Vegetáriánus főzőklub 2019.01.15. receptjei – pénztárcakímélő ételek


Négyhagymás leves

Hozzávalók: 3 csésze (2 szál) póréhagyma, 2 ek apróra vágott fokhagyma (kb. 5 nagy gerezd), 6 db közepes vöröshagyma, 6 csésze víz, 1 1/2 ek ételízesítő, 5 dkg vaj vagy margarin, 1 ek cukor (el is hagyható), 1 csésze tejszín, só, bors ízlés szerint, 1/2 csokor felaprított snidling, pirított bagett szeletek a tálaláshoz.

Elkészítés: A póréhagymát megtisztítjuk, megmossuk és felkarikázzuk. A vöröshagymát megtisztítjuk és szép vékonyan félfőre vágjuk. Egy fazékban a vajat (margarint) megolvasztjuk, rádobjuk a hagymákat, a cukrot és kis lángon folyamatosan kevergetve addig pároljuk, amíg a hagyma össze nem esik. Ekkor felöntjük 6 csésze vízzel, befűszerezzük a levest és kissé nagyobb lángon fedő alatt felforraljuk. Ha forr a leves, minimumra levesszük a gázt és kb. 20 percig lassú tűzön főzzük. Amikor kész, botmixerrel pürésítjük és belekeverjük a tejszínt. Tálaláskor a levest megszórjuk apróra vágott snidlinggel és pirított bagett szeletekkel kínáljuk.

Spenótos gombóc

Hozzávalók: 30 dkg mirelit spenót, 0,5 kg burgonya, 0,5 kg liszt, 1nagy pohár tejföl, 2 tojás, 3 gerezd fokhagyma, só, szerecsendió, olaj.

Elkészítés: A krumplit megfőzzük, összetörjük. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett spenótot, ízesítjük, a fokhagymát ráreszeljük, hozzáadjuk a lisztet és az egyik tojást. Összegyúrjuk, gombócokat formázunk, kifőzzük. Olajjal kikent tepsibe tesszük, a tejfölt egy gerezd fokhagymával, sóval, tojással kikeverjük, a gombócokra öntjük. Addig sütjük, amíg a teteje aranybarna lesz.

Krumplifasírt

Hozzávalók: 0,5 kg krumpli, 3-4 szelet szikkadt kenyér, 3 tojás, 1 ek liszt, ételízesítő, paprika, fokhagyma ízlés szerint.

Elkészítés: A krumplit sós vízben megfőzzük. Összetörjük, kicsit hűlni hagyjuk.A kenyeret beáztatjuk, kinyomkodjuk. Beletesszük a többi hozzávalót, összegyúrjuk, fasirtot formázunk belőle. Zsemlemorzsába forgatjuk és bő, forró olajban kisütjük.

Töltött burgonya

Hozzávalók: 8 nagyobb burgonya, 1 póréhagyma, 4 tojás, 5 dkg füstölt sajt, 10 dkg reszelt sajt, 1 kaliforniai paprika, 2-3 ek tejföl, 1 tk piros arany, só, olaj.

Elkészítés: a krumplit héjában megfőzzük, ha kihűlt, megtisztítjuk és félbe vágjuk. A belsejét kikaparjuk, kb. fél cm vastag maradjon. A póréhagymát karikára vágjuk, a paprikát kockára, kevés olajon picit megdinszteljük, ráöntjük a felvert tojásokat, sózzuk és megsütjük. A tojást és a kivájt burgonyát villával kicsit összetörjük, hozzáadjuk a tejfölt, és a reszelt füstölt sajtot, piros arannyal ízesítjük. Púposan megtöltjük a kivájt burgonyákat, megszórjuk reszelt sajttal és forró sütőben addig sütjük, míg a sajt kicsit megpirul. Friss salátával tálaljuk.

Zöldsaláta retekcsírával

Hozzávalók: 4 dkg csíráztatni való retekmag vagy 1 cs kész retekcsíra, fél jégsaláta, 1 szál sárgarépa, fél kígyóuborka, 4 piros retek, 1 alma, fél karalábé, egy marék kesudió. Az öntethez: 1 ek balzsamecet, 1 mk só, 1 ek méz, 1 tk olívaolaj.
Elkészítés: a zöldségeket feldaraboljuk, az almát megtisztítjuk, citromos vízbe áztatjuk tálalásig. Az öntethez valókat összekeverjük, tálalás előtt a salátára öntjük vagy hozzá kínáljuk. Annyit készítsünk, amennyi elfogy, mert az almaecettől a zöldségek idővel elveszítik ropogósságukat.

  

Krémes zellersaláta
Hozzávalók: 2 db piros alma, 25-30 dkg zellergumó, 1/2 citrom leve, csipetnyi kurkuma, só, bors ízlés szerint, 1 nagyobb pohár kefir, 5 dkg aprított dió

Elkészítés: A zellert meghámozzuk, apró lyukú reszelőn lereszeljük és meglocsoljuk a citromlével, nehogy megbarnuljon. Az almákat megmossuk és héjastul lereszeljük. Egy pár szeletet félretehetünk a díszítéshez. A zellert, az almát és a diót összevegyítjük. A tejfölt és a kefirt összekeverjük a fűszerekkel és rákeverjük a salátára. Fogyasztásig behűtjük.

Majonézes édesburgonya-saláta

Hozzávalók: 60 dkg édesburgonya, 4 ág szárzeller, 1 vöröshagyma, 8 ek majonéz, 1 ek mustár, 1 mk só+ a főzővízhez

Elkészítés: az édesburgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük. A szárzellert vágjuk vékony szeletekre, a megtisztított vöröshagymát pedig apró kockára. A majonézt keverjük ki a mustárral és a sóval. A kihűlt édesburgonyát és a többi hozzávalót forgassuk bele a majonézes öntetbe. Tálalás előtt tegyük 1-2 órára a hűtőbe.

Rukkolás lencsesaláta fetasajttal

Hozzávalók: 10 dkg rukkola, 10 dkg lencse, 7 dkg feta sajt, 3 babérlevél, 4 szál petrezselyem, 1 kis fej hagyma, 2 ek olívaolaj, só, bors.

Elkészítés: a lencsét egy órára beáztatjuk, majd sós vízben a babérlevelekkel megfőzzük és leszűrjük. A rukkolát megmossuk, lecsepegtetjük. egy tálban összeforgatjuk az olívaolajjal. Fokozatosan adjuk hozzá, mert lehet, hogy a 2 ek olaj sok lesz. A lencséhez adjuk a petrezselymet, hagymát, rukkolát, majd rámorzsoljuk a fetasajtot.

Sárgarépakrém

Hozzávalók: 35 dkg répa, 3 ek joghurt, 2 gerezd fokhagyma, só, 1tk római kömény, negyed citrom leve, 1 kk ecet, 2 ek olaj.
Elkészítés: A répákat megtisztítjuk, kettévágjuk, olajjal meglocsoljuk, sütőben puhára sütjük. A
többi hozzávalóval együtt botmixerrel pürésítjük.

Sajtkolbász

Hozzávalók: 40 dkg reszelhető nem füstölt sajt, 20 dkg füstölt sajt. 4 gerezd fokhagyma, pirospaprika, olaj.

Elkészítés: Lereszeljük a sajtot, kockára vágjuk a füstölt sajtot. A fokhagymát 2-3 darabra vágva serpenyőben olajon kicsit megsütjük, vigyázzunk, hogy meg ne piruljon. A tűzről levéve beletesszük a pirospaprikát és a reszelt sajtot. Visszatesszük a tűzre, fakanállal kevergetve hozzáadjuk a felkockázott füstölt sajtot, amíg a reszelt sajt megolvad, de a füstölt sajt már ne olvadjon. Alufóliában kolbászt formázhatunk belőle, de tányéron is megdermeszthetjük.

Sajtos-tojásos szendvicskrém

Hozzávalók: 25 dkg margarin, 20 dkg reszelt sajt, 5-6 főtt tojás, ízlés szerint ételízesítő.

Elkészítés: Kicsit meglágyítjuk a margarint, belekeverjük a reszelt sajtot meg a lereszelt tojást. Ételízesítővel fűszerezzük.

Almás pite burgonyás tésztából

Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 50 dkg liszt, 2 tojás, 1 dl tej, 2 dkg élesztő, 2 ek olaj, reszelt citromhéj, 10 dkg porcukor. A töltelékhez: 1,5 kg alma, kevés zsemlemorzsa, 10 dkg darált dió, 1-2 ek cukor, őrölt fahéj.

