Töltött padlizsán gombával
Hozzávalók: 3 nagy padlizsán, 1 tojás, 4-5 ek. zsemlemorzsa, 4-5 ek. burgonyapehely, egy kis konzerv szeletelt gomba, 10 dkg füstölt sajt lereszelve, 1 tk. Vega-mix (sótlan ételízesítő), 1 kk. őrölt kömény, 1 csipet szerecsendió, 1 tk. kurkuma, 1 tk. bazsalikom, 1 tk. majoranna, 2-3 gerezd összenyomott fokhagyma, 1 kk. borsikafű, olaj, víz, só, szójaszósz.
Elkészítés: A padlizsánokat hosszában félbevágjuk. Ügyelve, hogy a héját ne sértsük meg, négyzetesen bevagdossuk a belsejét, majd kivájjuk. Hozzákeverjük a gombát, az olajat, rászórjuk a fűszereket, a borsikafű kivételével, majd annyi vizet öntünk rá, hogy majdnem ellepje. Kissé megpároljuk, belekeverjük a zsemlemorzsát, burgonyapelyhet, végül, ha egy kicsit kihűlt, a tojást és a reszelt sajt felét is. A borsikafüvet a végén adjuk hozzá, nehogy megkeseredjen. A kivájt padlizsánokat kikent tepsibe tesszük, átkenjük olajjal, megsózzuk. Megtöltjük, megszórjuk reszelt sajttal, öntünk alá kb. fél dl vizet és 180 C°-ra előmelegített sütőbe tesszük. 15 perc után 160 C°-ra állítjuk a sütőt és még 15 percig sütjük. Párolt rizzsel vagy petrezselymes burgonyával is tálalhatjuk.
Töltött padlizsán tofuval
Hozzávalók: 1 közepes padlizsán, 1 tofu,1 csomag petrezselyemzöld, 4 ek olívaolaj, 1 csapott ek mustár, 2-3 gerezd fokhagyma, só ízlés szerint, néhány ek szójatej vagy rizstej
Elkészítés: A padlizsánokat kivájjuk, a húsát a többi hozzávalóval botmixerrel pépesítjük, majd a kivájt padlizsánokba töltjük. A tetejére sajtot reszelt sajtot szórunk, sütőben készre sütjük.
Töltött cukkini
Hozzávalók: 5 gomba, 1 fej hagyma, 2 répa, 1 krumpli (ezekből pörköltet főzünk), 3 ek kukoricadara, 1 tojás, 20 dkg kész vegetáriánus fasírtpor vízzel kikeverve, 2 ek Natura Vega (sótlan ételízesítő), 1 tk bazsalikom és őrölt kömény, 2 tk majoranna, 4 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál szecsuáni bors, római kömény és chili, 1-2 ek zsemlemorzsa (ha kell), 1 közepes cukkini kivájva.
Elkészítés: Elkészítjük a pörköltet, kivájjuk a cukkinit. A pörköltet a vízzel kikevert fasírtporral, a kukoricadarával és ha kell, a zsemlemorzsával a kivájt cukkinibe töltjük, 20-30 perc alatt készre sütjük.
Töltött paprika
Hozzávalók: 10 db közepes paprika, 4 tojás, 15 dkg dió, 1 csésze rizs, olaj, só, cukor, sűrített paradicsom, paradicsomlé, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek. Zabpehelyliszt, VegaNatura ételízesítő, cukor.
Elkészítés: A riszt egy csésze vízzel, sóval megfőzzük. A paprikát kivájjuk, a diót megdaráljuk. 3 tojást felverünk, sózzuk, a darált diót belekeverjük, megsütjük rántottának. Összekeverjük a rizzsel és egy nyers tojással. A paprikákba töltjük. A paradicsomlét és a sűrített paradicsomot vízzel felöntjük, beleszórjuk az ételízesítőt és a cukrot. Ha felforrt, beletesszük a megtöltött paprikákat és kb. 45 percig főzzük. A zabpehelyliszttel fokhagymás rántást készítünk, a főzőlét besűrítjük vele.
Padlizsánkrém
Hozzávalók: 1 padlizsán, 1 fej vöröshagyma, olaj, só, ételízesítő, 3 gerezd fokhagyma, majonéz
Elkészítés: A meghámozott padlizsánt és a vöröshagymát kockára vágjuk, kevés olajon a sóval és az ételízesítővel megpároljuk, belereszeljük a fokhagymát. Ha megpuhult, összeturmixoljuk és hozzáadunk 1-2 ek. majonézt. Kenyérre kenve fogyasztjuk.
Hagymakrém:
Hozzávalók: 3 közepes vöröshagyma, olaj, só, VegaNatura ételízesítő, pirospaprika
Elkészítés: A hagymát kockára vágva az olajon kevés víz hozzáadásával megdinszteljük, sózzuk, fűszerezzük és pirospaprikát szórunk bele. Összeturmixoljuk. Kenyérre kenve fogyasztjuk.
Sütőtök krémleves
Hozzávalók: 1 kisebb sütőtök, 1 fej hagyma, só, 2 ek Natur Vega, tejöl vagy tejszín, 1 ek liszt. Elkészítés: A meghámozott, felkockázott sütőtököt a kockára vágott hagymával és a sóval, fűszerekkel puhára főzzük. Behabarjuk lisztes tejföllel vagy tejszínnel, majd botmixerrel krémszerűre turmixoljuk.
