskák, kenjük be vele a tetejüket. Hűlés közben magukba szívják a finom fokhagymás olajat.

magvas-csavart-sos-suti

Pie (gyümölcsös, zabpelyhes gyors sütemény)

Hozzávalók: kb. 1 kg idénygyümölcs (ősszel pl. szilva, alma, körte, szőlő), kb. 40 dkg zabpehely, 5 dkg dió, 10-12 dkg olvasztott vaj, méz, mazsola.

Elkészítés: A gyümölcsöket darabokra vágjuk, a tepsi aljára terítjük. A zabpelyhet, amivel lefedjük a gyümölcsöket, összekeverjük kb. 12 dkg olvasztott margarinnal, 1 vaniliás cukorral, 2-3 evőkanál mézzel, durvára vágott dióval és ízlés szerint mazsolával. Ezt elosztjuk a gyümölcs tetején. 200 C-os sütőben addig sütjük, amíg a zabpehely picit színesedik, barnul. Amíg sül, vaníliás pudingot készítünk (lehet főzés nélküli is).A megsült pie-t mély tálacskákba kanalazzuk és rámerjük a pudingot.

dori-sut-2    elokeszuletek-a-zabpelyhes-gyumolcsos-edesseghez    gyumolcsos-zabpelyhes-edesseg

Birsalmás kölespuding

Hozzávalók: 1 üveg birsalmabefőtt, egy csésze főtt köles.
Elkészítés: enyhén sós, cukros vízben megfőzzük a kölest. Egy üveg birsalmabefőttet mély tálba öntünk, botmixerrel pépesítjük. Beleöntjük a kihűlt főtt kölest, azzal újra összeturmixoljuk. Behűtjük. Másnap a legfinomabb, addigra a köles átveszi a birsalma ízét és pudingszerűre összeáll. Önállóan vagy süteménnyel fogyasztjuk.

birsalmas-kolespuding

Tökös kevert sütemény

Hozzávalók: 1 tojás, fél csésze cukor, 1 csésze víz, 1,5 csésze fehér liszt, fél csésze durumbúza dara, 1 sütőpor, csipet só, 1,5 csésze gyalult kolbász- (vagy spárga-) tök.
Elkészítés: a hozzávalókat a tök kivételével összekeverjük, kikent tepsibe simítjuk, a gyalult tököt a tetejére szórjuk, 180 °C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (kb. 20 perc).

tokos-lepeny-suti

 


 Vegetáriánus főzőklub 2016.10.25. receptjei

Zöldségfelfújt

Hozzávalók: 20 dkg brokkoli, 2 sárgarépa, 4 gomba, 10 dkg zöldborsó, 1 vöröshagyma, 2 tojás, 1 ek tejföl, 2 ek liszt, só, bors, étolaj. 
Elkészítés: Az összevágott zöldségeket kevés olajon fél dl vízzel megpároljuk, majd mikor puhára párolódott, kicsit összetörjük botmixerrel. Fűszerezzük, belekeverjük a tojássárgáját, lisztet, tejfölt, végül a felvert tojásfehérjét. A tésztát kis formákba (pl. muffin) töltjük, tetejét megszórhatjuk reszelt sajttal, 180C°-on sütjük. Más zöldséggel is elkészíthető ízlésnek és évszaknak megfelelően.

zoldsegfelfujt



Joghurtos édeskömény saláta

Hozzávalók: 2 db közepes méretű édeskömény gumó, 1 kis fej hagyma, 1 db alma, 1 ek citromlé, 200 ml natúr joghurt, 1/2 ek ketchup vagy paradicsompüré, só, bors ízlés szerint, 2 dkg dió durvára vágva.
Elkészítés: Az édeskömény kaporhoz hasonló leveleit lecsipkedjük, apróra vágjuk és félretesszük. Külső burkolóleveleit leszedjük, a levélnyeleket rövidre vágjuk. Ezután megmossuk, elfelezzük, majd vékonyan felszeleteljük. A hagymát apróra vágjuk, az almát felkockázzuk. A dresszinghez a joghurtot elkeverjük a citromlével és a ketchuppal. Sóval, borssal ízesítjük. Hozzákeverjük az apróra vágott hagymát és az almakockát, és az édeskömény zöldjét. A dresszinget az édesköményre öntjük és jól összekavarjuk. Pár órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Tálalás előtt megszórjuk a vágott dióval.

joghurtos-edeskomeny-salata

Felfújt édesköménnyel és sáfránnyal

Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt (fele teljes kiőrlésű), 20 dkg vaj vagy margarin, 1 tojás, 1/2 tk só.
A töltelékhez: 60 dkg édeskömény, 30 dkg krémsajt, 1/4 l édes tejszín, 5 tojás, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 ek vaj, 1 késhegynyi sáfrány, só, bors, szerecsendió őrlemény, provence-i fűszerkeverék.
Elkészítés: a lisztbe késsel aprítsuk bele a margarint, és a tojással meg a sóval gyúrjunk belőle sima tésztát. Csomagoljuk fóliába, és kb. 1 órára tegyük a hűtőbe. Az édesköményt vékonyan szeleteljük fel, majd a sáfránnyal és az apróra vágott fokhagymával az 1 ek forró vajon forgassuk meg, és hagyjuk kihűlni. A krémsajtot keverjük habosra a fűszerekkel, a tojásokkal és a tejszínnel, majd keverjük bele a kihűlt zöldséget is. A tésztát nyújtsuk ki, béleljük ki vele egy sütőforma alját. A tésztát villával szurkáljuk meg. Simítsuk bele az édesköményes-sajtos masszát. Előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt süssük készre. Legfinomabb langyosan, zöld salátával.