Elkészítés: A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, összetörjük, kicsit hülni hagyjuk. Az almát megreszeljük, levét kissé kinyomjuk, fahéjjal összekeverjük. Az összetört burgonyát a felfuttatott élesztővel, 1 tojással és a többi hozzávalóval összedolgozzuk, két részre osztjuk, megkelesztjük. Kinyújtjuk, az egyik lapot a tepsibe tesszük és megszórjuk a morzsával. Erre az almás töltelék jön, amit megszórunk a cukros darált dióval. Befedjük a másik tésztalappal, felvert tojással lekenjük és megsütjük.


 

Vegetáriánus főzőklub 2019.01.15. receptjei – pénztárcakímélő ételek


Zellerkrém leves zellerzöldből

Hozzávalók: 1 nagy csokor zellerzöld, 2 alma, 2 krumpli, 1 nagyobb vöröshagyma, 2 ek olaj, só, 1 ek vegeta, 2 dl tejszín, pirított kenyér vagy zsemlekocka a tálaláshoz
Elkészítés: Az almát és a krumplit meghámozzuk, felkockázzuk. A vöröshagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk. A zellerzöldet megmossuk, kicsit felaprítjuk (nem kell alaposan, mert a végén el fogjuk turmixolni). Egy leveses fazékban az olajon megfuttatjuk a hagymát, ha üveges, rádobjuk az almát, krumplit és a zellerzöldet. Kicsit kavargatjuk, majd felöntjük kb. 1,5 l vízzel és befűszerezzük. Ha felforrt a leves, takarékra vesszük és addig főzzük, amíg minden összetevő puha lesz. Botmixerrel pürésítjük és 2 dl tejszínnel gazdagítjuk. Ha kell utánasózunk. Pirított kenyérkockával tálaljuk.

Palacsintacsíkos leves

Leves hozzávalói: tetszés szerint zöldségekből főzött leves. Pl: répafélék, cukorborsó, zöldbab, zeller, karalábé, fokhagyma, só, bors, vegyes levélzöldségek, étolaj.

Rántás, piros porpaprika nem kell bele.

Palacsinta: süthetjük a megszokott palacsintánkat, vagy:

1 tojás, 10 dkg liszt, 1,5 dl tej, 1,5 dl szódavíz, csipet só, 2 tk olaj, fél csokor snidling.

Ezekből az anyagokból palacsintát sütünk. Csíkokra vágjuk és a leveshez adjuk.

  

Cékla-hagyma-zeller krémleves

Hozzávalók: 1 cékla, 1 fej hagyma, 1 kisebb zeller, 1-2 burgonya, ételízesítő.
Elkészítés: a hozzávalókat megtisztítjuk, feldaraboljuk és az ételízesítővel puhára főzzük, majd botmixerrel pépesítjük. Pirított kenyérkockával tálaljuk.

Töltött hagyma I. – gombás

Hozzávalók: 3 nagyobb hagyma, 0,5 kg gomba, 3 ek teljes kiőrlésű tönkölydara, 2 tojás, ételízesítő, 1 cs petrezselyemlevél, 5-8 dkg sajt, olaj.
Elkészítés: A hagymát megtisztítjuk, a száránál félbevágjuk és óvatosan lefejtünk róla egy-egy réteget, amíg elég nagyok a megtöltéshez (3-4 réteget lehet leválasztani). A gombát megmossuk, apró kockára vágjuk. A hagymák maradékát is felaprítjuk és kevés olajon a gombával együtt egy serpenyőben az ételízesítővel megpároljuk. Ha elfőtte a keletkezett lét, hozzáadjuk az összevágott petrezselyemlevelet, megszórjuk a tönkölydarával és fokozatosan ráöntünk 1-2 dl vizet, ill. amennyit ebből felvesz. Kicsit felverjük a tojásokat és azt is a masszára öntjük, rákeverjük, azzal is átsütjük. A hagymákat megtöltjük a keverékkel, megszórjuk reszelt sajttal és sütőpapírral bélelt tepsin 200 °C-on 20-25 perc alatt megsütjük. Ha a töltelékek kicsúsznak a hagymából, hagyjuk pár percet hűlni és óvatosan vissza lehet igazítani bele. A hagyma alja kicsit karamellizálódik, ahogy sül és az édeskés hagyma a sós töltelékkel kellemes kontrasztot alkot.

 

Töltött hagyma II. – paradicsomos tofus

Hozzávalók: 3 nagyobb hagyma, 1 tofu (30 dkg), 1 sűrített paradicsom ( 140 g), 1-2 ek tönkölydara (teljes kiőrlésű), 1 tk provance fűszer (ha nincs helyettesíthető: rozmaring, bazsalikom, majoranna), 2 gerezd fokhagyma, olaj, só, reszelt sajt.
Elkészítés: a hagymákat előkészítjük ugyanúgy, mint a gombás hagymánál. A tofut kis kockákra vágjuk, serpenyóben kevés olajon kicsit átsütjük. Sózzuk, rádobjuk a zúzott fokhagymát, a fűszert és a tönkülydarát, rákeverjük a sűrített paradicsomot és fokozatosan felöntjük 1-1,5 dl vízzel (amennyit felvesz belőle). A töltelékkel megtölrjük a hagymákat, megszórjuk reszelt sajttal és sütőpapírral bélelt tepsin 200 °C-on 20-25 perc alatt megsütjük. Ha a sajt kezd pirulni, kivehetjük. Forrón tálaljuk, pirítóssal fogyasztjuk.

Hamis brassói

Hozzávalók: 1,5 kg zellergumó,  2 cs natúr tofu, 2 fej fokhagyma, só, bors, étolaj.
Elkészítés: A zellereket meghámozzuk, felkockázzuk. Egy zacskóba tesszük a megtisztított fokhagymával együtt (a gerezdek egészben, 2db-ot félreteszünk), fűszerezzük, 2-3 ek olajjal meglocsoljuk, jól összerázzuk, egy tepsibe terítve megsütjük. A tofut is felkockázzuk, fűszerezzük, és forró serpenyőben olajon megpirítjuk, közben rányomjuk a 2 gerezd fokhagymát. Végül összeforgatjuk a megsült zellerrel.

Céklatócsni

Hozzávalók: 50 dkg durvára reszelt cékla, 2-3 ek. liszt, ételízesítő, 3 db tojás, 2-3 gerezd fokhagyma.

Elkészítés: A hozzávalókat összekeverjük, és olajon, kanállal kiszaggatva kisütjük.

Céklafasírt

Hozzávalók: 50 dkg cékla, 50 dkg burgonya, 3 tojás, 10 dkg liszt, 2 ek zsemlemorzsa és ízlés szerint fűszerek (ételízesítő, bors, szerecsendió)

Elkészítés: A céklát, burgonyát finomra lereszeljük, a lisztet, zsemlemorzsát, tojást és a fűszereket hozzákeverjük. 10 percre állni hagyjuk, majd kézzel apró fasírtokat formázunk belőle, amiket zsemlemorzsába forgatunk. Bő, forró olajban kisütjük.

Hagymás-almás mini quiche

Hozzávalók: 1 cs készen kapható leveles tészta, 1 ek olaj, 2 db vöröshagyma, 1 nagy alma, egy csipet curry-por, só, bors, 1,2 dl tej, 2 tojás sárgája, 2 ek tejszín, 2 dkg reszelt sajt
Elkészítés: Egy serpenyőben az olajon megfuttatjuk a meghámozott, vékonyra karikázott vöröshagymát. Amikor üveges, hozzáadunk egy meghámozott, kicsumázott almát reszelve. Kicsit kevergetjük és egy csipet curry-porral, sóval,  borssal fűszerezzük. Kihűtjük. Két lapos 12 lyukú sütőformát kiolajozunk és kibélelünk a leveles tésztából szaggatott kb. 8 cm átmérőjű korongokkal. Az almás-hagymás tölteléket elosztjuk a tésztakosarakban. A tejbe belekeverjük a kissé felvert tojás sárgákat és a tejszínt, és annyit öntünk belőle a kosárkákba, hogy a tölteléket ellepje. A kosárkák tetejére reszelt sajtot hintünk, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. Akkor jó, ha a tészta aranyszínű lesz és kissé megemelkedik. Még melegen kiborítjuk a formából és rácson hagyjuk kihűlni.

 

Palóc pirog

Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 1 mk sütőpor, 8 dkg vaj, 1 mk só, 1 tojás, 1 dl tejföl +1 tojás a kenéshez. A töltelékhez: 30 dkg juhtúró, 2 cs. zsenge zellerzöld, só, őrölt fehér bors.
Elkészítés
: A lisztet összekeverjük a sütőporral, összemorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a tojást, a tejfölt, és sima tésztává gyúrjuk. Golyó alakúra formázzuk, és 45 percig hűtőszekrényben pihentetjük. A juhtúrót összegyúrjuk a finomra vágott zellerzölddel, sóval, borssal fűszerezzük. A tésztát 2-3 mm vastagra nyújtjuk, kb. 12 cm átmérőjű korongokat szaggatunk. A korongok közepén elosztjuk a tölteléket és ráhajtjuk a tészta másik felét. Kivajazott tepsiben, tojással megkenve, forró sütőben (200 ºC-on) kb. 20 percig sütjük.
Forrás: Liscsinszky Béla: Reform szakácskönyv, Corvina kiadó 1991.