Spenótos sütőtökös lasagne:
Hozzávalók: 25 dkg lasagne tészta, 25dkg spenót friss, vagy fagyasztott, 40-50 dkg sütőtök kockára vágva, fél liter tej, 10 dkg reszelt sajt, só, bors (borsikafű), szerecsendió, őrölt kömény, zúzott fokhagyma, 10 dkg vaj vagy margarin. Elkészítés: A spenótot és a tököt külön edényben elkészítjük: megpároljuk a fele-fele vajon, sózzuk, fűszerezzük (a spenótot fokhagymával, a tököt a többivel ízlés szerint). A spenótot sűrítjük egy kanál liszttel, majd a tököt és a spenótot is felengedjük a fele-fele tejjel. Puhára pároljuk, majd összetörjük, esetleg pépesítjük. Egy kivajazott tepsiben rétegezzük a hozzávalókat (a tésztát szárazon), megszórjuk reszelt sajttal és sütőben készre sütjük (30-40 perc).
Hacsapuri (grúz lepény)
Hozzávalók: 1 csésze zabpehelyliszt, 1 csésze tej, 25 dkg túró, 1 tojás, 1 tk só, olívaolaj. Elkészítés: A hozzávalókat összekeverjük, az olajból 2 evőkanálnyit a tésztához adunk. Teflonserpenyőben sütjük, először fedő alatt, majd fordítás után fedő nélkül. A serpenyőt minden lepény előtt beolajozzuk. Keverhetünk a tésztába reszelt sajtot is. Magában vagy lekvárral fogyasztjuk.
Sütőtökös muffin:
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 2 kk sütőpor, 2 tojás, 10 dkg barna cukor, 10 dkg vaj, vagy margarin, 25 dkg sült sütőtök péppé zúzva, mézeskalács fűszerkeverék. Elkészítés: A lisztet elkeverjük a sütőporral, a cukorral és a fűszerkeverékkel. Egy másik tálban a nedves hozzávalókat vegyítjük a tökkel, majd összeforgatjuk a két keveréket. Muffinformában sütjük előmelegített sütőben, 20-25 percig.
Sütőtökös bögrés (bgr=bögre)
Hozzávalók: 2 tojás, 2 csomag vaniliás cukor, 1,5 bgr cukor, 2 bgr víz, 2 bgr Dia-Wellness süteményliszt, 1 bgr tökmagliszt, 1 bgr magvas müzli, 2 bgr reszelt sütőtök, 2 csomag sütőpor, 1 ek olaj. Elkészítés: A két tojással kikeverjük a cukrot és az olajat, majd beleöntjük a vizet, a liszteket és a müzlit. A masszát olajozott és lisztezett tepsibe öntjük, rászórjuk a tetejére a reszelt sütőtököt.
Zöld zsemle (kenyér)
Hozzávalók: 25 dkg fehér liszt, 25 dkg teljes kiőrlésű liszt, 20 dkg felengedett spenót, 1 ek cukor, 1 tk só, 1 ek étolaj, 1 csomag instant élesztő, 2 dl tej. Elkészítés: A hozzávalókat megdagasztom, kelesztem, formázom, ismét kelesztem, majd a sütőben készre sütöm.
Hamis kolbászkrém
Hozzávalók: 20dkg füstölt sajt, 1db tégelyes margarin, só, borsikafű, szerecsendió, őrölt pirospaprika , 2-3 gerezd fokhagyma. Elkészítés: A sajtot kis lyukú reszelőn lereszeljük, margarinnal összekeverjük. Belenyomjuk a fokhagymát és ízlés szerint fűszerezzük.
Lestyános sárgarépa pástétom
Hozzávalók: 1 db nagy sárgarépa, 0,5-1 csésze víz, 10 dkg füstölt tofu, 0,5 dl olívaolaj, 2 ek szárított lestyán, 1 ek sótlan vega-mix, 2 ger. fokhagyma, 2 csapott tk jódozott tengeri só. Elkészítés: A sárgarépát megpároljuk és a többi hozzávalóval összeturmixoljuk. Amennyiben a turmix nehezen tudja elkeverni adhatunk hozzá még egy kis vizet.
Vegyes céklasaláta almával és sárgarépával
Hozzávalók: 3db cékla, 3db alma, 2db sárgarépa, 1tk őrölt kömény, 1tk cukor, 0,5tk só, 1ek citromlé. Elkészítés: Az alapanyagokat lereszeljük, fűszerezzük és hagyjuk érni.
Rántott cékla
Hozzávalók: cékla, liszt tojás, zsemlemorzsa, vega-mix, só, majoranna, fokhagyma, kömény. Elkészítés: Vékony szeletekre vágjuk a céklát, majd lisztbe, fűszerezett tojásba és morzsába forgatjuk és a szokásos módon megsütjük.
Csicsókás zöldségtál
Hozzávalók: 20 dkg csicsóka, 1 db sárgarépa, 1 konzerv csemegekukorica, 1 konzerv fehérbab, 10 dkg sűrített paradicsom, 1 db piros kaliforniai paprika, 1 nagy fej vöröshagyma, só, bors, fűszerpaprika, fokhagyma, 1 ek olívaolaj Elkészítés: Miután mindent megtisztítottunk, a csicsókát, a répát és a hagymát karikára vágjuk és egy wokban olajon megpároljuk. Hozzátesszük a felkockázott paprikát, a paradicsompürét, a babot, a kukoricát, a fűszereket, hagyjuk összeforrni az egészet és már tálalható is.