felfujt-edeskomennyel-es-safrannyal

Zöldséges egytál mexikói módra

Hozzávalók: 1 nagy fej hagyma, 1 cukkini, 1 padlizsán, 2 répa, 4 db kápia paprika, 2-3 zöld húsú paprika, 1 vörös bab konzerv, 1 kukorica konzerv, a tasak tortilla chips.
Elkészítés: A hagymát karikára vágjuk, serpenyőben kevés olajon feltesszük a csíkokra vágott cukkinivel és padlizsánnal. Sózzuk, rádobjuk a csíkokra vágott paprikákat, ha megpárolódott és a leve elfőtt, ráöntjük a bab és a kukorica konzervet. Összeforraljuk. Tálaláskor a tányéron megszórjuk darabokra tört tortilla chipsszel és azonnal fogyasztjuk, mielőtt a chips megpuhulna.

Tepsis sült vegyes zöldség

Hozzávalók: 2 fej lila (pl. sonka-) hagyma, 3-4 édes burgonya, 3 kápia paprika, 30-40 dkg szeletelt gomba, 2 paradicsom, 2 cs. mozzarella sajt kb. 250 g), 2-3 gerezd fokhagyma, só v. ételízesítő, olívaolaj.
Elkészítés: A hozzávalókat felszeleteljük, rákeverjük a zúzott fokhagymát, a sót vagy ételízesítőt, tepsibe simítjuk, meglocsoljuk olíva olajjal, rászeleteljük a paradicsomot, sütőben 200-220 °C-on kb. 15 percig sütjük, utána kivesszük, rászeleteljük a mozzarella sajtot és 10 percre visszatoljuk a sütőbe. Ha felül nagyon süt a sütőnk, akkor célszerű az első 15 percben letakarni.

tepsis-sult-vegyes-zoldseg

Karfiolfasírt

Hozzávalók: 1 kg karfiol, 2 db tojás, fűszerek ízlés szerint, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez.
Elkészítés: A karfiolt rózsákra szedve fűszeres vízben puhára főzzük. Leszűrjük, villával finomra törjük, ízlés szerint fűszerezzük (vegeta, bors, fokhagyma…). 2 tojással egybedolgozzuk a masszát, ha túl lágynak találjuk, kevés zsemlemorzsával szikkasztjuk. Kis pogácsákat formázunk, zsemlemorzsába forgatjuk és forró olajban aranybarnára sütjük.

karfiolfasirt

Rakott cékla zellerrel

Hozzávalók: 1 nagy zeller, 4-5 közepes cékla, 2 fej lila hagyma, 5 dl (növényi) főzőtejszín, 2 cs mozzarella sajt (2 x 125 g), 2 kakukkfű ág, babérlevél, 1-2 kk tört koriander, 5 dkg reszelt sajt a tetejére.
Elkészítés: A céklát és a zellert vékony szeletekre, a hagymát csíkokra vágjuk. Tűzálló tálba rétegezzükt, soronként sózzuk, fűszerezzük. A tejszínt ráöntjük, 180°C-on 40-50 percig sütjük, majd rászórjuk a sajtot és 10 percre visszatoljuk a sütőbe.

rakott-cekla-zellerrel

Sajtos ropi (nagy adag)

Hozzávalók: 400 g teljes kiőrlésű búzaliszt, 600 g félbarna liszt, 200 g zabpehelyliszt, 500 g vaj, 1 tojás, 45 g só (4 tk), 550 g kefir, 1 dl olaj, 100 g reszelt sajt a tésztába, kb. 200 g sajt a szóráshoz, 1 tojás a kenéshez
Elkészítés: a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a többi hozzávalót és összegyúrjuk. Hűtőszekrényben 1-2 órát pihentetjük. 5-7 mm vastagságúra nyújtjuk, levágunk egy akkora darabot, ami körben kb 2-2 cm-rel kisebb, mint a tepsi. Egyben a sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük a felvert tojással, derelyemetszővel csíkokra vágjuk, a csíkokat kissé eltoljuk egymástól, reszelt sajttal és köménymaggal megszórjuk, 200 °C-on kb. 20 perc alatt pirosra sütjük.

Zabpelyhes keksz II.

Hozzávalók: 15 dkg zabpehely, 10 dkg liszt, fél tk őrölt fahéj, fél tk szódabikarbóna, csipet só, 10 dkg aprított csokoládé, 7 dkg aszalt vörös áfonya, 7 dkg durvára vágott mandula, mogyoró vagy dió, 15 dkg vaj, 12 dkg barna cukor, 1 tojás.
Elkészítés: A hozzávalókat a dióig bezárólag összekeverjük. A sütőt bekapcsoljuk 175 °C-ra. A vajat, cukrot, tojást robotgéppel habosra keverjük. Fakanállal hozzáadjuk a lisztes-csokis keveréket. A masszából teáskanállal egymástól 5-5 cm-re kis halmokat teszünk a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Sütési idő: 10-12 perc, vagy amíg kicsit megpirul. A kekszet a tepsin hagyjuk kihűlni, mert melegen törékeny.

