IMG_4104

Almás, hagymás savanyú káposzta saláta

Hozzávalók: 0,5 kg savanyú káposzta, 3 alma, 3-4 közepes hagyma, 2 ek olaj, só, cukor, 1-1 kk édeskömény, őrölt fekete ill. fehér bors.
Elkészítés: A káposztát lemossuk, a hagymát felszeljük, kicsit sózzuk, cukrozzuk. Az almát hámozva kockára vágjuk. Összekeverjük a káposztát, hagymát, almát a fűszerekkel és az olajjal. Egy napig állni hagyjuk.

IMG_4150     IMG_4108

Csicseriborsókrém (humusz)

Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó, 3-4 gerezd fokhagyma, só, 3-4 ek Tahini (szezámkrém), 0,5 dl olívaolaj, fél citrom leve. 
Elkészítés: A csicseriborsót min. 12 órára beáztatjuk. Sós vízben puhára főzzük. A pépesítéshez félreteszünk a főzőléből. Hozzáadjuk a fokhagymát, az olajat és a Tahinit, botmixerrel pépesítjük. Rozskenyérre kenve fogyasztjuk, nagyon finom az almás savanyú káposzta salátával. Konzervből is készíthető.

Rántott alma

Hozzávalók: 4 db alma, zabpehelyliszt, tojás, morzsa a panírozáshoz, mézeskalács fűszer, őrölt fahéj, porcukor, olaj.
Elkészítés: Az almákat megtisztítjuk, kicsumázzuk és kör alakú szeletekre vágjuk. A tojásba szórjuk a mézeskalács fűszert és pici sót vagy ételízesítőt. Bepanírozzuk, olajban kisütjük. Fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.

 IMG_4113     IMG_4109

Fehérbab krémleves

Hozzávalók: 25 dkg fehér gyöngybab, 1-1 kisebb répa és fehérrépa, 1-1 ek zabpehelyliszt és tejföl, 1-1 késhegynyi őrölt babér és bazsalikom, 1 tk VegaNatura ételízesítő.
Elkészítés: A babot 12 órára beáztatjuk, a fűszerekkel puhára főzzük. A liszttel és tejföllel behabarjuk, botmixerrel pépesítjük. A zöldségeket megtisztítjuk, zöldséggyaluval gyufaszál alakúra vágjuk. Ha felforrt a leves, beledobjuk és ha újra felforrt, lekapcsoljuk.

 Cékla (savanyúság)

Hozzávalók: 3 kg cékla, 4 l víz, 1,5 ek só, 11 ek cukor, 3 dl 10 %-os ecet (biológiai erjesztésű), 2 ek őrölt kömény.
Elkészítés: A megmosott céklát héjastul megfőzzük. Ha kicsit kihűlt, meghámozzuk, csíkokra vagy kockára vágjuk. A többi hozzávalót összekeverjük, felforraljuk. Beleöntjük a felszelt céklát. Felforraljuk. Forrás közben üvegekbe szedjük, lezárjuk és egy napra száraz dunsztba tesszük.

IMG_4116     IMG_4154

Piskótatekercs

Hozzávalók: 6 tojás, 6 ek zabpehelyliszt, 5 ek nádcukor, fél sütőpor, egy kis üveg lekvár.
Elkészítés: A tojásfehérjét habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, majd a tojássárgájákat és habosra verjük gépi habverővel. Kanalanként beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet és óvatosan kanállal elkeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, elsimítjuk, 150 °C-os sütőben tűpróbáig sütjük. Még melegen megkenjük a lekvárral és feltekerjük, úgy hagyjuk kihűlni.

IMG_4118     IMG_4176

Krumplikocsonya

Hozzávalók a zöldségleveshez: 4 db sárgarépa, 3 db petrezselyemgyökér, 2-3 db kis vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, ételízesítő, ízlés szerint só, bármilyen más fűszer, amit zöldséglevesbe szoktunk tenni, nagyon kevés olaj. Tócsnihoz: kb. 3 kg burgonya, 2-3 gerezd fokhagyma, ételízesítő, só ízlés szerint, 6-8 tojás, 3 evőkanál liszt, pirospaprika.
Elkészítés: A burgonyát kis reszelőn reszeljük le, majd 3-szor mossuk át vízzel (a lereszelt burgonyára engedjünk rá hideg vizet, nyomkodjuk át jól, majd jól nyomkodjuk ki a keményítőt, a végén megmaradt vizet tegyük félre, ezt még kétszer ismételjük meg, addig, amíg már száraz lesz a burgonya és érezzük, hogy nincs benne keményítő. Hagyjuk állni a vizet, a keményítő le fog süllyedni az aljára.). Készítsük el a nagyon finoman fűszerezett zöldséglevest, s amíg fő, készítsünk tócsnikat, a következő módon: a reszelt krumplihoz adjunk 3 evőkanál lisztet és 6-8 tojást (attól függ, milyen szárazra nyomkodtuk ki a reszeléket), ízesítsük ételízesítővel, fokhagymával, pirospaprikával, sóval. Ebből bő olajban süssünk lepényeket. A közben elkészült a levest, szűrjük le, majd tegyük fel újra, hogy forrjon. (A megmaradt zöldségeket is beletehetjük a kocsonyába a legvégén, de finom fasírtot is készíthetünk belőle.) Közben a keményítő is lesüllyedt az edény aljára, amiről öntsük le a vizet (bátran, mert a keményítő “keményen” az aljára ragad).  A keményítőt keverjük fel kevés hideg vízzel, és öntsük a forrásban lévő levesléhez. Ha túl kocsonyásnak tartjuk még tehetünk hozzá vizet. Ezt a kocsonyát merjük rá a tócsnikra, esetleg a levesben főtt zöldségekre. Azt az olajat, amiben a tócsni sült, színezhetjük pirospaprikával, és díszíthetjük a kocsonya tetejét néhány csepp “piros” olajjal.