Ázsiai rizssaláta
Hozzávalók (kb. 6 személyre): 1/2-1/2 csokor petrezselyemzöld, menta, koriander (megmosva, felaprítva), 2 gerezd fokhagyma (apróra vágva), kb. 2,5 cm friss gyömbér (meghámozva, apróra vágva), 4 ek szójaszósz, 2 zöld citrom leve, 2 ek méz, 5-6 ek napraforgóolaj, 500 g basmati rizs, 2 karcsú cukkini (megmosva, kis kockákra vágva), 2-3 szál zöldhagyma (a zöldjével együtt karikára vágva) Elkészítés: A rizst a zacskóján levő utasítás szerint főzzük meg, villával lazítsuk fel, kicsit hagyjuk kihűlni. A zöldségeket tisztítsuk meg és daraboljuk fel. A zöldfűszereket vágjuk apróra. Az öntethez valókat (gyömbér, fokhagyma, citromlé, méz, napraforgóolaj, szójaszósz) keverjük ki, ha van konyhai robotgépünk, azzal szép fényes, sima öntet készíthető, de kézi habverővel is meg lehet csinálni. Tegyük át a rizst egy nagyobb üvegtálba, keverjük bele a cukkinit és a zöldhagymát, majd vegyítsük hozzá az öntetet és keverjük alaposan át. Szórjuk bele a zöldfűszereket és azokat is keverjük el. A saláta frissen készítve a legfinomabb, melegen, köretként is megállja a helyét, de behűtve látványos színfoltja lehet a svédasztalnak.
Savanyúkáposzta pörkölt kukoricadarával
Hozzávalók: 2 fej hagyma, 0,5 kg savanyúkáposzta, 3 ek durva kukoricadara, 1-1 kk kömény, rozmaring, Natur Vega (sótlan ételízesítő), pirospaprika. Elkészítés: Olajon üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát. A tűzről levéve beletesszük a fűszereket, a pirospaprikát és a kukoricadarát. A kimosott apróra vágott savanyúkáposztát hozzáadjuk a hagymához, felöntjük kb. 3 dl vízzel és fedő alatt puhára főzzük. Tejföllel tálaljuk.
Serpenyős burgonya
Hozzávalók (2 személyre): 3 közepes burgonya, 1 szál sárgarépa, 2 marék zöldbab (ha lehet, zöldhüvelyű, mert úgy színesebb), 1 fej vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 2 ek étolaj, só, őrölt kömény, majoránna, petrezselyemzöld. Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, szeleteljük, az olajon megpároljuk fedő alatt kb. 15-20 percig (közben fűszerezzük), majd fedő nélkül pirítjuk egy kicsit. A végén megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel.
Lencsehurka
Hozzávalók: 1 fej hagyma, 2ek barbecue szósz, 2-3ek majoranna, 1,5 csésze lencse, 1,5 csésze rizs, 1tk só, 1 csésze darált dió. Elkészítés: A lencsét és a rizst külön-külön sós vízben megfőzzük. Az apróra vágott hagymát olajban megdinszteljük, hozzáadjuk a majorannát és a barbecue szószt, még egy kicsit sütjük. Hozzákeverjük a többi hozzávalót. Kiolajozott és zsemlemorzsával megszórt tepsibe tesszük. 30 percig alufóliával lefedve, majd további 30 percig kitakarva közepes lángon süssük tűpróbáig.
Vöröslencse pástétom
Hozzávalók: 2csésze vöröslencse, 1 fej hagyma, pirospaprika, só, ételízesítő, étolaj. Elkészítés: a vöröslencsét sós vízben ételízesítővel megfőzzük. A hagymát apróra vágjuk és olajon megpirítjuk, teszünk hozzá egy kis őrölt pirospaprikát és a megfőtt lencsével összeturmixoljuk.
Sütőtökös spagetti
Hozzávalók: 1kg héjától megtisztított, előre megsütött sütőtök, 0,5dl olaj, kb. 1l víz, só ízlés szerint, 2ek VegaMix, 0,5kk őrölt kőmény, 1kk őrölt szerecsendió, 1 ek bazsalikom, 4-5 ek szójaszósz, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl Yoya szójakrém, kb 3 ek burgonyapehely, 1kk borsikafű, cukor ízlés szerint. Elkészítés: (Érdemes a tésztavizet is feltenni a gázra a szósszal egy időben.) A szósz elkészítésénél használt alapanyagok és fűszerek mennyisége jelentősen függ attól, hogy mennyire ízletes illetve leveses a rendelkezésünkre álló sütőtök. A fenti mennyiségek egy kifejezetten íztelen sütőtökre vonatkoznak. Az előzetesen megsütött sütőtökszeleteket megtisztítjuk a héjától és egy wok serpenyőbe kockázzuk. Hozzáadjuk az olajat és a vizet, majd elkezdjük főzni. Rászórjuk a fűszereket és addig főzzük, amíg az ízek összeérnek és egy homogén masszát nem kapunk. (Turmixolni is lehet.) Hozzáadjuk a szójakrémet (tejszínnel is lehet lágyítani az ízén), majd egy kis burgonyapehellyel sűrítjük. A borsikafüvet utoljára szórjuk bele, nehogy kesernyés íze legyen.
Aszalt paradicsomos kuszkuszsaláta
Hozzávalók: 30 dkg kuszkusz, étolaj, 10 dkg aszalt paradicsom (olajban eltett). A pestóhoz:1 doboz (240 g) hámozott paradicsom konzerv, 10 dkg kesudió vagy mogyoró (lehet pörkölt, sós is), friss bazsalikom, 4-5 gerezd fokhagyma, só.
Elkészítés: A pestóhoz valókat botmixerrel pépesítjük. A kuszkuszt olajban átforrósítjuk, leöntjük kb. 6 dl forró vízzel, hozzáadjuk a kész pestót, felforraljuk, sózzuk, borsozzuk, lekapcsoljuk és lefedjük. Míg a kuszkusz puhul (kb. 10 perc), kockára vágjuk az aszalt paradicsomot. A kész kuszkuszhoz keverjük.