zabpelyhes-keksz-ii

 


Vegetáriánus főzőklub 2016.11.15. receptjei

Brokkolikrémleves

Hozzávalók: 1 közepes brokkoli, 2 sárgarépa, 1 fej hagyma, 1 karalábé, 2-3 krumpli, ételízesítő, olaj.
Elkészítés: a hagymát megdinszteljük, rádobjuk a megfelelően összeaprított többi hozzávalót, puhára főzzük és botmixerrel pépesítjük.

brokkoli-kremleves

Karfiol szendvicskrém

Hozzávalók: 1 kisebb karfiol, 1 vöröshagyma, fél cs. petrezselyemzöld, só, ételízesítő, 1-2 gerezd fokhagyma, 1-2 tojásból majonéz  
Elkészítés: a karfiolt megfőzzük, ha kihűlt, villával összetörjük. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és petrezselyemzöldet. Ízesítjük sóval és fokhagymával, majd összeturmixoljuk a majonézzel.

karfiol-szendvicskrem

Sütőtök szendvicskrém

Hozzávalók: 1 kisebb hosszúkás sütőtök, 1 kisebb vöröshagyma, mustár, 1 tojásból majonéz, só
Elkészítés: A tököt megsütjük, a vöröshagymát apróra vágjuk. Ha a tök kihűlt, összeturmixoljuk, hozzáadjuk a majonézt, mustárt, a sót és a hagymát.

sutotok-szendvicskrem

Káposzta fasírt

Hozzávalók: Fél fej káposzta, 4 db tojás. fűszerek, pirospaprika, 3 evőkanál liszt, étolaj a sütéshez.
Elkészítés: A káposztát apróra vágjuk, a tojással, fűszerekkel, pirospaprikával, liszttel összekeverjük. Kb. fél órát állni hagyjuk, újra összekeverjük. A káposzta levet enged, így ha túl hígnak találjuk még tegyünk hozzá lisztet, ha túl száraz, akkor tojást. Kanállal lepényeket készítünk és nem túl forró olajban lassan pirosra sütjük.

kaposztafasirt

Káposzta-cékla-répa saláta

Hozzávalók: 15 dkg fehér és 15 dkg lila káposzta vékonyra gyalulva, kissé besózva, 1 közepes sárgarépa gyufaszálra vágva, 1 közepes cékla gyufaszálra vágva. 
Az öntethez: 2ek olíva olaj, 1ek méz, 2ek balzsamecet villával vagy kézi habverővel összekeverve.
Elkészítés: A besózott káposztát kicsit állni hagyjuk, majd összekeverjük a céklával és sárgarépával. Rátesszük az öntetet és alaposan összekeverjük. Fogyasztásig behűtjük. (Másnap talán még finomabb, mert összeérnek benne az ízek.)

kaposzta-cekla-repa-salata

Édesburgonyás lepény

Hozzávalók: Tészta: 20dkg liszt (teljes őrlésű is lehet), 10dkg vaj, vagy margarin, só, 1 tojás. Töltelék: 40 dkg édesburgonya hámozva, szeletelve, 1 tojás, 1,5dl tejföl, só, reszelt sajt. 
Elkészítés: A tésztát összegyúrjuk, piteformába nyújtjuk. Az édesburgonyával kirakjuk a tetejét, majd a tojásos, tejfölös keverékkel leöntjük, reszelt sajttal megszórjuk. 40-50 percig sütjük. Ha kisült, 1-2 evőkanál olívaolajos zúzott fokhagymás keverékkel meglocsoljuk.

edesburgonyas-lepeny

Tortilla sajos mexikói töltelékkel

Hozzávalók: 1 cs kész tortilla lap, 1 mexikói keverék (konzerv), 10 dkg reszelt sajt, 1 kisebb lila hagyma, 1 cs friss gyalult zöldségkeverék (káposzta, répa, saláta stb)
Elkészítés: a mexikói keverékhez hozzáadjuk a kockára vágott lila hagymát. A tortillát száraz serpenyőben előmelegítjük. Megszórjuk reszelt sajttal, felét megtöltjük a babos keverékkel, megszórjuk a nyers salátával, ráfordítjuk a másik oldalát és összenyomjuk. Két lapot töltünk meg, ezzel tele lesz a serpenyő. Csipet vajon óvatosan megsütjük mindkét oldalát, majd tányérra csúsztatjuk és felszeleteljük. Azonnal fogyasztjuk.

tortilla-elokeszuletek    tortilla

Majonézes céklasaláta

Hozzávalók: 2 közepes cékla, 1 nagy idared alma, 1 fej lila hagyma, csipet só, 2-3 ek majonéz, 2 dl tejföl.
Elkészítés: a céklát egészben héjastól megfőzzük, hagyjuk kihűlni. Az almát, a hagymát és a céklát megtisztítjuk, kockára vágjuk. Rákeverjük a majonézt, tejfölt, a sót. Hűtőben pár órát érleljük. Még finomabb, ha előző nap elkészítjük és az ízek összeérnek.

majonezes-cklasalata

Brokkolis muffin (sós)

