Rendhagyó hajdinás zöldségleves

Hozzávalók: 1 csésze mirelit borsó, 1 csésze mirelit kukorica, ½ csésze natur hajdina, 1 kicsi karfiol, VegaNatura ételízesítő, 1 tojás, hajdinaliszt, zöldségzöld, 1 kk hidegen sajtolt olívaolaj.

A borsót, kukoricát, karfiolt feltesszük főzni VegaNatura ételízesítővel. Ha a karfiol félig megfőtt, hozzáadjuk a megmosott hajdinát. Ha a leves újra forr, apró galuskát szaggatunk bele. Galuska: 1 tojást felverünk egy kevés ételízesítővel, hajdinalisztet keverünk bele, míg sűrű galuskatésztát kapunk. Ezt mokkáskanállal a levesbe szaggatjuk. Ha megfőtt a hajdina, apróra vágott zöldségzöldet adunk a leveshez és ráöntjük az olívaolajat.

2015-02-24 17.30.30  2015-02-24 18.05.50

Hajdina Wok zöldségekkel kínai módra

Hozzávalók: 1 csésze natur hajdina, 1 répa, 1 kicsi káposzta negyede, 1 tofu, 2 tojás, olaj, só, grill- vagy gyrosfűszer, szójaszósz.

A megmosott hajdinát kevés olajon átforrósítjuk, felöntjük 2 csésze vízzel, sózzuk és lefedve lassú tűzön készre főzzük. Közben legyaluljuk a káposztát és a répát, Wokban elkészítjük roppanósra, félretesszük. A tofut fél cm-esre felszeleteljük, fűszerrel megszórva hirtelen átsütjük mindkét oldalát. Ha kész, fél cm-es csíkokra vágjuk. A tojásból kevés olajon rántottát készítünk, ha kész, csíkokra vágjuk. Óvatosan hozzákeverjük a hajdinához a zöldségeket, a csíkokra vágott tofut és tojást. A tányéron szójaszósszal ízesítjük. (Vigyázat, az is sós!)

2015-02-24 17.31.31  2015-02-24 17.32.02

Savanyúság

Hozzávalók: negyed édeskáposzta, negyed lila káposzta, egy 8-10 cm átmérőjű cékla, 2 répa. Öntet: 3 ek. balzsamecet, 3 ek. méz, 3 ek. hidegen sajtolt olívaolaj.

A káposztákat legyaluljuk, enyhén megsózzuk. A céklát, répát gyufaszál alakúra gyaluljuk. Az öntethez a hozzávalókat alaposan elkeverjük. Összekeverjük a zöldségeket, ráöntjük az öntetet, alaposan átkeverjük. Frissen is fogyasztható, de finomabb, ha egy napot áll.

2015-02-24 17.31.42  2015-02-24 18.05.55

Hajdina torta

Hozzávalók: 14 dkg vaj, 14 dkg méz, 4 tojás, 14 dkg darált dió vagy mogyoró, 14 dkg finom hajdinaliszt, késhegynyi sütőpor, reszelt citromhéj, zsiradék a sütőformához
Elkészítés: A vajat, mézet és a tojások sárgáját habosra keverjük. Belevegyítjük a sütőporral elkevert hajdinalisztet, diót és citromhéjat. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és a tésztához keverjük. Egy 26 cm-es tortaformát kikenünk zsiradékkal, meghintjük liszttel és belesimítjuk a tésztát. Előmelegített sütőben a középső rácson 200 fokon kb. 30 percig (tűpróbáig) sütjük. Ha kész, pár percig hagyjuk hűlni, majd kivesszük a formából, és rácsra vagy deszkára téve egészen kihűtjük.
Variációk: a tésztát hosszában éles késsel fel lehet vágni, és meg is lehet tölteni.

Tahinás töltelék: 1,5 dl. tahinát (szezámkrém) összekeverünk 3 ek. mézzel és 2 durvára reszelt almával.