Brokkolis spagetti
Hozzávalók: 70 dkg fagyasztott vagy friss brokkoli, 0,5 dl olaj, kb. 0,5 l víz, só ízlés szerint, 1 ek VegaMix (sótlan ételízesítő), 1 csipet őrölt kömény, 0,5 kk őrölt szerecsendió, 1 kk bazsalikom, 1-2 ek szójaszósz, 1 gerezd fokhagyma, 0,5 dl Yoya szójakrém, kb. 2 ek burgonyapehely, 0,5 kk borsikafű. Elkészítés: (Érdemes a tésztavizet is feltenni a gázra a szósszal egy időben.) A brokkolit egy wok serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk az olajat, a vizet, a fűszereket és elkezdjük párolni. Amikor kellően megpuhult, egy botturmixszal pépesítjük. Végül egy kis szójakrémmel (vagy tejszínnel) lágyítunk az ízén, majd burgonyapehellyel sűrítjük. A borsikafüvet utoljára szórjuk bele, nehogy kesernyés íze legyen.
Ajvár
Hozzávalók: 2 kg paradicsom, fél kg vöröshagyma, 8 dl olaj, 5 db fokhagyma, 8 db padlizsán, 5 db paradicsom paprika, 5 evőkanál vörösborecet
. Elkészítés: a padlizsánt, paprikát, vöröshagymát, paradicsomot sütőben megsütjük, a héját lehúzzuk. A hagymát nagyon apróra vágva kicsit üvegesre párolunk. Hozzáadjuk a fokhagymát, bazsalikomot, borsikafüvet/kakukkfüvet/, 5 evőkanál borecetet. 30-40 percig főzzük, hogy sűrű legyen. Üvegbe szedjük, majd olívaolajat öntünk rá és száraz dunsztba tesszük. Ha forrás közben merjük üvegbe és a tető jól zár, tartósítószer nélkül is eláll.
Pirítós kenyérrel nagyon finom.
Tzatziki
Hozzávalók: 1db uborka, 1 kis csokorkapor,1dl olaj, 1csésze köles, 20 dkg tofu, 2 teáskanál fokhagyma granulátum, 1 tk só, 1-2 tk citromlé.
Elkészítés: a kölest főzzük meg négyszeres mennyiségű vízben. Az uborkát tökgyalun gyaluljuk le, enyhén sózzuk be és keverjük hozzá az apróra vágott kaprot. Tegyük félre 1 órára, ez alatt bő levet fog ereszteni. A többi hozzávalót turmixoljuk össze. Nyomkodjuk ki az uborka levét és a kapros uborkát keverjük hozzá a krémhez.
Krémes tökmag pástétom
Hozzávalók: 20 dkg mirelit kukorica, 20 dkg hántolt tökmag, 1-2 gerezd fokhagyma, bazsalikom, fél citrom leve, 1 tk só. Elkészítés: A kukoricát megfőzzük, a főzőlevét leöntjük, félretesszük. Turmixoljuk össze annyi főzőlével, hogy krémszerű legyen. Turmixoljuk hozzá a többi hozzávalót.
Tökmagkrém
Hozzávalók: 3 ek tökmag, 5 ek joghurt, 1 csipet só, menta. Elkészítés: A tökmagot kávédarálóban megőröljük. Ha nincs kávédarálónk, diódarálón ledaráljuk. Hozzáadjuk a joghurtot és a finomra vágott mentalevelet.
„Reform” sztrapacska
Hozzávalók: 1 tojáshoz 10dkg sima liszt, 10dkg árpaliszt, v. zabpehelyliszt, 1 közepes burgonya, só.
Elkészítés: A burgonyát lereszeljük apró lyukú reszelőn, majd a liszttel, tojással, és amennyi vizet felvesz, nokedlitésztát készítünk. Forrásban levő sós vízbe szaggatjuk. Olajon megpirítunk egy fej apróra vágott hagymát, hozzákeverjük a kifőtt nokedlihez. Reszelt füstölt sajttal, túróval összeforgatva tálaljuk, tejfölt kínálunk hozzá. Párolt káposztával is nagyon finom…
Finn hagymás pirog
Hozzávalók: a tésztához: 20 dkg liszt (fele sima, fele teljes kiőrlésű), 1 mk sütőpor, 1 mk só, 1 tojás, 15 dkg vaj vagy margarin; a töltelékhez: 2 nagyobb vöröshagyma, 2 ek olaj, 15 dkg ementáli sajt, 2 tojás, 0,5 dl tej.
Elkészítés: Egy tálban összekeverjük a lisztet, sót, sütőport, és belemorzsoljuk a vajat. Ezután hozzáadjuk a tojást, és tésztát gyúrunk belőle. A tésztát hideg helyen pihentetjük, amíg elkészítjük a tölteléket. A hagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk, majd az olajon kicsit megpirítjuk. A sajtot lereszeljük. A tésztát egy kivajazott tepsibe (kb. 20 x 30 cm) simítjuk. A töltelékhez összekeverjük a villával kissé felvert tojást a tejjel és a hagymával, majd beleforgatjuk a reszelt sajtot. A masszát elosztjuk a tészta tetején, és sütőben, közepes hőfokon pirulásig sütjük.
Halava – indiai darapuding
Hozzávalók: 1 csésze búzadara, 1 csésze víz, 2 alma, 2 ek cukor, olaj. Elkészítés: az almát megtisztítjuk, felkockázzuk. Felforraljuk a vizet a cukorral, közben a búzadarát olajon megpirítjuk. Ráöntjük a forró vizet, hozzáadjuk az almát. Készíthetjük más szezonális gyümölccsel is.
Áfonya öntet
Hozzávalók: 2 ek olaj, 2 ek zabpehelyliszt, 100 ml főzőtejszín, 1 ek cukor v. eritritol (édesítőszer), 1 mokkáskanál fahéj, 4 ek áfonyalekvár.
Elkészítés: a lisztet az olajon kicsit megpirítjuk, ráöntjük a tejszínt, belekeverjük a cukrot, fahéjat, felfőzzük, ha besűrűsödött, hozzáadjuk a lekvárt.
Kínai zöldséges rizs tojással
Hozzávalók: 1 csésze barnarizs, 1 répa, 30 dkg gomba, 1 kis karfiol, 25 dkg káposzta, 1 hagyma vagy póréhagyma, 3 tojás, só, olaj.