Hozzávalók: 30 dkg brokkolirózsa (fagyasztott is lehet), só, 2 újhagyma, 8 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, fél mk reszelt szerecsendió, 25 dkg liszt (a fele lehet teljes kiőrlésű), 1 csomag sütőpor, 2 tojás, 2 dl natúr joghurt, 1 dl tej, 12 dkg reszelt trappista sajt.
Elkészítés: A brokkolirózsákat (fontos, hogy tisztítva legyen 30 deka, és csak a rózsája, a szára ne – ezt tegyük el pl. krémleves főzéséhez) enyhén sózott, forrásban lévő vízben pár perc alatt roppanósra főzzük, leszűrjük. Amikor kihűlt, körömnyi darabokra vágjuk. Az újhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, majd az olvasztott vajon (margarinon) átforgatjuk, a borssal és a szerecsendióval fűszerezzük. Hűlni hagyjuk. A lisztet a sütőporral összeforgatjuk, majd a tojások sárgájával, a joghurttal és a tejjel összekeverjük. Először a reszelt sajtot, majd a brokkolit adjuk hozzá, végül beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét is. Egy közepes muffinsütő mélyedéseibe papírbetétet teszünk és a brokkolis masszával a háromnegyedükig töltjük. Előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (190 ºC; légkeveréses sütőben 170 ºC) kb. 20 perc alatt megsütjük. A formában maradjon 5-10 percig, majd a muffinokat azon melegében tálaljuk.

brokkolis-muffin

Székelykáposzta

Hozzávalók: 80 dkg savanyúkáposzta, 3 fej hagyma, 15 dkg árpagyöngy, 3 babérlevél, vegeta, csipetnyi majoranna, bors, fokhagyma, őrölt kömény, só, őrölt mustármag, chili, 2 kk szójaszósz.
Elkészítés: A felkockázott hagymát kevés vízzel olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk az átmosott savanyú káposztát, megpároljuk. Az árpagyöngyöt a fűszerekkel készre főzzük. Ha megpuhult, a káposztához adjuk és összeforraljuk.

szekelykaposzta

Káposztás rétes

Hozzávalók: Székelyképoszta a fenti recept alapján elkészítve, réteslap, őrölt bors, tejföl, étolaj
Elkészítés: 2 réteslapot kiterítünk, olajjal meglocsoljuk, ráterítünk még 2 lapot, megtöltjük a káposztás töltelékkel, megszórjuk kevés őrölt borssal, feltekerjük, kikent tepsibe fektetjük, tejföllel megkenjük, sütőben pirulásig sütjük.

kaposztas-es-lecsos-retes

Lecsós rétes

Hozzávalók: Lecsó: 1 fej hagyma, 1 kg paprika, 3-4 db paradicsom, só, olaj, Rétes: réteslap, zsemlemorzsa, tejföl.
Elkészítés: A hozzávalókból lecsót készítünk, a levét teljesen elfőzzük. 2 réteslapot kiterítünk, olajjal meglocsoljuk, ráterítünk még 2 lapot, zsemlemorzsával megszórjuk, megtöltjük a lecsóval, feltekerjük, kikent tepsibe fektetjük, tejföllel megkenjük, sütőben pirulásig sütjük.

nezok-2

Édesburgonya torta

Hozzávalók: 20dkg liszt (teljes őrlésű is lehet), 4 tojás, 20-30 dkg édesburgonya, 10dkg vaj, vagy margarin, 10 dkg barnacukor, 0,5 cs sütőpor, csipet só, 1 tk mézeskalácsfűszer, 10dkg őrölt mandula, dió, v. mogyoró. Elkészítés: A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét felverjük, a sárgáját összekeverjük a többi hozzávalóval, majd beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét. 24 cm átmérőjű tortaformába töltve 40-50 percig sütjük. Lekvárt kínálunk hozzá.

edesburgonya-torta    nezok-1

 


Vegetáriánus főzőklub 2016.11.29. receptjei

Hamis korhelyleves

Hozzávalók: 50 dkg savanyú káposzta, 2 ek olaj, 1-2 db babérlevél, 1-2 kk fűszerpaprika, 1 fej hagyma, 
1,5 dl tejföl, 1 ek liszt, 4 db szójavirsli
Elkészítés: A hagymát felkockázzuk, 2 ek olajon megdinszteljük. Vegyük le a tűzről, szórjuk rá a pirospaprikát és keverjük el. Adjuk hozzá a kissé felaprított, de szálas káposztát. Öntsük fel kb. 1,5 vízzel, fűszerezzük babérlevéllel, fedjük le, forraljuk fel és főzzük lassú tűzön fél órát. A lisztből és a tejfölből fél dl vízzel készítsünk habarást, adjunk hozzá egy merőkanálnyit a leves forró levéből és habarjuk be a levest. Ha újra felforrt, tegyük bele a karikára vágott virslit, és főzzük még pár percig.

korhely-leves    img_2883

Káposztás pogácsa

Hozzávalók: kb. 1 kg káposzta, 1 evőkanál olaj, 70 dkg liszt, 20 dkg tejföl, 10 dkg margarin, 3 dkg élesztő, 2 dl tej, 1+1 evőkanál cukor, 1+1 tojás, só, bors.
Elkészítés: A káposztát apróra reszeljük, besózzuk, egy órát állni hagyjuk, majd jó alaposan kinyomkodjuk. Egy evőkanál olajon egy evőkanál cukrot karamellizálunk, beletesszük a káposztát és aranybarnára dinszteljük, ízlés szerint borsozzuk. A lisztet összedolgozzuk a tejföllel, a margarinnal, a cukros tejben (2 dl tej+1 evőkanál cukor) felfuttatott élesztővel és a tojással. Amikor a tészta szépen összeállt, letakarva fél órát kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett deszkán kinyújtjuk. Meghintjük a dinsztelt káposztával, majd hajtogatjuk, először hosszában, majd keresztben. Pihentetés nélkül 2 cm vastagra nyújtjuk, a tetejét rácsosra vagdaljuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Megkenjük a tojással és 200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük.