IMG_4130     IMG_4152

Diókolbász

Hozzávalók: 5db tojás, 6 ek gríz, 3 ek zabpehely, 10 dkg füstölt sajt, 10 dkg darált dió, 2 ek vegeta, 1 ek őrölt pirospaprika, 2 kk őrölt kömény, ízlés szerint fokhagyma. 
Elkészítés: A tojásokat felverjük és összekeverjük a grízzel és a zabpehellyel 30 percet állni hagyjuk, majd az összes hozzávalókkal összekeverjük. Kolbászt formázunk belőle és 0,5 l forró olajban 5 percig mindkét oldalát pirosra sütjük. Amikor az olaj egy kicsit lehűlt 0,5 l vizet öntünk hozzá és először pár percig fedő alatt főzzük, majd fedő nélkül elpárologtatjuk róla a vizet. Gyorsabb verzió: tepsibe rúd formában rakjuk a masszát, vizes olajat öntünk mellé és sütés közben locsoljuk vele.

IMG_4111     IMG_4136

Mézes puszedli (kb. 70 db)

Hozzávalók a tésztához: 250g méz, 100g margarin, 100g porcukor, 500g finomliszt, 1 csapott kk szódabikarbóna, 1 ek mézeskalács fűszerkeverék, 1 citrom reszelt héja, 1 tojás, 2 tojássárgája. Tetejére: 50g vegyes mazsola, aprított mandula, mogyoró, dió, kandírozott gyümölcs vagy egy kis tojásfehérjét átszitált porcukorral villával simára keverünk, hogy írható masszát kapjunk.
Elkészítés: a mézet, margarint, porcukrot egy kisebb lábosban felmelegítjük, kavargatjuk, míg egynemű folyadék nem lesz. A lisztet egy nagyobb keverőtálba tesszük, és belekeverjük a szódabikarbónát, mézeskalács fűszert, citromhéjat, majd hozzáadjuk az egész tojást, a két tojás sárgáját és a mézes folyadékot. Fakanállal addig keverjük, amíg szép sima tésztát kapunk. Ezt a masszát folpackba csomagoljuk, és min. 4 órán át hideg helyen pihentetjük. Ezután a tésztát lisztezett deszkán kb. 3mm vékonyra nyújtjuk, különböző formákkal kiszaggatjuk és sütőpapírral borított tepsibe rakjuk. A sütemények tetejét a fenti vegyes keverékkel díszítjük. A süteményeket 220 °C fokra előmelegített sütőben kb. 4-5 perc alatt megsütjük. Figyelni kell, mert hamar megégnek! A mézeseket a tepsin hagyjuk kihűlni, majd fémdobozba rakjuk őket, ahol hetekig friss marad.

IMG_4164     IMG_4094

Pozsonyi diós kifli

Hozzávalók: 50 dkg tönkölyliszt, 2,5 dkg élesztő, 20 dkg vaj vagy margarin, 1 tojás, 2 ek. barna cukor, csipet só, 1 dl langyos víz, 2 ek tejföl. A töltelékhez: 10-15 dkg darált dió, 3-4 ek baracklekvár, +1 tojás a kenéshez.
Elkészítés: A tésztát a hozzávalókból összegyúrjuk, kelesztjük. A töltelékhez valókat összekeverjük, míg krémes, kenhető masszát kapunk. A megkelt tésztát kinyújtjuk, négyzetekre vágjuk, töltjük, kifli formájúra feltekerjük, a tetejét megkenjük tojással, majd 20-30 perc alatt megsütjük. A tölteléket variálhatjuk: kerülhet bele mák, szilvalekvár, túró, aszalt gyümölcsök is, ízlés szerint.

IMG_4157     IMG_4161

Töltött káposzta, Mákos kölesgolyó, Gombás felfújt

IMG_4141   IMG_4078 IMG_4106   IMG_4178