Elkészítés: a barnarizst megfőzzük. A karfiolt rózsáira szedjük, kevés olajon teflonserpenyőben vagy vokban kis vízzel roppanósra pároljuk. A többi zöldséget csíkokra vágjuk vagy gyaluljuk és ugyanígy roppanósra elkészítjük. A tojásból kevés olajon rántottát készítünk, csíkokra vágjuk. Minden hozzávalót összekeverünk. Szójaszósszal tálaljuk.
Zabpelyhes gofri
Hozzávalók: 2 csésze zabpehely, 2 csésze víz, 2 alma, 2-3 ek kukoricaliszt, só, 2 ek olaj. Elkészítés: Az almát kicsumázzuk, héjastól összeturmixoljuk a vízben. Hozzáadjuk a zabpelyhet és pépesre turmixoljuk. Kiöntjük egy tálba, hozzákeverjük a kukoricalisztet, a sót és az olajat. Az első gofri előtt kiolajozzuk a gofrisütőt. A kész gofrikat lekvárral kínáljuk.
Harira Marokkói leves
Hozzávalók: 2 evőkanál olaj, 1 nagy fej hagyma, 15-15dkg csicseriborsó és lencse (előző este beáztatva), 4 evőkanál paradicsompüré, ½ csokor petrezselyem, fél zeller , 1 teáskanál őrölt bors, 1 tk. koriander, 1 tk. kurkuma, ½ tk. gyömbér és ½ tk. fahéj, só, 1 tk. Vega Natura 1/2 citrom leve, 3 evőkanál liszt, 10 dkg rizs Elkészítés: A vajon üvegesre pároljuk a felkockázott hagymát, beletesszük az őrölt fűszereket, sót. Hozzáadjuk az előzőleg beáztatott csicseriborsót, paradicsompürét. Felöntjük vízzel. Kis lángon, lassan legalább 1 órát főzzük, míg a csicseri megpuhul, majd a lencsét, feldarabolt zellert, rizst is hozzáadjuk, készre főzzük. Ha konzerv csicseriborsót használunk, akkor a végén tegyük a levesbe és csak összeforraljuk. Besűrítjük 3 evőkanál liszt és 1 dl víz csomómentes keverékével s belekeverjük a fél citrom levét. Tálaláskor meghintjük a friss petrezselyemmel.
Tavaszi saláta pitypanglevéllel
Hozzávalók: 2 db krumpli, 1 db alma, 1 kisebb lila hagyma (metélőhagymával is helyettesíthető), 1 maréknyi frissen szedett zsenge pitypanglevél (akkor igazán jó, amikor a növény még nem virágzik), 3 ek olívaolaj, 1 ek almaecet, 1 kk méz, só ízlés szerint. Elkészítés: A pitypangleveleket megmossuk, a vastagabb szárát lecsipkedjük, és csak a zsenge, fogazott részét tartjuk meg, amit fél órára langyos vízbe áztatunk. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, kicsit hűlni hagyjuk, és még langyosan összekeverjük az apróra vágott lila hagymával. Az almát megmossuk, magházát kivágjuk, héjastul felkockázzuk, és a krumplihoz adjuk. Az olívaolajból, almaecetből, sóból és mézből öntetet készítünk, és a krumplira keverjük. Végül a salátába forgatjuk a vízből kiszedett, lecsepegtetett és kissé feldarabolt pitypangleveleket is. Tálalásig hűtőbe tesszük.
Fűszeres pogácsa
Hozzávalók: 50 dkg búzaliszt (teljes kiőrlésü).2 tk só,1 tojás sárgája, 2,5 dl cukros langyos tejben 5 dkg friss élesztő, 10 dkg olvasztott vaj, csipetnyi örölt szerecsendió, 1 tk majoranna, 1 kk provance fűszerkeverék és 1 kk őrölt feketebors. Elkészítés: Az élesztőt felfuttatjuk. Az alapanyagokat jól összegyúrjuk, 30 percnyi pihentetés után a tésztát kinyújtjuk, kiszaggatjuk. Tetejét tojással megkenjük és szezámmagot, lenmagot, tökmagot, füstölt sajtot szórhatunk rá. Forró sütőben sütjük.
Babka – orosz diós puding
Hozzávalók: 20 dkg túró, 1 ek hajdinaliszt, 1 tojás, 1-2 ek darált dió, 2 dkg puha vaj, 4 dkg méz, 2 dkg cukor, 1 ek vaj a forma kikenéséhez.
Elkészítés: 4 db kis puding formát kivajazunk, és a cukorral meghintjük. A mézet felolvasztjuk, hozzákeverjük a darált diót, a tojássárgáját, a lisztet, a túrót és a puha vajat. Felverjük a tojásfehérjét, majd kanalanként, óvatosan a masszához adjuk. Elosztjuk a masszát a formákba, egy lábasba helyezzük őket, a forma feléig felöntjük vízzel, majd lefedve 35-40 percig főzzük. Az idő leteltével ügyelve, nehogy megégessük magunkat, kiemeljük a formákat, hagyjuk kihűlni a pudingot. Mézzel kínáljuk.
Cukkinikrémleves (olasz recept)
Hozzávalók: 60 dkg zsenge cukkini, 1 közepes fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 dl tejszín, 1 ek ételízesítő, 3 ek olivaolaj, só, bors ízlés szerint Elkészítés: A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A cukkiniket megmossuk, végüket levágjuk, héjastul karikára vágjuk. Az olajon a hagymát megdinszteljük, hozzákeverjük a fokhagymát és még egy kicsit kevergetve pároljuk. Belekeverjük a cukkinit, sózzuk, borsozzuk, és kb. 5 percig fedő alatt pároljuk. Felengedjük 1-1.5 l vízzel, beletesszük az ételízesítőt és felforraljuk. Ha a leves felforrt és a cukkini puha, merülőmixer segítségével turmixoljuk. Belekeverjük a tejszínt. Pirított kenyérkockával tálaljuk.