img_2882    img_2890

Partikenyér

Hozzávalók: a kenyérkékhez: 350 ml langyos víz, 350 g teljes kiőrlésű kenyérliszt, 150 g fehér kenyérliszt, 1 1/2 tk cukor, 2 tk só, 5 dkg vaj, 2,5 dkg élesztő, a kenéshez: 1 tojássárgája 1 ek vízzel elkeverve, a szóráshoz: hengerelt zabpehely, szezámmag, lenmag, mák stb.
Elkészítés: A liszteket és a sót keverjük össze egy tálban, morzsoljuk bele a vajat. Az élesztőt egy kis vízben a cukorral futtasuk fel, adjuk a lisztes keverékhez és a vizet apránként adagolva készítsünk kenyértésztát. Meleg helyen kelesszük meg. Egy kapcsos tortaformát kenjünk ki vajjal. Ha megkelt a tészta, kissé gyúrjuk át, és osszuk 19 részre. A darabokból formázzunk kis zsemléket. A tortaforma külső szélére tegyünk egyenlő távolságra 12 gömböt, a belső körbe 6 gömböt, és az utolsó darabbal töltsük ki a forma közepét. A tortaformát takarjuk le újból, és a tésztát kelesszük újra. Kb. 30 perc múlva a tészták tetejét kenjük meg egy tojássárgája és 1 ek víz keverékével, majd szórjuk be a tetejüket magvakkal. Előmelegített sütőben süssük készre a kenyérkéket kb. 35-40 perc alatt. Mielőtt a kenyeret kivennénk a formából, kb. 5 percet hagyjuk a formában hűlni, majd tegyük át rácsra. Hidegen és melegen is finom. 
(Forrás: Jennie Shapter: Szakácskönyv kenyérsütő gépekhez, Alexandra kiadó)

partikenyer    img_2885

Muszaka

Hozzávalók: 1 fej hagyma, 1 kg krumpli, 2 közepes padlizsán (60 dkg), 2 sárgarépa, 12 dkg dió, 1 sűrített paradicsom (140 g), fél liter paradicsomlé, 15 dkg reszelt sajt, olaj, só, bazsalikom, oregano, 1 ek cukor.
Elkészítés: a krumplit héjában megfőzzük, a padlizsánt csíkosra hámozzuk és besózzuk. A répát durvára reszeljük. A hagymát felkockázzuk, megdinszteljük. Rászórjuk a reszelt répát, sózzuk és víz nélkül lassú tűzön puhára pároljuk. Rászórjuk a darált diót, rákeverjük a fűszereket és a sűrített paradicsomot, felöntjük a paradicsomlével és összeforraljuk. A padlizsánról leitatjuk a nedvességet, lisztbe forgatva bő olajban halvány színűre sütjük. A főtt krumpli megtisztítjuk, felszeleteljük. A hozzávalókat tűzálló tálba rétegezzük: krumpli, padlizsán, ragu, a reszelt sajt fele, majd ugyanebben a sorrendben még egyszer. Sütőben átsütjük, míg a sajt enyhén megpirul.

muszaka    img_2906

Diós pástétom

Hozzávalók: 1 pritamin paprika, 2 dl darált dió, 4 ek sörélesztő pehely, só, bors.
Elkészítés: a paprikát daraboljuk fel és turmixoljuk pépesre. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, ízesítsük.

img_2905    img_2903

Gyömbéres párolt zöldség

Hozzávalók: 4 szál sárgarépa, 20 dkg borsó, 15 dkg laskagomba, 1 kis kukoricakonzerv, 1 alma, 10 dkg barna bulgur, 1 tk reszelt gyömbér, olaj, só, petrezselyemlevél, curry, pirospaprika, vöröshagyma por, fokhagymapor, őrölt mustármag, kapormag és bors.
Elkészítés: A répát, gombát, borsót megpároljuk, rádobjuk a bulgurt, felöntjük egy csésze vízzel, fűszerezzük, készre főzzük. Hozzáadjuk a kukoricakonzervet, a gyömbért és a kockára vágott almát, összeforraljuk.

gyomberes-parolt-zoldseg    img_2896-2

Rakott kelbimbó

Hozzávalók:   1 kg kelbimbó, 250 g zsemlemorzsa, kevés cukor, tejföl
Elkészítés: Sós vízben megfőzzük a kelbimbót. Ezalatt elkészítjük a pirított zsemlemorzsát: olajon megpirítjuk, és egy nagyon pici cukrot teszünk bele, amivel kicsit karamellizáljuk. A tálba először kevés zsemlemorzsát, majd a megfőtt kelbimbó egy részét, majd megint kevés zsemlemorzsát, kelbimbót, szemlemorzsát rétegezünk, a tetejére tejfölt kanalazunk. Összemelegítjük.