 

Vöröslencse pástétom

Hozzávalók: 25 dkg vöröslencse, 10 dkg darált dió, 1 fej lila hagyma, 4 gerezd fokhagyma, só.
Elkészítés: A vöröslencsét enyhén sós vízben megfőzzük. Kevés vízben tegyük fel és hagyjuk, hogy a víz nagy részét elfője. Ha kész, öntsük mély edénybe, adjuk hozzá a durvára vágott hagymát és a fokhagymagerezdeket. Botmixerrel pépesítsük. Ha kevésnek főzőlé maradt, pótoljuk növényi tejjel. Szükség esetén sózzuk. Kenyérre kenve fogyasszuk.

Sült céklás paradicsomsaláta

Hozzávalók: 2 db kisebb női ököl méretű cékla, 8 db közepes méretű paradicsom, 3 db közepes méretű savanyú uborka, 1 kis fej mogyoróhagyma, 1 maroknyi friss bazsalikomlevél
Az öntethez: 2 evőkanál vörösborecet, 1 evőkanál tökmagolaj, 1 teáskanál mustár, kevés só, őrölt fehérbors

Elkészítés: A céklákat alaposan megsikáljuk és alufóliába csomagoljuk, 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt megsütjük. Mikor langyosra hűlt, (gumikesztyűben ) meghámozzuk, 1 cm-es kockákra vágjuk. A paradicsomokat a céklával azonos méretűre daraboljuk. Az uborkát szintén felaprítjuk, a hagymát egészen finomra vágjuk. Minden zöldséget egy salátástálba halmozunk és óvatosan összekeverjük. Az öntet hozzávalóit csavaros tetejű üvegbe kanalazzuk, alaposan összerázzuk és tálaláskor a salátára locsoljuk.
Forrás:
http://www.mindmegette.hu/cekla-paradicsomsalata.recept/

Céklasaláta kecskesajttal és bébispenóttal

Hozzávalók: 0,5 kg cékla, 10 dkg kecskesajt, 20 dkg bébispenót, 50 g mandula, 30 g mandulapehely. Az öntethez: 30 ml olívaolaj, 1 ek balzsamecet, 1 gerezd fokhagyma, só, bors.
Elkészítés: Hámozzuk meg a céklát, majd vágjuk fel kis kockákra. Hevítsünk olívaolajat egy serpenyőben, majd addig süssük benne a céklát, míg meg nem puhul. Ha kész, tegyük félre hűlni. A kecskesajtból gyúrjunk kis gombócokat, majd forgassuk bele a mandulapehelybe, és ezt is süssük egy pár percig olívaolajon. Közben egy száraz serpenyőben pirítsunk aranybarnára egész mandulákat. Mossuk meg jó alaposan a bébispenótot, majd csepegtessük le. Az öntethez az olívaolajat keverjük össze egy evőkanál balzsamecettel, sóval és borssal. Nyomjuk bele a fokhagymát. Tegyük egy tálba a bébispenótot és a céklát, majd locsoljuk meg az öntettel, végül rendezgessük el a salátán a sajtot és a mandulákat.
Forrás: https://www.nosalty.hu/recept/kecskesajtos-ceklas-bebispenotsalata

Tormás céklasaláta

Hozzávalók: 50 dkg cékla, 1 kis üveg torma, citromlé, cukor, só

Elkészítés: a céklát meghámozzuk, megfőzzük, hagyjuk kihűlni, apró reszelőn lereszeljük. Hozzákeverjük a tormát (aki nem szereti erősen, kevesebbet is tehet bele). Majd a citromból, cukorból, sóból salátaöntetet készítünk és ezt is belekeverjük. 1-2 óra állás után üvegekbe töltjük. Hűtőben 1-2 hétig eláll.

Bögrés süti céklával

Hozzávalók: 3 tojás, 2 kis kefir, a kefires pohárral mérve 2 pohár kölesliszt, 1 pohár búzacsíra, 2 pohár nádcukor, 1 pohár olaj (csökkenthetjük), 1 sütőpor, 2 közepes cékla, 1 ü magozott meggy befőtt.
Elkészítés: A lisztet összekeverjük a búzacsírával és a sütőporral. Az egész tojásokat a cukor hozzáadásával robotgéppel habosra keverjük. A többi hozzávalőt már fakanállalforgatjuk bele, ebben a sorrendben: cékla, joghurt, olaj, sütőporos lisztkeverék, lecsurgatott magozott meggy. kikent, zsemlemorzsával megszórt tepsibe (kb. 22×45 cm) öntjük, 180 °C-on 30-35 perc alatt megsütjük. Mielőtt kivesszük, szúrjuk meg tűvel vagy hurkapálcával, így ellenőrizzük, hogy átsült-e.

 

Müzli szelet

Hozzávalók: 25 dkg kisszemű zabpehely, 10 dkg mazsola, 15 dkg aszalt meggy (helyettesíthető fagyasztott vagy befőtt meggyel is), 20 dkg dió vagy mandula, 2 érett banán, 1 nagy alma, 1 ek méz, 3-4 ek étolaj, 1 tk fahéj, 2 vaníliás cukor.
Elkészítés: a mazsolát beáztatjuk, majd apróra vágjuk. A diót (mandulát) szárazon megpirítjuk és ledaráljuk. A banánokat villával összetörjük, az almát megreszeljük. Az összes hozzávalót összekeverjük, egy 30×25 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk, belesimítjuk a keveréket és 160 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük.


Vegetáriánus főzőklub 2019.03.05. receptjei – party falatok.       4 éves a főzőklub!


Mediterrán krumplisaláta (Stahl Judit receptje)

Hozzávalók a salátához: 75 dkg vékony héjú krumpli, 3 piros, vastaghúsú, ún. kaliforniai paprika, 3 ek olívaolaj, kb. 18 szem magozott, fekete olajbogyó (6 dkg), só; az öntethez: 9 ek joghurt (22 dkg), 3 tk friss citromlé, 3/4 tk morzsolt oregano, 3/4 tk szárított rozmaring, 1,5 dl víz, só és frissen őrölt bors.

Elkészítés: A krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk és sós vízben haraphatóan puhára főzzük, majd leszűrjük és papírtörlőn szétterítve megszárítjuk. Közben a paprikát megmossuk, felcsíkozzuk és az olívaolajon kevergetve megpuhítjuk. Szűrőlapáttal kiszedjük és egy salátástálba tesszük a krumplival együtt. A serpenyőt nem mossuk el, hanem ebben készítjük el az öntetet. A serpenyőbe belekanalazzuk a joghurtot, citromlevet, majd meghintjük a morzsolt oregánóval és a szárított rozmaringgal. Hozzá öntjük a vizet, sózzuk, borsozzuk, és takaréklángon kevergetve összemelegítjük az egészet. Az olajbogyókat lecsöpögtetjük és apróra vágva hozzákeverjük a paprikához és a krumplihoz. Alaposan átforgatjuk az öntettel és fogyasztásig hűtőbe tesszük. Langyosan és hidegen is finom.

 

Kukoricás, piros paprikás mini quiche

Hozzávalók: 1 cs készen kapható leveles tészta, 13 dkg morzsolt csemege kukorica, 1/2 piros kaliforniai paprika, só, bors, 1,7 dl tejszín, 2 tojás, 2 tk dijoni mustár, 1 csepp Tabasco szósz, só, bors, 4 dkg reszelt sajt (cheddar)

Elkészítés: Lecsepegtetjük a kukoricát, összekeverjük a reszelt sajttal és az apróra vágott paprikával. A tojásokat kissé felverjük, hozzákeverjük a tejszínt, mustárt, Tabasco szószt, sót, borsot. Két lapos 12 lyukú sütőformát kiolajozunk és kibélelünk a leveles tésztából szaggatott kb. 8 cm átmérőjű korongokkal. A kukoricás tölteléket elosztjuk a tésztakosarakban. A tojásos öntetből annyit teszünk a kosárkákba, hogy a tölteléket ellepje. A quiche-ket 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. Akkor jó, ha a tészta aranyszínű lesz és kissé megemelkedik. Még melegen kiborítjuk a formából és rácson hagyjuk kihűlni.

Zöldsaláta pagoda karfiollal

Hozzávalók a salátához: 1 kis pagoda-karfiol, 1 kisebb fej jégsaláta, 1 szál sárgarépa, 1 kis cukkini, fél cs piros retek, 1 kis karalábé, 1 marék retekcsíra. Az öntethez: 2,5 dl natúr joghurt, késhegynyi gyros fűszer, 1 csokor snidling, 1 tk citromlé, csipet só.