Blini (orosz hajdinás palacsinta)
Hozzávalók: 15 dkg hajdinaliszt, 5 dkg sima liszt, 3 db tojás, 4 dkg vaj, 1,5 dkg élesztő, 1,25 dl tej, 1,25 dl tejföl, pici só, csipet cukor Elkészítés: A kétféle lisztet összevegyítjük és sózzuk, az élesztőt a tejjel és a csipet cukorral felfuttatjuk. A felfuttatott élesztőhöz hozzáadjuk a tojások sárgáját és a tejfölt, majd a lisztes keveréket. Jól eldolgozzuk, és 20 percig letakarva pihentetjük. A 20 perc leteltével a tojások fehérjét habbá verjük, és a tésztához keverjük. Egy teflonserpenyőben egy-egy kanál olvasztott vajon apró palacsintákat sütünk. Ha kész, melegen tálaljuk, málnalekvárt kínálunk hozzá.
Gyros (görög recept)
Hozzávalók 4 személyre: 4 db pita, 200 g grillsajt, jégsaláta, hagyma, paradicsom, gyros fűszer, 1 csokor kapor, 1 nagy pohár natur joghurt.
Elkészítés: A hagymát, salátát, paradicsomot összevágjuk. A joghurtot fűszerezzük, belekeverjük az apróra vágott kaprot. A grillsajtot felszeleteljük, mindkét oldalát teflon serpenyőben kevés olajon átsütjük, majd felkockázzuk. A pitákat előmelegítjük, a tetejüket levágjuk. Megtöltjük az alábbi sorrendben: grillsajt, saláta, hagyma, paradicsom, újra grillsajt. Meglocsoljuk az öntettel, tetejére visszahelyezzük a levágott kalapkát. Ebédre, vacsorára egyaránt adható.
Pirog
Hozzávalók: a tésztához: 1 kg liszt (fele teljes kiőrlésű), 20 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg cukor, 5 dkg élesztő, 1 tojás, + a kenéshez, 1-2 kanál tejföl, 1 kk só, tej (amennyit felvesz)
Töltelék variációk: Káposztás: 1,5 kg káposzta, só, bors, kömény
Medvehagymás: 20 dkg medvehagyma, 2 kemény tojás, só, 3 ek tejföl
Almás: 1 kg alma hámozva, kockára vágva, víz és cukor nélkül megfőzve + fahéj
Elkészítés: A hozzávalókból keményebb kelt tésztát készítünk, majd kelesztés után kinyújtjuk, nagy köröket szaggatunk belőle. Megtöltjük ízlés szerinti töltelékkel, félbehajtjuk, és villával lenyomkodjuk a széleit. Tojással megkenjük, megsütjük.
Waldorf saláta
Hozzávalók: 3 alma, 3 db szárzeller, 5 dkg dió, 1 kis pohár juoghurt, 1 ek majonéz.
Elkészítés: Az almát héjastól felkockázzuk, a szárzellert fél centis szeletekre vágjuk. A joghurtot összekeverjük a majonézzel, majd belekeverjük a többi hozzávalót. Pár órát hűtőben pihentetjük.
Almás-rebarbarás pite
Hozzávalók: 40 dkg teljes őrlésű liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 1 tojás, + a kenéshez, 3 ek porcukor, csipet só, 1/2 cs sütőpor, 1 ek tejföl, 1 citrom reszelt héja. A töltelékhez: -5-6 db alma hámozva, reszelve, 5-6 szál rebarbara megtisztítva, kockára vágva, 3-4 ek barna cukor, őrölt fahéj, 10 dkg darált dió összekeverve, 1-2 ek zsemlemorzsa. Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kettéosztjuk. Az egyik felét kinyújtjuk, tepsibe terítjük, meghintjük zsemlemorzsával, eloszlatjuk rajta a diós keverék felét, majd az almát, rebarbarát, végül a dió másik felét. A maradék kinyújtott tésztalappal befedjük, tojással megkenjük, 40-50 percig sütjük kb. 180 fokon.
Sóskás tavaszi saláta
Hozzávalók: 1/2 fej jégsaláta laskára vágva, 2-3 szál zöldhagyma felkarikázva, 1 kisebb csokor sóska kissé összevágva, 2 db paradicsom felkockázva, 2 gerezd fokhagyma apróra vágva, 2,5 dl natúr joghurt, 1kk fűszersó, díszítésnek apróra vágott snidling. Elkészítés: Az előkészített zöldségeket egy nagy üvegtálban összekeverjük. Az öntethez a fűszersót és a fokhagymát a joghurttal simára keverjük. Az öntetet rákeverjük a zöldségekre. A tetejét megszórjuk az apróra vágott snidlinggel. Tálalás előtt a salátát kb. fél órára behűtjük, hogy az ízek jól összeérjenek.
Csalánfasírt
Hozzávalók: 20-25 tenyérnyi csalánlevél (kesztyűben gyűjtsük, lehetőleg érintetlen területről), 1 zsemle, 2 tojás, 2 nagy vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 ek olaj, 1 ek Veganatura ételízesítő, 1-2 csipet őrölt bazsalikom, szerecsendió, kakukkfű, kardamom mag, 20-25 dkg zabpehely, 2 ek barna rozsliszt, 1 cs. petrezselyemzöld apróra vágva. Elkészítés: A csalánt megmossuk és összevágjuk. Egy nagyobb tálban a csalánt és a zabpelyhet összekeverjük, forró vízzel felöntjük úgy, hogy éppen ellepje. Állni hagyjuk. A hagymát és fokhagymát apróra vágva olajon megdinszteljük. A zsemlét beáztatjuk, majd egy kis idő után a felesleges vizet kinyomkodjuk belőle. Az összes hozzávalót egy nagyobb, mély tálban összekeverjük, és kb. 20 percet állni hagyjuk. Majd fasírtokat formázunk a masszából, és forró olajban kisütjük. Sütés előtt, ha a fasírt túl lágy, lehet még rozslisztet adni hozzá.