img_2894    img_2901

Színes őszi kuszkusz

Hozzávalók: 1 nagyobb édesburgonya, 1 cukkini, 1 padlizsán, 1 pritaminpaprika, fokhagyma, só, olaj, fűszerek ízlés szerint (pl. őrölt kömény, bazsalikom), 1 bögre kuszkusz. 
Elkészítés: A zöldségeket kockákra vágjuk, egy zacskóba tesszük, fűszerezzük, kevés olajat öntünk hozzá, jól összerázzuk, majd egy tepsibe terítve sütőben megsütjük. Közben a kuszkuszt két rész forrásban lévő vízzel leöntjük, lefedve állni hagyjuk. Ha a zöldségek megsültek, zúzott fokhagymával, és a kuszkusszal összeforgatjuk. Köretként, főételként is fogyasztható, reszelt sajttal is megszórhatjuk.

szines-oszi-kuszkusz    img_2899

Fekete retek krém

Hozzávalók: 1 nagy fekete retek, 20 dkg héjában főtt burgonya, 1 kis vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 dl tejföl, só, bors ízlés szerint
Elkészítés: A fekete retket hámozzuk meg és reszeljük le. A héjában főtt burgonyát tisztítsuk meg és törjük össze. A hagymát és a petrezselyemzöldet aprítsuk finomra. Minden hozzávalót keverjünk össze egy üvegtálban, és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Fogyasztásig tegyük a hűtőbe.
(Forrás: Titkok nagymama konyhájából c. szakácskönyv, Readers Digest kiadó)

fekete-retek-krem    img_2891

Csalamádé egyszerűen

Hozzávalók:  1 kg káposzta, 1.5 kg paprika, 1 kg uborka, 0.5 kg vöröshagyma, 2 dl ecet (10 %-os), 7 dkg só, 40 dkg cukor, 1 kk tartósítószer, 1 kk citromsav 3 db babérlevél, 1 ekl feketebors (szemes)
Elkészítés: A megtisztított zöldségeket vékonyan felszeleteljük. A felaprított hozzávalókat egy nagy tálba tesszük, fűszerekkel és ízesítőkkel alaposan összekeverjük. Az egészet állni hagyjuk kb. 4-6 órát, ezalatt levet ereszt. Végül az előre előkészített üvegeket megtöltjük az összeért zöldségekkel, felöntjük a levével, és lezárjuk. Ebből az adagból kb. 6 db 8 dl-es üveg tölthető meg. Érdemes jól megtömni az üvegeket, hogy az ízek még jobban összeérjenek.

img_2880    img_2897

Almás rakott keksz

Hozzávalók: 1,5 kg alma, 0,5 kg háztartási keksz (lehet teljes őrlésű is), 1 kk őrölt fahéj, 10dkg étcsoki, étolaj. 
Elkészítés: Az almát meghámozzuk, kockázzuk, víz és cukor nélkül főni tesszük. Mikor megpuhult, a fahéjjal együtt botmixerrel pürésítjük, ha savanyúnak találjuk, tehetünk bele egy pici cukrot. A keksszel rétegezzük az almapürét, míg el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére vízgőzben olvasztott, étolajjal hígított csokit csurgatunk. A hűtőbe tesszük egy éjszakára.

almas-rakott-keksz    img_2907

 


Vegetáriánus főzőklub 2016.12.13. receptjei


Zöldségleves gazdagon (Chowder)

Hozzávalók: 2 ek vaj, 2 vöröshagyma finomra vágva, 4 karcsú zellerszár finomra vágva, 1 gerezd fokhagyma finomra vágva, 45 dkg krumpli kockára vágva, 1 csésze sárgarépa felkarikázva, 2 1/2 csésze víz, 1 1/2 csésze tej, 45 dkg gomba felaprítva, 1/2 csésze zöldborsó, 1 közepes konzerv kukorica, 1 ek ételízesítő
Elkészítés: Egy nagyobb fazékban felolvasztjuk a vajat. Hozzáadjuk a hagymát, zellerszárat, fokhagymát, krumplit és répát, és kb. 5 percig kevergetve pároljuk. Rászórjuk az ételízesítőt, felengedjük a vízzel és a tejjel. Beleszórjuk a gombát, és lassan felforraljuk. Ha forr, hozzáadjuk a borsót és a kukoricát, és újra forrásba hozzuk. Lefedjük, és kb. még 5 percig forraljuk. Ha kell, utánafűszerezünk.

img_2955    img_2970

Töltött gomba – Vegán recept

Hozzávalók fél kg gomba, 1 tofu, 1 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 ek olaj, bazsalikom, oregano, petrezselyemlevél, só.
Elkészítés: A gombákat megmossuk, a kalapokat leválasztjuk. A tönköket és a hagymát apróra vágjuk, egy ek olajon sóval megpároljuk. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a villával összetört tofut, a fűszereket. Ha szükséges, utánsózzuk. A gombakalapokat megtöltjük ezzel a töltelékkel, tepsibe tesszük. A zúzott fokhagymát összekeverjük sóval, a megmaradt egy ek olajjal, kevés sóval, vízzel és ezt a szószt rákenjük a gombákra. 25 percig sütjük közepes tűzön, míg a gombák megpuhulnak.
Nem vegán étrendhez a tölteléket kiegészíthetjük 1-2 tojással és 2-3 ek zsemlemorzsával.