Elkészítés: A répát és a karalábét megtisztítjuk, a cukkínivel együtt durvára reszeljük. A retket felszeleteljük, a jégsalátát felvágjuk vagy összetépkedjük. A pagoda-karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük, a nagyobb rózsákat félbe, negyedbe vágjuk. A hozzávalókat egy tálban összekeverjük a retekcsíra és a karfiolrózsák egy részét félretesszük diszíteni. A snidlinget felaprítjuk, az öntetet kikeverjük és meglocsoljuk vele a salátát. A tetejére szórjuk a félretett csírát és karfiolrózsákkal díszítjük.

 

 Karfiolos minipizzák

Hozzávalók: 1 fej karfiol, 10-20 dkg liszt (amennyit felvesz), 5dkg natúr krémsajt, só. Feltétnek paradicsom, mozzarella sajt, bazsalikom, gomba, olajbogyó, hagyma.

Elkészítés: A karfiolt kisebb rózsákra szedjük, forrásban lévő vízbe tesszük 10 percre. Leszűrjük, áttörjük villával vagy burgonyanyomóval, kihűtjük és összedolgozzuk a krémsajttal és liszttel. Kis gombócokat formázunk, ellapítjuk, és tepsibe sorakoztatjuk. Különböző feltéteket teszünk rájuk változatosan. Nagyobb méretűre is készíthetjük. 200 °C-on 20-30 percig sütjük.

Édesburgonya-saláta

Hozzávalók a burgonyához: 1 nagyobb édesburgonya, só, olaj, cayenne bors, kömény. A salátához: 10 kínai kel levél, 1-1 marék bébispenót, pirított dió, pirított tökmag és aszalt vörös áfonya, 4 db aszalt paradicsom. Az öntethez: 2 ek méz, 3-4 ek olívaolaj (vagy az aszalt paradicsom olaja), 1 ek Tabasco green szósz, só.

Elkészítés: Az édesburgonyát meghámozzuk és kisebb kockákra vágjuk, meglocsoljuk olajjal, sózzuk, borsozzuk megszórjuk cayenne borssal és római köménnyel. 180 fokos sütőben 1-2 alkalommal átkeverve 20 perc alatt puhára sütjük. Az öntethez minden hozzávalót egy kis üvegbe töltünk, rázárjuk a tetejét és jól összerázzuk. A kelleveleket apróra vágjuk, az aszalt paradicsomot felcsíkozzuk. A saláta hozzávalóit egy tálba szórjuk a sült édesburgonyával együtt, meglocsoljuk az öntettel és jól átkeverjük.

Forrás: https://streetkitchen.hu/street-kitchen/legkiralyabb-csipos-sali-edesburgonyaval

Mascarponés-gombás bruschetta

Hozzávalók: 30 dkg gomba, 250 g mascarpone, 1 marék bébispenót, só, bors, szerecsendió, olaj, snidling a diszítéshez,  bagett.

Elkészítés: A gombát nagy lángon aranybarnára pirítjuk. Alacsonyra vesszük a lángot, majd hozzáadjuk a mascarponét, amibe beletörünk egy gerezd fokhagymát. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, végül beledobjuk a friss bébispenótot, és hagyjuk, hogy 1 perc alatt kissé összeessen. A bagettet ferdén felszeleteljük, megkenjük a szeleteket a krémmel, megszórjuk snidlinggel.

Tepsiben sült ropogós vega fasírt

Hozzávalók: 250 g vegetáriánus fasírtpor, 15 dkg reszelt gouda sajt, 1 ek olaj, 2-3 ek pirított szezámmag.

Elkészítés: a sütőt bekapcsoljuk 200 °C-ra. A fasírtport egy tálba öntjük, leforrázzuk 400 ml vízzel, hozzáadjuk az olajat és alaposan átkeverjük. Állni hagyjuk, közben megreszeljük a sajtot. A felét a fasírthoz adjuk. Ha szükséges, még annyi vizet adunk a keverékhez, hogy a tepsibe öntve el tudjuk teríteni. A tetejét csíkosan megszórjuk felváltva a pirított szezámmaggal és a maradékreszelt sajttal. A sütőbe toljuk és kb. 30 perc alatt megsütjük. Pizzavágóval négyzetekre vágjuk. Melegen tálaljuk, salátával fogyasztjuk.

Juhtúrós pogácsa

Hozzávalók: 45 dkg liszt, 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 5 dkg élesztő, cukor,  2,5 dl tej, 1 kis tejfől, 1 tk só, 375 g bryndza, 25 dkg margarin, tojás a kenéshez, sajt a tetejére.
Elkészítés: az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk, a liszteket és a többi hozzávalót beletesszük. Lágy tésztát kell kapjunk. Duplájára kelesztjük, kb. 1 cm-es  vastagságúra nyújtjuk. Pogácsákat szaggatunk belőle. Megkenjük tojással, reszelt sajtot teszünk rá. Szép pirosra sütjük.

 

Olivás sajtos minibatyu

Hozzávalók: 1 csomag fagyasztott leveles tészta, tojás a kenéshez, magozott zöld olíva, kockasajt.

Elkészítés: A leveles tésztát kinyújtjuk, kb. 5×5 cm-es négyzetekre vágjuk. Megkenjük a felvert tojással, mindegyik kockára  fél olívabogyót és 1/6 kockasajtot helyezünk, batyut formálunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és 200 °C-ra előmelegített sütőben pirosra sütjük.

Spenótos pesztós csiga

Hozzávalók: 1 cs leveles tészta, 250 g spenót, 2 ek tökmag, 4 ek olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, 5-6 db olajos aszalt paradicsom, 4 ek reszelt parmezán sajt.
Elkészítés: A töltelékhez egy késes aprító segítségével jól lezúzzuk a spenótot, a száraz serpenyőben lepirított tökmagot, az olívaolajat, a fokhagymát, majd sózzuk és borsozzuk az egészet. A leveles tésztát téglalap alakúra nyújtjuk és megkenjük a felületét a spenótos töltelékkel. Erre rápakoljuk a kisebb darabokra vágott aszalt paradicsomokat, majd megszórjuk 3 ek parmezánnal. Feltekerjük a tésztát és kb. 3 centis darabokra vágjuk. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, megszórjuk a maradék parmezánnal, egy kevés tökmaggal. 190 fokra előmelegített sütőben, kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük.

Forrás: https://streetkitchen.hu/street-kitchen/legfinomabb-spenotos-pestos-csiga/

(Itt kelt tésztával készült)

 

Sütőtökös kuglóf

Hozzávalók: 350 g sütőtök püré, 220 g vaj, 200 g cukor, csipet só, 5 tojás, 400 g liszt, 1 vaníliás cukor, 1 sütőpor, 60 g kandírozott narancshéj.

Elkészítés: a vajat és a cukrot egy csipet sóval és a vaníliás cukorral habosra keverjük, egyenként adva hozzá a tojásokat. A sütőporral elkevert lisztet és a sütőtök pürét felváltva keverjük a masszához, végül mehet bele a narancshéj is. A kuglófformát kikenjük vajjal, lisztezzük, belesimítjuk a tésztát és 160 °C-ra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük.

 

Mascarponés-málnás csokitorta

Hozzávalók a piskótához: 6 tojás, 3 ek teljes kiőrlésű búzaliszt, 2 ek fehér liszt, 4-5 ek darált dió, 3 ek nádcukor, 2 ek kristálycukor, 1 tasak sütőpor. A krémhez: 2 dl főzőtejszín, 10 dkg étcsokoládé, 3 ek kakaópor (20-22 % zsírtartalmú), 4 ek cukor, 2 dl habtejszín, 50 dkg mascarpone, 1 marék fagyasztott málna, méz ízlés szerint.
Elkészítés: A sütőt bekapcsoljuk 160 °C-ra. A habtejszínt behűtjük. A piskótához a liszteket összekeverjük a sütőporral és a darált dióval. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét habbá verjük, hozzáadjuk a kétféle cukrot, tovább verjük, majd utoljára a sárgáját és azzal is verjük még egy percig. A lisztes-diós keveréket 2-3 részletben a habhoz keverjük és óvatosan beleforgatjuk. Egy 21 cm-es tortaformának az alját kibéleljük sütőpapírral, beleöntjük a tésztát és 40-45 perc alatt megsütjük a piskótát. A formában hagyjuk hűlni kb. 20 percig, majd oldalt körbevágjuk, levesszük a formát és lehúzzuk a torta aljáról a papírt. Rácson hagyjuk tovább hűlni.
Elkészítjük a krémet. A főzőtejszínt felmelegítjük, vigyázzunk, hogy ne forrjon fel. Beletördeljük a csokoládét, lefedjük és állni hagyjuk, hogy a csoki felolvadjon. 2-3 perc múlva hozzáadjuk a cukrot és a kakaóport, csomómentesre keverjük. Behűtjük. A habtejszínt a habfixálóval és 1 ek cukorral kemény habbá verjük. Kézi robotgéppel hozzákeverjük a kihűlt csokikrémet, majd a mascarponét. Ha nem elég édes, hozzákeverünk 1-2 ek akácmézet. A kihűlt piskótát 3 rétegre vágjuk. Megkenjük a krémmel, kirakjuk a fagyasztott málnával. A tetejére és az oldalára csak krém kerüljön. Tálalásig behűtjük.