Rebarbara szörp
Hozzávalók: 1,5 kg rebarbaraszár, 1, 4 kg cukor, 2 liter víz, ízlés szerint citrom (kb. 3 db.), aki szereti gyömbért is tehet bele. Elkészítés: A rebarbara száráról lehántjuk a külső héjat, megmossuk, kb. 1 cm-es darabokra vágjuk. A citromot megmossuk, és héjastul karikára vágjuk. A vizet elkeverjük a cukorral, feltesszük főzni. Ha elolvadt a cukor, beletesszük a rebarbarát és a citromot, és felforraljuk. Kb. 20 percig csendesen forrni hagyjuk, majd még forrón üvegekbe szűrjük. Száraz dunsztba tesszük, és úgy hagyjuk kihűlni.
Köles körözött
Hozzávalók: 2 csésze főtt köles (sós), 1 fej lila hagyma vagy 1 csokor zöldhagyma, 1 kis tejföl, 1 kk mustár, só, pirospaprika, őrölt kömény. Elkészítés: a hozzávalókból hagyományos módon körözöttet készítünk. Kenyér helyett zöldsalátával is fogyaszthatjuk.
Zöldséges bulgur
Hozzávalók: 1 nagy fej hagyma, 500 g mirelit mexikói vegyes zöldség, 1,5 csésze bulgur, 1 ek kukoricadara, 2-2 kk só, majoranna, sótlan ételízesítő és őrölt kömény.
Elkészítés: a hagymát csíkokra vágva olajon megdinszteljük. Rádobjuk a fűszereket és a zöldségkeveréklet, kicsit megpároljuk. Hozzáadjuk a bulgurt és a kukoricadarát, felöntjük kb. 3 csésze vízzel és forrás után lefedve lassú tűzön addig főzzük, míg a bulgur a vizet felszívja.
Répás muffin
Hozzávalók: 2 szál répa, 20 dkg liszt,1 alma,1 tk sütőpor,1 citrom, 6 dkg cukor, 1 tk őrölt fahéj, csipet só, 120 ml olaj, 2 tojás. Elkészítés: a répát és az almát lereszeljük, ráöntjük a citrom kifacsart levét. A lisztet, a sütőport, kristálycukrot, fahéjat, sót összekeverjük. A tojásokat a kikeverjük az olajjal, és fokozatosan hozzáadjuk a lisztes keveréket, majd a reszelt almás keveréket. A muffin formában elhelyezzük a papírokat, elosztjuk a tésztát és180 fokon 25 percig sütjük.
Spenótos pite
Hozzávalók: tészta: 20 dkg liszt, 5 dkg olaj, 0,5 dl tej, 1 tojássárgája, 1 kk só, töltelék: 40 dkg fagyasztott spenót kiolvasztva, 15 dkg füstölt sajt reszelve, 2 dl tejföl , 2 dl tej, 3 ek liszt, 1 tojás + 1 tojásfehérje, 1 kk só Elkészítés: A tésztát kicsit pihentetjük, majd 23×30-as tepsibe nyomkodjuk, hogy legyen pereme. Kicsit elősütjük (200 C-on 5 percig), majd rá az összeturmixolt töltelék, és így sütjük 180 C-on 35-45 percig, míg elkezd pirulni a teteje, és nem ragad a villára.
Káposztasaláta tavaszi zöldségekkel
Hozzávalók: 1/4 fej új káposzta, 2 retek, 1 zöldhagyma zöldje, fél kígyóuborka, 1 marék tyúkhúr, néhány levél fejessaláta. Öntet: citromlé, só, olivaolaj
Elkészítés: a hozzávalókat felaprítjuk, az öntetet tálaláskor öntjük rá.
Sárgarépa-cukkini saláta
Hozzávalók: 2 szál zsenge sárgarépa, 1 kicsi cukkini Elkészítés: a sárgarépát megtisztítjuk, a cukkinit megmossuk és 1 cm széles szeletekre vágjuk. Krumplihámozóval max. 1 cm széles csíkokat vágunk belőlük.
Burgonyás quiche
Hozzávalók: 20 dkg teljes kiőrlésű liszt, só, frissen őrölt fehér bors, 1 tojás, 2 tojás sárgája, 1 ek olaj, szükség esetén hideg víz, 40 dkg vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 80 dkg burgonya, 1/4 l tej, 200 g tejföl, reszelt szerecsendió, cayenne bors, 15 dkg reszelt sajt, 2 ek vaj, zsiradék a sütőformához Elkészítés: A lisztet, sót, tojást, tojássárgáját és az olajat jól formálható tésztává gyúrjuk. Amennyiben a tészta túl száraz lenne, szükség esetén cseppenként hideg vizet adunk hozzá. A tésztát fóliába csomagolva 30 percig hűtőszekrényben pihentetjük. Kikenünk egy 28 cm quiche (torta vagy pite) sütőformát. A töltelékhez héjában megfőzzük a burgonyát, meghámozzuk és durvára reszeljük. A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és egy kis olajon megdinszteljük. A petrezselyemzöldet apróra vágjuk. A tésztával beborítjuk a sütőformát úgy, hogy az oldalára is jusson. A burgonyát, hagymát, petrezselyemzöldet összekeverjük és egyenletesen elosztjuk a tésztán. A tejet behabarjuk a tejföllel, sóval, kétféle borssal, szerecsendióval, majd a töltelék tetejére öntjük. A quiche tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és kis vajdarabkákat helyezünk rá. A formát a hideg sütő középső rácsára helyezzük, és 200 fokon kb. 45 percig sütjük, amíg szép barnás színe nem lesz. Friss fejes salátával kínáljuk.