img_2979    img_2948

Pásztorpite lencsével

Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1-2 szál sárgarépa, 3-4 marék zöldborsó, 15 dkg lencse, fél liter sűrített paradicsom, olaj, babérlevél, kakukkfű, só.
Elkészítés: A leöblített lencsét puhára főzzük. A felaprított hagymákat és répát olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a borsót, fűszereket, és megpároljuk. Hozzákeverjük a lencsét, és a sűrített paradicsomot, majd egy tűzálló edénybe öntjük a keveréket. Közben burgonyapürét készítünk 60-70 dkg burgonyából, tejjel, vajjal, és 2 tojássárgájával. A lencsés ragura halmozzuk a pürét, és 30-40 perc alatt megsütjük. Szeletelés előtt pihentetjük.

img_2950    img_2971

Töltött káposzta

Hozzávalók: 75 dkg szálas és 1 fej savanyú káposzta, 25 dkg rizs, 1 szál répa, 2 fej hagyma, 2 ek zabpehely, 3+1 tojás, 7 dkg darált dió, só, őrölt bors, ételízesítő, bazsalikom, olaj.
Elkészítés: 1 fej hagymát, apróra vágva megdinsztelünk, rádobjuk a finomra reszelt répát és ételízesítővel puhára pároljuk. Rákeverjük a rizst és 3 dl vízzel felöntve megfőzzük. 3 tojást felverünk, sózzuk, belekeverjük a darált diót, és rántottát sütünk belőle. Villával összetörjük és a rizshez adjuk, rákeverünk 1 nyers tojást. A másik hagymát is megdinszteljük, rádobjuk a pirospaprikát, a szálas savanyú káposztát és felöntjük vízzel, feltesszük főni. A káposzta levelekből kivágjuk a vastag ereket, megtöltjük és az alaplébe tesszük. Bazsalikommal ízesítjük, 1 óra alatt fedő alatt készre főzzük. 2 ek lisztet vízzel simára keverünk és óvatosan behabarjuk vele a káposzta levét.

img_2972    img_2967


Gombával töltött palacsinta rántva

 Hozzávalók: Palacsintatészta: 25 dkg liszt, 2,5 dl tej, 2,5 dl szénsavas víz, só vagy ételízesítő ízlés szerint, 1 tojás, olaj a palacsinta sütéséhez. Töltelék: 0,5 kg gomba, 2 fej hagyma, olaj, pirospaprika, ételízesítő a gombapörkölthöz, liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírozáshoz.

Elkészítés: A gombából pörköltet főzünk, amíg fő ill. hűl, süssük meg a palacsintákat.

A pörköltből 1-1 kanállal tegyünk a palacsintákba, és tekerjük fel úgy, mintha töltött káposztát készítenénk.

A töltött palacsintákat panírozzuk be és bő olajban süssük ki.

img_2952    img_2973

Sajtkolbász

Hozzávalók: 5 tojás, 4 ek zabpehely, 3 ek búzadara, 3 gerezd fokhagyma, 1 ek pirospaprika, 1 tk őrölt kömény, 1 ek Vega Natura ételízesítő, fél tk só, 15 dkg darált dió, 30 dkg reszelt sajt (legalább a fele egyen füstölt), liszt a beforgatáshoz, olaj a sütéshez.
Elkészítés: A hozzávalókat a dió és a sajt kivételével összekeverjük, 1-2 órát állni hagyjuk. Belekeverjük a darált diót és a reszelt sajtot. Kis rudakat formázunk a masszából, lisztbe forgatjuk, forró olajban megsütjük. Ha körben ropogósra sült, kiszedhetjük, vagy 15 perc alatt puhára párolhatjuk 2 dl víz hozzáadásával.

img_2978    img_2976

Rizses fasírt

Hozzávalók: 1 csésze barnarizs, 4 ek burgonyapehely, 1 áztatott zsemle, 2 tojás, 10 dkg zabpehely, olaj, 1-1 tk Vegeta, majoranna, pirospaprika és só, fél tk őrölt kömény és fokhagymapor, 1 csapott ek magkeverék.
Elkészítés: a rizst az ételízesítő felével megfőzzük. Ha kicsit hűlt, hozzáadjuk a többi hozzávalót és őzgerincformában forró sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük.

img_2962    img_2988

Káposztasaláta

Hozzávalók: Kb. 1,5 kg friss fejes káposzta, 1 dl víz, 1,5 ek só, 10-12 ml 10%-os ecet, 30 ml olaj
Elkészítés: a káposztát legyaluljuk vagy késsel vékonyra vágjuk. Sózzuk, kicsit összenyomkodjuk, majd jöhet rá az összes többi hozzávaló. Jól összekeverjük. A végeredmény kb. 10-15 perc múlva érződik igazán. Akkor jó a saláta, ha nem száraz, hanem finoman olajos – könnyen csúszik az ételünk mellett. Amennyiben túl ecetes lenne a saláta, vízzel finomítsunk rajta.

img_2954    img_2989


Vendégváró virslis falatok – Vegán recept

Hozzávalók: 50 dkg leveles tészta, 2 cs. növényi virsli (8-10 db), növényi sajt, rizstej, mustár vagy ketchup. Elkészítés: A tésztát 5 mm vastagságúra nyújtjuk, 2-3 cm széles csíkokra vágjuk, megkenjük mustárral vagy ketchuppal.  Kevés növényi sajtot is reszelhetünk rá. A virsliket három részre vágjuk, betekerjük őket a tésztacsíkokkal. A tekercsek tetejét megkenjük rizstejjel, majd sütőpapírral bélelt tepsin 200 °C-ra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük.