Ehető süni és pálmafák gyümölcsből

Hozzávalók a sünikhez: 4 kemény körte, 8 db szegfűszeg, 4 db fekete olajbogyó, 1 nagy fürt szőlő, 1 doboz fából készült fogpiszkáló. A pálmafákhoz: 2 banán, 4 mandarin, 4 kivi
Elkészítés: Sünik: a körtéket és a szőlőt megmossuk. A körték elkeskenyedő végét vékonyan meghámozzuk, ha van szár, óvatosan kiemeljük a helyéről. A szőlőt leszemezzük, az olajbogyókat félbe vágjuk. A süni szeméhez beszúrjuk a körtébe a szegfűszegeket, az orrához a szár helyére illesztjük a fél olajbogyókat. A szőlőket egyenként fogpiszkálóra fűzzük és a süni hátába szúrjuk. A kész sünikkel díszíthetjük az asztalt, vagy külön tálon tálaljuk.

Pálmafák: A gyümölcsöket meghámozzuk, a mandarint gerezdekre szedjük, a kiviket félbevágjuk, majd felszeleteljük, a banánt hosszában félbevágjuk és nem túl vékonyan felszeleteljük. Két kistányéron két-két pálmafát formázva elhelyezzük a gyümölcsöket: a banán a fa törzse, a mandarin a talaj és a kivi a pálma zöldje lesz.

 

Áfonyás muffin

Hozzávalók: 25 dkg liszt (fele teljes őrlésű), 12 dkg cukor, 20 dkg friss v. fagyasztott kékáfonya, 2 tk sütőpor, csipet só, 2 tojás, 1dl tej, 10dkg vaj v. margarin, 5-7 dkg porcukor +2 ek áfonya a mázhoz.

Elkészítés: A száraz és nedves hozzávalókat összekeverjük külön, majd az egészet összeforgatjuk. Legvégül hozzáadjuk az áfonyát (ha fagyasztott, kiolvasztás nélkül, és nagyon óvatosan keverjük bele). Muffinformákba kanalazzuk és 25-30 percig sütjük. A mázhoz kikeverjük a porcukrot az átpaszírozott áfonyával, majd a kész muffinok tetejére csurgatjuk.


Vegetáriánus főzőklub 2019.04.02. receptjei


Medvehagyma krémleves

Hozzávalók: 3 gerezd fokhagyma, 3 db zöldhagyma, 20 dkg medvehagyma, 5 dkg vaj, 1,5 dl tejszín, 2 db normál méretű krumpli, 1 ek vegeta vagy más ételízesítő, só, bors

Elkészítés: A fokhagymát és a hagymát megtisztítjuk. A fokhagymát apróra, a zöldhagymát karikára vágjuk (a zöldjével együtt). A medvehagymát alaposan megmossuk és lecsepegtetjük róla a vizet. Az olvasztott vajon egy nagyobb fazékban mindhárom hagymafélét 2-3 percig kevergetve pároljuk, majd felöntjük 1,7 l vízzel. Befűszerezzük a levest és beletesszük a megtisztított, felkockázott krumplit. Fedő alatt addig főzzük, amíg a krumpli megpuhul. Akkor botmixerrel pürésítjük és belekeverjük a tejszínt. Levesgyönggyel vagy pirított kenyérkockával tálaljuk.

Medvehagymás nokedli gombamártásal

 Hozzávalók: 1 tojás, 20 dkg liszt, 1 tk finomra aprított medvehagyma, só a főzővízhez. 50 dkg gomba, 1 fej hagyma, ételízesítő, 1 csokor snidling, 1 dl főzőtejszín, 1 ek liszt, olaj.

Elkészítés: A nokedlitésztát a hozzávalókból kikeverjük, majd bő forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk. A hagymát olajon megdinszteljük, a gombát megmossuk, apró kockára vágjuk, a hagymával és az ételízesítővel fedő alatt 5 percig pároljuk. Rádobjuk a felaprított snidlinget, majd behabarjuk a lisztttel, főzőtejszínnel és kiegészítjük annyi vízzel, hogy még sűrű maradjon a mártás.

Spenótos-medvehagymás quiche

Hozzávalók: 20dkg liszt, 10dkg margarin, 1 tojás sárgája, 1ek tejföl, só. Töltelék: 1cs medvehagyma, 1cs újhagyma, 1 marék spenót, 2 gerezd fokhagyma, 2-3dl főzőtejszín, 1 tojás+a tésztából kimaradt fehérje 1ek liszt, só, reszelt sajt.

Elkészítés: A tésztához valókat összegyúrjuk, formába nyomkodjuk. A zöldségeket finomra vágjuk, rátesszük az előkészített tésztára, kikeverjük a tejszínes szószt, és a tetejére öntjük. Reszelt sajttal megszórjuk, 40-50 percig sütjük.

 

Tócsni csicsókával

Hozzávalók: 1 közepes burgonya, 20-30dkg csicsóka, 1cs petrezselyemzöld, só, 1 gerezd fokhagyma, 1 nagy tojás, 3-4ek liszt, olaj a sütéshez.

Elkészítés: A zöldségeket lereszeljük, összekeverjük a liszttel, tojással, fűszerekkel. Tapadásmentes serpenyőben kevés olajat hevítünk, a masszából kanállal adagoljuk bele, mindkét oldalukat pirosra sütjük.

Zöldborsós káposztasaláta

Hozzávalók: 2 csésze reszelt fehér káposzta, 30 dkg zsenge zöldborsó, 1 szál zöldhagyma, 1/4 csésze tejföl, 1/4 csésze majonéz, 1/4 kk só, 1/4 kk curry por, 1/8 kk őrölt bors, 1 tk mustár, 1 tk fehér borecet

Elkészítés: A zöldborsót kevés vízben megpároljuk, a reszelt káposztát kissé besózzuk, a zöldhagymát karikára vágjuk. Az öntethez a többi hozzávalót egy kis üvegtálban simára keverjük. A zöldségeket egy salátás tálban összevegyítjük és rákeverjük az öntetet. A salátát tálalásig hűtőbe tesszük.

Medvehagymás cukkinilepény

Hozzávalók: 2-3 zsenge cukkini, só, 25 g liszt, 1 tojás, 1 marék medvehagyma, olaj a sütéshez.

Elkészítés: Lereszeljük a cukkinit, megsózzuk. 10 perc múlva kinyomkodjuk belőle a levet. Hozzáadjuk a lisztet, tojást, ízesíthetjük borssal, vagy sótlan ételízesítővel. Hozzákeverjük az apróra vágott medvehagymát. Tehetünk bele reszelt sajtot is. Összekeverjük a masszát és tenyérnyi korongokat formázunk belőle. Olajon mindkét oldalát megsütjük.

 

Medvehagymás túrós csiga

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2,5 dkg friss élesztő, 2,5 dl langyos tej, 1 mk. cukor, 1 tk. só, fél dl étolaj, 50 dkg túró, 20 dkg medvehagyma.

Elkészítés: Az élesztőt cukorral felfuttatjuk 1 dl tejben. A lisztet elkeverjük a sóval, beletesszük az élesztőt és a megmaradt langyos tejet meg az olajat. Alaposan összedolgozzuk, dagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük. A tésztából 3 négyzet alakú lapot nyújtunk. Erre szórjuk a túrót, az apróra vágott medvehagymát. Megsózzuk, esetleg borsozzuk. Feltekerjük, mint a bejglit, csigákat vágunk belőle, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A tetejét megkenjük tojással, majd 200 °C-on pirulásig sütjük.

Csalános, medvehagymás spagetti

Hozzávalók: 1 csokor zsenge csalán, 1 nagyobb hagyma, 1 marok medvehagyma, olaj, 1 teáskanál só, 2 dl. főzőtejszín, 350g tészta (spagetti, szélesmetélt vagy más), reszelt sajt a tetejére.