Olivabogyós batyu leveles tésztából
Hozzávalók: mirelit leveles tészta, paprikával töltött olivabogyó, natúr kockasajt, tojás
Elkészítés: A leveles tésztát kinyújtjuk, akkora négyzetekre vágjuk, hogy beleférjen 1/8-ad sajt és egy fél olivabogyó, megkenjük felvert tojással, megtöltjük, batyut formálunk belőle.
210C-os sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.
Gyömbéres uborkasaláta
Hozzávalók: 4 uborka, 1 kisebb hagyma, 1 ek olívaolaj, 1 ek citromlé, 1 tk apróra vágott friss kapor, 1 késhegynyi gyömbérpor, só ízlés szerint. Elkészítés: az uborkát meghámozzuk, legyaluljuk, hozzákeverjük a többi hozzávalót.
Chia magos szendvicskrém
Hozzávalók: 3 ek chia mag, 250 ml víz, 1 kisebb hagyma, 2 ek darált kesudió, 1 ek citromlé, 1 kk só. Elkészítés: a chia magot beáztatjuk a vízbe és 2 órát állni hagyjuk. A hagymát apróra vágjuk és a többi hozzávalóval együtt a chia maghoz keverjük. Szendvicskrémként fogyasztjuk.
Medvehagyma fűszerkrém
Hozzávalók: 100g medvehagyma levél, 80g extra szűz olívaolaj, 5g Himalaya só (ízlés szerint, lehet több is).
Elkészítés: A leveleket megmossuk, konyharuhával leitatjuk róla a vizet és húsdarálón vagy aprítógéppel ledaráljuk. Az így kapott aprítékot az olajjal és a sóval leturmixoljuk. A pépet, csírátlanított apró befőttes üvegekbe merjük, a tetejére olajat öntünk. Hűtőszekrényben tárolva hónapokig is eláll, csak arra kell ügyelni, hogy felbontás után mindig tiszta evőeszközzel nyúljunk bele. Fűszerként használható, de vajas kenyér ízesítésére is alkalmas.
Hagymás lepény
Hozzávalók a tésztához: 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 10 dkg zabpehelyliszt, 15 dkg vaj, 1-2 ek kefir, 1 csapott tk só. A töltelékhez: 6 fej hagyma, 1 kis tejföl, 2 tojás, só, bors, szerecsendió, olaj. Elkészítés: A hozzávalókból tésztát gyúrunk, hűtőbe tesszük egy órára pihenni. A hagymát megtisztítjuk, karikára vágjuk, olajon megpároljuk (kevés vizet is öntünk alá, nehogy leégjen). A párolt hagymát kikeverjük a tojással, tejföllel, sózzuk, fűszerezzük. Szaporíthatjuk és egyben lazíthatjuk a tölteléket 1 dl tej és egy tk liszt hozzáadásával. A tésztát kinyújtjuk, kerek formába simítjuk 2-3 cm-es peremmel. 200 °C-ra előmelegített sütőben 10 percig elősütjük a tésztát. Utána beleöntjük a hagymás keveréket és 35-40 perc alatt enyhén pirosra sütjük. Melegen és hidegen is fogyasztható.
Póréhagyma torta
Hozzávalók a tésztához: 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 10 dkg túró, 1 tk só, 1 tk sütőpor vagy késhegynyi szódabikarbóna. A töltelékhez: 40 dkg póréhagyma, 20 dkg reszelt sajt, 180 ml tejszín, 4 tojás, só, bors, szerecsendió. Elkészítés: a tésztát gyúrjuk össze, simítsuk egy 26 cm-es tortaformába, úgy, hogy pereme is legyen. Süssük elő 200 °C-on 10 percig. A hagymát karikára vágva pároljuk meg. Keverjük össze a sajtot a többi hozzávalóval. Simítsuk a póréhagymát az elősütött tésztára, öntsük le a sajtos keverékkel és 180 °C-on süssük 50-60 percig.
Meggyes clafoutis (tejes pite)
Hozzávalók: fél kg magozott meggy, 13 dkg rétesliszt (helyettesíthető fele részben liszttel, fele részben zabkorpával is), 10 dkg cukor, 20 dkg túró, 2 tojás, 2 dl tej, csipet só, egy marék dió. Elkészítés: a meggyet kikent, kilisztezett tortaformába szórjuk. A tojást kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a túrót, a sót, majd felváltva a tejet és a lisztet. Ráöntjük a meggyre, megszórjuk durvára vágott dióval, 200 °C-on 30-35 perc alatt készre sütjük. Ha zabkorpával készítjük, akkor azt előre áztassuk a tejbe. Bármilyen szezonális gyümölccsel készíthető.
Aranygaluska
Hozzávalók: 25dkg teljes őrlésű liszt, 25dkg finomliszt, 1ek cukor, 3-3,5dl növényi tej, 2,5dkg élesztő, csipet só, 5dkg olvasztott vaj vagy margarin. Elkészítés: A hozzávalókból tésztát dagasztunk, megkelesztjük. Közben 10dkg darált diót elkeverünk 2ek cukorral, és 1kk őrölt fahéjjal. A tésztát kinyújtjuk, pogácsa szaggatóval kiszúrjuk, formába rendezzük, soronként meglocsoljuk olvasztott vajjal, vagy margarinnal, és megszórjuk a darált diós keverékkel. Miközben sül, elkészítjük a sodót: 6,5-7dl növényi tejet felforralunk, 2 tojás sárgáját elkeverünk 2ek liszttel, és 2ek cukorral. 1 vaníliarúd kikapart magjával ízesítjük, és besűrítjük vele a tejet.