img_2964    img_2984 

Fűszeres túrós lepény

Hozzávalók: 25 dkg teljes kiőrlésű liszt, 20 dkg fehér liszt, 5 dkg burgonyapehely, 12 dkg túró, 1 tk fokhagymapor, 1 tk Vegeta, 1 csapott tk só, 3 d víz.
Elkészítés: a lisztbe belemorzsoljuk a túrót, hozzáadjuk a vizet és a fűszereket, sót, összegyúrjuk, kinyújtjuk a tepsi méretére és forró sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.

img_2969    img_2986

Zelleres szendvicskrém –vegán recept

Hozzávalók: 1 közepes zeller, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma só, olaj, petrezselyemlevél.
Elkészítés: a hagymát és a zellert felkockázzuk, sózzuk. Serpenyőben fedő alatt puhára pároljuk. Mindig csak annyi vizet pótolunk, hogy a zeller inkább süljön, mint főjön. Ha megpuhult, mély tálba öntjük, hozzáadunk 1 gerezd fokhagymát és botmixerrel pépesítjük. Hozzákeverjük az apróra vágott petrezselyem levelet.

img_2956    img_2963

Beigli másképpen

Hozzávalók: a tésztához: 15-15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, hajdinaliszt és sima liszt, 1 cs. szárított élesztő, 5 dkg cukor, 1 marék aszalt vörös áfonya, 1 tojás sárgája, 12 dkg túró, 1 pohár langyos víz. A töltelékhez: vaníliás cukor, kakaó, fahéj, aszalt alma.
Elkészítés: A tésztához valókat összegyúrjuk, fél órát kelesztjük. 3 cipóra osztjuk, kinyújtjuk, mindegyiket megszórjuk vaníliás cukorral. Egyik cipót megszórjuk kakaóval, a másikat fahéjjal, a harmadikra rászórjuk az aszalt almát. Feltekerjük, megkenjük felvert egész tojással, villával megszurkáljuk és 180 °C-on kb. 30 percig sütjük.

img_2953    img_2981

Emeletes mákos

Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 15dkg margarin, 10dkg cukor, 1/2cs sütőpor, 2 tojás sárgája.
Töltelékhez: 15dkg darált mák, 15dkg liszt, 5dkg margarin, 2dl tej, 15dkg porcukor, 2 tojásfehérje, 1/2 cs sütőpor, reszelt citromhéj.
Elkészítés: A tésztához valókat összegyúrjuk, 2 részre osztjuk, az egyiket tepsibe nyújtjuk, megkenjük lekvárral. A töltelékhez valókat összekeverjük (a tojásfehérjét habbá verve a végén forgatjuk bele). A masszát a tésztára simítjuk, majd befedjük a másik kinyújtott tésztalappal. Villával megszurkáljuk, megsütjük. Nagyon jól elkészíthető teljes őrlésű lisztből is.

img_2949   img_0032

Csupa csoki torta

Hozzávalók: 20 dkg étcsoki, legalább 80 %-os kakaótartalommal, 8 tojás, 12 dkg nádcukor, 8 dkg vaj, 2 csipet só, 1-2 narancs reszelt héja.
Elkészítés: a csokoládét a vajjal óvatosan felolvasztjuk. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a sóval, cukorral, narancshéjjal habosra keverjük. Hozzáadjuk az olvasztott csokit és végül óvatosan a habbá vert fehérjéket. 180 °C-ra előmelegített sütőben kerek tortaformában20-25 percig sütjük. Ne ijedjünk meg, össze fog esni a végén.

img_2987    img_0031

Vaníliás-mazsolás török grízpuding

Hozzávalók: 8 dl tej, 1,5 dl cukor, 1/4 rúd vanília, egy kis marék mazsola, 8 ek gríz
Elkészítés:
A tejbe beleöntjük a cukort, belekaparjuk a vaníliarúd belsejét, és a kérget is belefőzzük. Amikor már meleg a tej, beleszórjuk a grízt és folyamatos kevergetés mellett puding sűrűségűre főzzük. Amikor elkezd forrni a kevergetés mellett, akkor le kell venni a tűzről. Belekeverjük a mazsolát, kivesszük belőle a rúd vaníliát. Amíg még folyékony, szétosztjuk 8 részre, legjobb hideg vízzel kiöblített pudingos vagy szuflé formába tenni. Amikor kihűlt, 4-5 órára hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt kés hegyének segítségével a pudingot tálkára borítjuk és úgy tálaljuk. Díszíthetjük gyümölccsel vagy öntettel is.

img_2959    img_2983

Karácsonyi puncs (alkoholmentes)

Hozzávalók: 1 db bio citrom, 1 db narancs, 1/2 l kék szőlőlé, 1/2 l almalé, 4 db szegfűszeg, 1 rúd fahéj, 1 csipet szerecsendió.
Elkészítés: A citromot megmossuk, feléről a héjat lereszeljük. A narancsot és a citromot kifacsarjuk, majd a szőlő és almalével, a fűszerekkel és a citromhéjjal felfőzzük, és kb. 10 percig forraljuk. A puncsot leszűrjük és ízlés szerint mézzel édesítjük. Forrás: Mit főz ki Pettson és Findusz? (General Press kiadó)

img_2981    img_2946