Elkészítés: A csalánt forró vízben megmossuk, a medvehagymát leöblítjük és kb 1 cm-es laskákra vágjuk. (Csak a leveleket és a szárvégi hajtásokat.) Sós vízben kifőzzük a tésztát. A hagymát vékonyan összevágjuk. A medvehagymát, a csalánt és a hagymát olajon, fedő alatt 5-6 percig pároljuk. Ha kész, hozzákeverjük a főzőtejszínt, sózzuk és a tésztához keverjük. Sajtot reszelünk rá és azonnal tálaljuk.

Medvehagymás-tojásos felfújt

Hozzávalók: 1 cs medvehagyma, 8 tojás, 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 5 dl tej, só, 15 dkg füstölt sajt, 4-5 ek zsemlemorzsa.

Elkészítés: A megmosott és szárazra törölt medvehagymát felaprítjuk. 4 db tojást keményre főzünk, majd apróra vágjuk és félretesszük. Egy serpenyőben felhevítjük a vajat, hozzáadjuk a lisztet és 1-2 percig pirítjuk. Apránként hozzáöntjük a tejet és minden alkalommal simára keverjük. Megsózzuk, majd egyesével hozzáadjuk a nyers tojásokat, mindegyikkel simára keverjük. Végül hozzákeverjük a reszelt füstölt sajt kétharmad részét, majd amikor már teljesen sima masszát kaptunk, levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a medvehagymát és a főtt tojásokat, végül a zsemlemorzsát (2 evőkanálnyit félreteszünk a szóráshoz). Egy 25x10x7 cm-es sütőformát kikenünk vajjal, megszórjuk zsemlemorzsával. Belesimítjuk a masszát, megszórjuk a tetejét zsemlemorzsával és reszelt sajttal. 180 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk, majd 30-40 perc alatt pirosra sütjük. A sütőből kivéve a formában hagyjuk langyosra hűlni, majd rácsra helyezzük és egészen kihűtjük.

Medvehagymás fűszervaj

Hozzávalók: 5 dkg vaj, 1 kis csokor medvehagyma, 1 doboz márványsajtos vajkrém, só.
Elkészítés: A medvehagymát megmossuk, darabokra tépkedjük és a késes aprítóba tesszük. Hozzáadjuk a vajat, márványsajtos vajkrémet és addig keverjük, amíg krémes állagot nem kapunk. Ízlés szerint sózzuk. A kész fűszervajat szilikonformába töltjük, majd mélyhűtőben kb. 30 perc alatt lehűtjük. Kifordítjuk a formából, és tálaljuk.

Medvehagymás pesztó – diós

Hozzávalók: 2 marék dióbél, 1 marék medvehagyma, 1-2 ek olívaolaj, só, bors, szezámmag a szóráshoz, kifli a tálaláshoz.

Elkészítés: A medvehagymát durvára daraboljuk, hozzáadjuk az olajat, sót és a dióval együtt késes aprítóban összeaprítjuk. Kiflikarikákra kenjük, megszórjuk szezámmaggal.

 

Medvehagymás pesztó – mogyorós

Hozzávalók: 25 dkg sós pörkölt mogyoró, 1 dl főzőtejszín, 20 dkg parmezán sajt,   1 csokor medvehagyma, 1-2 ek olívaolaj, 1 tasak spagetti.

Elkészítés: a spagettit sós vízben feltesszük főni. Közben elkészítjük a pesztót: megreszeljük a sajtot, negyedrészét félretesszük a szóráshoz. A medvehagymát durvára daraboljuk, a pesztóhoz valókat két részletben késes aprítóban összeaprítjuk. A kifőtt spagettire keverjük, megszórjuk a félretett sajttal.

Joghurtos köles gyümölcsökkel

Hozzávalók: 2 dl köles, 450 ml natúr joghurt, 1 doboz darabolt ananász (konzerv), 20 dkg málna, 4  kivi, 3 banán, méz a csurgatáshoz.

Elkészítés: a kölest sós vízben megfőzzük, félretesszük. A kivit, banánt megtisztítjuk, feldaraboljuk. Ha kihűlt a köles, levével együtt hozzákeverjük az ananászkonzervet, majd a natúr joghurtot, a fagyasztott málnát és a többi gyümölcsöt. A tetejére híg mézet csurgatunk, mert a gyümölcsök savanykásak és más cukrot nem adtunk hozzá. Reggelire vagy kiadós desszertnek fogyasztjuk.

Banános brownie

Hozzávalók: 30 dkg zabpehelyliszt, 12 dkg eritrit, 1 sütőpor, 3-4 ek (50 g) sötét kakaópor, 3 tojás, 3 nagy érett banán, 10 dkg puha vaj, 3 dl tej.

Elkészítés: A száraz hozzávalókat összekeverjük. A banánokat villával összetörjük, kikeverjük a puha vajjal, tojásokkal, majd felváltva hozzákeverjük a lisztkeveréket és a tejet. Ha szükséges, kiegészítjük még tejjel vagy vízzel. 180 °C-ra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.


Vegetáriánus főzőklub 2019.05.07. receptjei


Portugál spenótleves

Hozzávalók: 1 szál fehérrépa, 2 sárgarépa, 1 nagyobb krumpli, 1 fej hagyma, 1 ek ételízesítő, 30 dkg zsenge zöldborsó, 2 marék bébispenót, 3 dkg vaj, 1 kis csokor petrezselyemlevél.
Elkészítés: A hagymát durva darabokra vágva megdinszteljük, a zöldségeket és a krumplit felszeletelve az ételízesítővel  megfőzzük. Míg fő, a vajon fedő alatt megpároljuk a zöldborsót. Ha megfőttek a zöldségek, botmixerrel pépesítjük a levest. Ha szükséges, pótoljuk az elfőtt vizet, hozzáadjuk a párolt borsót, a durvára vágott petrezselyemlevelet és a spenótot. Ha felforrt, lekapcsoljuk.

Penne rukkolás szósszal

Hozzávalók: 1 marék rukkola, 40 dkg penne, 30 dkg natúr paradicsompüré, 4 gerezd fokhagyma, 1 ek kukoricaolaj, bazsalikom, majoranna, rozmaring, só.
Elkészítés: Az olajra dobjuk a zúzott vagy felaprított fokhagymát, kis bazsalikommal, majoránnával és egy késhegyni őrölt rozmaringgal, sóval ízesítjük, rákanalazzuk a paradicsompürét. Első fortyogás után beletépkedjük apróra a rukkolát, és kicsit összemelegítjük (max. 2 perc). A tésztát csak kifőzzük, leszűrjük, majd összekeverjük a szósszal.

Rakott tócsni szejtánnal és spenóttal

Hozzávalók: 80 dkg burgonya, 2 tojás, 6 dkg liszt, 5 dkg tejföl, 1 fej vöröshagyma, só, bors, 40 dkg fagyasztott spenót, 1 ek étkezési keményítő, őrölt szerecsendió, szejtán, ételízesítő.

Elkészítés: A tésztához a meghámozott burgonyát finomra reszeljük, összekeverjük a tojásokkal, liszttel, teföllel, a felaprított hagymával, sóval és borssal. A spenótot összekeverjük a keményítővel, sóval, szerecsendióval. Ezután beleforgatjuk az olajban, ételízesítővel  megsütött szejtánt. Kiolajozott tűzálló tálba rétegezzük, először a krumplis majd a spenótos, szejtános, végül megint a krumplis keveréket. 180 °C-ra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük. Tejöllel megkenve tálaljuk. 

Sóskás rizsfelfújt

Hozzávalók: 1 csomag fagyasztott sóska, 200 g főtt rizs, 2 tojás, só, pici cukor, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 ek zsemlemorzsa, olajban sütött, ételízesítővel fűszerezett szejtán.

Elkészítés: Megfőzzük a rizst, hozzákeverjük a sóskát. Sózzuk, pici cukrot adunk hozzá, majd belekeverjük a zúzott fokhagymát. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját belekeverjük a rizses keverékbe. A szejtánt is kisütjük, hozzákeverjük. A fehérjét kemény habbá keverjük, majd óvatosan a masszába forgatjuk. Kivajazott sütőedénybe zsemlemorzsát szórunk és ráöntjük a keveréket. Előmelegített sütőben 180 fokon 20-30 perc alatt készre sütjük. Fokhagymás tejföllel tálaljuk.

Spenótos souffle

Hozzávalók: 1 kg spenót (fagyasztott), 4 tojás, 250 g kecskesajt, 100 g tehéntúró, 3 ek zsemlemorzsa, 75 g vaj, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint, 400 g leveles tészta.
Elkészítés: A spenótot odatesszük főni egy kevés sós vízben. A tojásokat kicsit felverjük, egy evőkanálnyit félreteszünk a kenéshez. A vajat felolvasztjuk, összekeverjük a tojásokkal, belereszeljük a sajtot, belekeverjük a túrót és az áttört fokhagymát, sózzuk. Ha kész a spenót, kicsit hűlni hagyjuk, esetleg le is szűrhetjük, hogy ne legyen nagyon leveses. Összekeverjük a masszával és hozzáadjuk a zsemlemorzsát. A leveles tésztát kicsit kinyújtjuk és kibélelünk vele egy jénai tálat. Beletesszük a masszát és ráhajtjuk körben a leveles tésztát. Megkenjük a félretett tojással. 180 °C-ra előmelegített sütőben 40 percig sütjük.


Spenótos túrógombóc

Hozzávalók: 20 dkg spenót, ízlés szerint, 25 dkg tehéntúró, 1 tojás, 2 ek teljes kiőrlésű tönkölydara, 7 dkg sajt, 2-3 dkg vaj, 1 gerezd fokhagyma.
Elkészítés: A spenótot megmossuk és külön víz hozzáadása nélkül lábasban kevés sóval fedő alatt megpároljuk. Amikor kihűlt, kinyomkodjuk belőle a vizet és apróra vágjuk. A túrót villával pépesre törjük. Hozzáadjuk a tojást, a darát és a spenótot. Jól elkeverjük a masszát, majd fél órára félretesszük. Vizes kézzel gombócokat formálunk és forró sós vízben megfőzzük. Akkor jó, ha feljön a víz felszínére. Egy tűzálló tálba tesszük a gombócokat, a felforrósított vajba belenyomjuk a fokhagymát, megkenjük vele a gombócokat, megszórjuk reszelt sajttal és forró sütőbe tesszük, míg a sajt ráolvad.


Spenótos kőrözött

Hozzávalók: 25 dkg túró, 2 dl tejföl, fél csomag fagyasztott spenót (vagy fél marék friss), só, citrombors, kakukkfű, bazsalikom.

Elkészítés: A fagyasztott spenótot hagyjuk kiengedni, a friss spenótot apróra vágjuk. A hozzávalókat összekeverjük. Fél órát hagyjuk állni, azután fogyasztjuk.

Villámgyors tojás spenóttal

Hozzávalók: 2 tojás, 5 dkg spenót, 1 dl tejszín, só, olaj, pirospaprika, reszelt sajt.
Elkészítés: A tojásokat kevés olajon egy serpenyőben lefedve megsütjük tükörtojásnak. Ha majdnem kész, mellé szórjuk a megmosott sprenótleveleket, ráöntjük a tejszínt, sózzuk, és éppen csak felforraljuk. Megszórjuk pirospaprikával és reszelt sajttal, amint ráolvad a sajt, tálaljuk. Pirítóssal finom, gyors vacsora.

Spenótos quiche

Hozzávalók a tésztához: 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 tojás, só, víz, ha szükséges. A töltelékhez: 2-3 tojás, 2,5 dl tejszín, 10 dkg feta sajt, só, 25 dkg friss spenót, 3 dkg vaj a pároláshoz.
Elkészítés: A tésztát összegyúrjuk és fóliába csomagolva néhány órát pihentetjük a hűtőben. Elkészítjük a tölteléket. A spenót vastag szárát eltávolítjuk. Egy nagy serpenyőben vajat melegítünk és több részletben kicsit előpároljuk a spenótot. Egy perc az egész, éppen csak össze kell esnie kicsit. A tojásokat a tejszínnel kikeverjük, enyhén sózzuk, belemorzsoljuk a feta sajtot és belekeverjük a megpárolt spenótleveleket. A tésztát kinyújtjuk, piteformába nyomkodjuk.  Előmelegített sütőben, 180 °C-on kicsit elősütjük a tésztát, míg a tészta teteje kissé megkeményedik. Az elősütött tésztán elrendezzük a tölteléket és készre sütjük.

Zöldbabos rukkolasaláta

Hozzávalók: 40 dkg zöldbab (fagyasztott), só, 2 tk magos mustár, 3 ek fehérborecet, cukor, 6 ek olívaolaj, 4 tojás, 10 dkg rukkola, 40 dkg paradicsom, bors.
Elkészítés: A zöldbabot forrásban lévő, sós vízben 5 percig főzzük, majd leszűrjük, és alaposan lecsepegtetjük. A mustárt és a borecetet 1-1 nagy csipet cukorral simára keverjük. Sózzuk, borsozzuk és belecsorgatjuk az olívaolajat úgy, hogy közben folyamatosan keverjük a habverővel. Összekeverjük az így kapott öntetet a zöldbabbal, és tálalásig félretesszük. A tojásokat keményre főzzük, megtisztítjuk. A rukkolát megmossuk és alaposan lecsepegtetjük, a paradicsomokat cikkekre vágjuk. Egy tálba tesszük, hozzáadjuk a zöldbabos keveréket, és óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk. A cikkekre vágott főtt tojásokkal tálaljuk.

Zöld saláta (Insalata Verde)


Hozzávalók: 1 db fejes saláta, 1 db zöldpaprika, 10 dkg kígyóuborka, 2 db újhagyma a zöldjével együtt, ízlés szerint só, őrölt koriander, az öntethez 2 ek olivaolaj, 1 ek fehérborecet. 
Elkészítés: A zöldségeket megmossuk. A salátát darabokra tépkedjük, a zöldpaprikát és a zöldhagymát felkarikázzuk, a kígyóuborkát csíkokban lehámozzuk és felkockázzuk. Egy nagyobb salátástálban a hozzávalókat lazán átkeverjük és a külön tálkában elkevert öntettel meglocsoljuk.

Vegyes saláta joghurtos öntettel


Hozzávalók: 1 csokor sóska, 3 db paradicsom, 1 db kígyóuborka, 1 közepes fej lila hagyma. Az öntethez: 2 dl joghurt, só, bors ízlés szerint, 1 kk tárkony, 1 kk citromlé.

Elkészítés: A zöldségeket megmossuk, tetszés szerint feldaraboljuk, és egy nagyobb salátás tálban lazán átkeverjük. Az öntethez valókat egy villával vagy kézi habverővel krémesre keverjük, és tálalás előtt a salátára öntjük.

Csokis-diós kölestorta


Hozzávalók: 3 dl köles, 9 dl tej (vagy növényi tej), 1 csipet só, 6 ek cukor vagy méz, 2 ek kakaópor, 5 dkg darált dió, 2 tojás, 5 dkg tortabevonó, zsiradék a tortaforma kikenéséhez
Elkészítés: A váltott vízben, többször megmosott kölest a tejben 1 csipet sóval és 6 ek cukorral megfőzzük. Kicsit kihűtjük, belekeverjük a kakaóport és a darált diót, majd legvégén a 2 tojást. Az egyenletesen elkevert masszát kikent tortaformába simítjuk, és 180 fokon kb. 20 percig sütjük. Amikor langyosra hűlt a torta, a gőz fölött megolvasztott tortabevonóval megcsorgatjuk és fél diószemekkel díszítjük.

Rebarbarás morzsasüti

Hozzávalók: 10 rebarbaraszár, 4 ek víz, 1 ek őrölt gyömbér, 8 ek barna cukor. A morzsához: 11 dkg vaj, 11 dkg barnacukor, 18-20 dkg liszt.
Elkészítés: A rebarbarákat feldaraboljuk és feltesszük főni 4 evőkanál vízzel és a 8 evőkanál cukorral. Vigyázat, nagyon hamar megfő, pár perc forrás után nézzünk rá: ha már puha, de még nem esik szét, akkor jó. Ha kész, rászórjuk a gyömbért, és egy tűzálló tálba önjük (vizestül). Ezután elkészítjük a morzsát: a lisztet, a 11 dkg cukrot és a vajat jó alaposan összemorzsoljuk, a rebarbarák tetejére szórjuk, majd 180 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük és 35-45 percig sütjük. Melegen a legfinomabb, tálalhatjuk vaníliafagylattal is.

Mandulás keksz

Hozzávalók: 25 dkg margarin, 20-25 dkg cukor, 2 dl tej, 50 dkg darált keksz.
Elkészítés: A tejet, a cukrot és a margarint összeolvasztjuk, belekeverjük a darált kekszet, két részre osztjuk a masszát. Az egyik felébe belekeverünk 1/2 rum aromát, 3-4 evőkanál kakaót, 10 dkg kókuszreszeléket. A másik felébe egy mandula aromát keverünk. 30×20 cm-es tepsibe nyomkodjuk a barna masszát, rákenjük a zöldet, a tetejére  csokimázat simítunk. Tálalás előtt egy órára behűtjük.


Vegetáriánus főzőklub 2019.05.28. receptjei – szezonális zöldségek, gyümölcsök


Tavaszi leves

Hozzávalók: 2 ek olaj, 1 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 1 db karalábé, 1 kis karfiol fele, kb. 15 dkg borsó, 1 cs petrezselyemzöld, 1 ek ételízesítő, só, bors ízlés szerint, kb. 5 dl tej, 10 dkg aprótészta pl. zabkocka vagy eperlevél

Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A répákat karikára vágjuk, a karfiolt rózsáira szedjük, a karalábét kisebb kockákra vágjuk. Kevés olajon picit pirítjuk a répákat, majd megszórjuk ételízesítővel. Annyi vízzel felengedjük, hogy bőven ellepje. Mikor picit puhult már a répa, hozzáöntjük a zöldborsót, majd picit később a karalábét és a karfiolt (a zöldségeket puhulási sorrendben tesszük a levesbe). Ha kell, annyi vizet adunk még hozzá, hogy ellepje. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Mikor a zöldségek megpuhultak, felöntjük a tejjel, és ha újra forr, beletesszük a levestésztát. Mikor a tészta megfőtt, hozzáadjuk a petrezselyemzöldet és tálaljuk.

Zöldborsós fetás köles

Hozzávalók: 2 dl köles, 4 dl zöldségleves, olaj, 20 dkg zöldborsó, 15 dkg feta vagy krémfehér sajt, 1/2 csokor petrezselyem, 1/2 csokor menta, só, olívaolaj

Elkészítés: A kölest az olajon megfuttatjuk, felöntjük a zöldséglevessel és 10-15 perc alatt puhára pároljuk. Közben a zöldborsót sós vízben megfőzzük majd leszűrjük. A petrezselymet, mentát felaprítjuk. A kölest összeforgatjuk a zöldborsóval, rámorzsoljuk a feta sajtot, megszórjuk a zöldfűszerekkel, meglocsoljuk olívaolajjal és tálaljuk.

Zöldspárgás újkrumpli

Hozzávalók: 75 dkg újburgonya, 30 dkg zöldspárga, 20 dkg koktélparadicsom, 2 gerezd fokhagyma, kakukkfű, 1 ek olívaolaj, 3 dl főzőtejszín, 3 tojás, 15 dkg mozzarella sajt, maréknyi olajbogyó.
Elkészítés: A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, négybe vágjuk és enyhén sós, forró vízben 5 percig előfőzzük. Leszűrjük, tálcára szétterítjük, szikkadni hagyjuk. A spárgát megtisztítjuk, sós, forró vízben 2 percig szintén előfőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük. A paradicsomot megmossuk, félbevágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk. A kakukkfüvet leöblítjük, a leveleket finomra vágjuk. A krumplit, a spárgát és a paradicsomot az olajjal kikent hőálló tálba terítjük. A tejszínt a tojásokkal kikeverjük, sóval, őrölt borssal és a kakukkfűvel fűszerezzük, a zöldségekre öntjük. A mozzarellát felszeleteljük, az olajbogyókat lecsepegtetjük, félbevágjuk és a zöldségekre szórjuk. 180 °C-ra előmelegített sütőben 40 percig sütjük. Frissen, forrón tálaljuk.

Sült zöldségekkel ízesített sült újkrumpli

Hozzávalók: 2 kg újkrumpli, 2 db paprika, 2 db vöröshagyma, 25 dkg gomba, olaj, ételízesítő, sajt a szóráshoz.

Elkészítés: A paprikát, hagymát, gombát aprítógépben pépesre aprítjuk, majd olajon megsütjük, ízesítjük. Az újkrumpliról ledörzsöljük a héját. Forró olajban pirosra sütjük. Ha megsült, óvatosan hozzákeverjük a zöldséges masszát, tányérba szedjük, salátával tálaljuk. A tetejére szórhatunk sajtot. 

Fokhagymás sült szejtán

Hozzávalók: 250 g búzasikér, ételízesítő, olaj, fokhagyma, só.
Elkészítés: a sikérhez 2,5 – 3 dl vizet keverünk, cipót formázunk belőle, 4 részre osztjuk, golyókat formázunk belőle. 10 percig pihentetjük, addig felforr a víz. A golyókat ételízesítős vízben megfőzzük, ha feljöttek a víz tetejére, szűrőkanállal kiszedjük, gyorsan felszeleteljük és visszatesszük a forró vízbe, újabb 10 percig főzzük. Kiszedjük, ha kissé kihűlt, felszeleteljük, bekenjük fokhagymával, sózzuk, fűszerezzük és serpenyőben mindkét oldalát ropogósra sütjük.

Leírás a készítésről fotókkal: https://hobbifozocske.blogspot.com/2008/02/bzahs-szejtn-kszts-otthon-illusztrlva.html

Tejszínes-zöldséges fuzzili

Hozzávalók: fél kg fuzzili tészta, 1 zsenge cukkini, 2 szál új sárgarépa a zöldjével együtt, 2-3 szál újhagyma, 2 dl főzőtejszín, 10 dkg reszelt gouda sajt, 10 dkg füstölt sajt, olaj, só. Elkészítés: a tésztát sós vízben al dentére főzzük, a sajtokat megreszeljük. Az újhagymát felkarikázzuk, a cukkinit és a megtisztított répát Börner gyaluval vagy cukkini spirálozóval gyufaszál vastagságúra vágjuk. Olajon megdinszteljük a hagymát és a répát, pár perc után hozzáadjuk a cukkinit, további 1-2 perc után ráöntjük a tejszínt, beleszórjuk a sajtokat és ha felforrt, belekeverjük a tésztát, rászórjuk a felaprított répa zöldjét. Lefedjük, hogy a tészta kicsit felszívj a szószt és 2 perc múlva tálaljuk.

Tzatziki piros retekből

Hozzávalók: 30 dkg piros retek (kb. 3 csomó), 1 kis fej lila hagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, 3 dl görög joghurt.

Elkészítés: a hagymát és fokhagymát apróra vágjuk, a retket megmossuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük. Sózzuk, borsozzuk, rákeverjük a joghurtot és tálalásig behűtjük.

 

Tízperces gyümölcsös túrógombóc

Hozzávalók: 50 dkg túró, 2 ek mascarpone, 8 dkg kókuszreszelék, 1 tk méz vagy agave szirup, 10 dkg zsemlemorzsa, 2 dkg kókuszreszelék, 1 tk olaj, 20 dkg friss eper

Elkészítés: A túrót összekeverjük a mascarponéval és a kókuszreszelékkel, kevés mézzel vagy agave sziruppal édesítjük. Hűtőbe tesszük formázásig. A zsemlemorzsát és a kókuszreszeléket épp csak egy kevés olajjal illatosra pirítjuk egy száraz serpenyőben. Az epret feldaraboljuk, botmixerrel pépestíjük, ízlés szerint édesítjük. A túrós alapot nedves kézzel apró golyókká formázzuk, majd meghempergetjük a kókuszos prézliben. Eperöntetet kínálunk mellé.

Rebarbarás meggyes pite

Hozzávalók a tésztához: 30 dkg zabpehelyliszt, 15 dkg búzaliszt, 15 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 tojás sárgája, 3-4 ek tejföl, csipet só. A töltelékhez: 1 kg magozott meggy, 5-8 rebarbara szár, 2-3 ek cukor, zsemlemorzsa, 1 tojás fehérje a kenéshez.
Elkészítés: a hozzávalókból tésztát gyúrunk. A rebarbarát megmossuk, 2 cm-es darabokra szeleteljük. A tészta felét kinyújtjuk, kikent tepsibe tesszük. Megkenjük tojásfehérjével, megszórjuk morzsával. A meggyet és a rebarbarát összekeverjük, a tésztára öntjük, elsimítjuk. Megszórjuk cukorral, a tészta másik felét kinyújtjuk, ráfektetjük, villával megszúrkáljuk, tojásfehérjével megkenjük. 180 °C-ra előmelegített sütőben pirosodásig sütjük.

Túrós eperparfé

Hozzávalók: 25 dkg túró, 50 dkg eper, 2 cs. tejszínhabpor, 3 dl tej, 2-3 ek cukor.

Elkészítés: az epret a cukorral összeturmixoljuk, néhány szemet félreteszünk a diszítéshez. A tejszínhabport a behűtött tejjel felverjük, robotgéppel hozzákeverjük előbb a túrót, majd az eperpépet. Behűtjük, a félretett eperszemekkel diszítjük.

Bodzaital

Hozzávalók: 5 l-es üvegbe 5-6 nagy bodzavirág, 1 bögre cukor, 1 bögre karamellizált cukor, 1 citrom karikákra vágva, kb 50 db citrompótló.

Elkészítés: Az 5 l-es üvegbe beletesszük a bodzavirágokat, a cukrot, a karikákra vágott citromot, a citrompótlót, felöntjük hidegvízzel, majd a karamellizált és már felolvasztott curot is ráöntjük. Letakarva 1-2 napig állni hagyjuk, néha megkeverjük, majd szűrjük le. Ezt azonnal inni kell, nem szörp. Hűtőben kb. 1 hétig eláll.