Pirított hagymás gomba

Hozzávalók: egy nagy fej hagyma, fél kg gomba.
Elkészítés: A hagymát karikára vágjuk, a gombát vékony szeletekre gyaluljuk. Teflon serpenyőben kevés olívaolajon enyhén sózva fedő nélkül addig pároljuk, míg az összes keletkezett lé elfő. Utána állandóan keverve addig sütjük, míg lepirul. Barna vagy vörös rizzsel tálaljuk.

Hagymás párolt zeller

Hozzávalók: egy nagy fej hagyma, 1 kg zeller.
Elkészítés: A hagymát és a zellert csíkokra vágjuk. Teflon serpenyőben olívaolajon kevés sóval fedő alatt elkezdjük párolni. Ahányszor elfő a leve, 1 dl vízzel pótoljuk. Akkor kész, ha a hagyma kezd szétesni és a zeller vajpuha lesz. Bármilyen körettel fogyasztható, de pirítóssal különleges vacsora fogás.

Köles-almás sütemény

Hozzávalók: 4 tojássárgája, 8 dkg folyékony méz, 1 csipet tengeri só, 1 tk őrölt fahéj, 10 dkg darált dió vagy mogyoró, 6 dkg mazsola, 8 dkg finomra őrölt köles, 5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 1 tk sütőpor, 30 dkg alma, 4 tojásfehérje
Elkészítés: a tojássárgákat a mézzel, tengeri sóval és fahéjjal együtt habverővel 2 perc alatt habosra keverjük. A diót, mazsolát, köles- és búzalisztet a sütőporral elvegyítjük, majd a kikevert tojássárgájához adjuk és a habverővel elkeverjük. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, kicsumázzuk és durva reszelőn lereszeljük, majd a tésztába keverjük. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, és óvatosan a tésztához vegyítjük. Az egész masszát egy 26 cm átmérőjű vajjal kikent, kilisztezett tortaformába simítjuk. A süteményt 160 fokos sütőben (előmelegítés nélkül) kb. 60 perc alatt készre (tűpróbáig) sütjük. A tortát rácson vagy deszkán kihűtjük. Ha kihűlt, levesszük róla a tortakarikát és szeletelve tálaljuk.

Medvehagymás tönkölykifli

Hozzávalók: 5dkg élesztő, 3,5dl tej, 1,4 dl étolaj, 40dkg teljes őrlésű tönkölyliszt, 30 dkg rétesliszt, 2tk só, 2tk cukor, 2 cs medvehagyma finomra aprítva, összekeverve kevés olívaolajjal, 10dkg reszelt sajt, szezámmag a tetejére, 1 tojás a kenéshez
Elkészítés: A tészta kenyérsütőgépben elkészíthető, vagy kézzel összegyúrjuk, egy és negyed órát kelesztjük. Ezután kinyújtjuk, négyzetekre vágjuk (kb. 40-50 db lesz, 2 tepsi), megkenjük a töltelékkel, feltekerjük, megkenjük tojással, megszórjuk szezámmaggal, reszelt sajttal. 180’c-os sütőben kb 20 percig sütjük.

Medvehagymás tönkölykifli

Hozzávalók: 5dkg élesztő, 3,5dl tej, 1,4 dl étolaj, 40dkg teljes őrlésű tönkölyliszt, 30 dkg rétesliszt, 2tk só, 2tk cukor, 2 cs medvehagyma finomra aprítva, összekeverve kevés olívaolajjal, 10dkg reszelt sajt, szezámmag a tetejére, 1 tojás a kenéshez
Elkészítés: A tészta kenyérsütőgépben elkészíthető, vagy kézzel összegyúrjuk, egy és negyed órát kelesztjük. Ezután kinyújtjuk, négyzetekre vágjuk (kb. 40-50 db lesz, 2 tepsi), megkenjük a töltelékkel, feltekerjük, megkenjük tojással, megszórjuk szezámmaggal, reszelt sajttal. 180’c-os sütőben kb 20 percig sütjük.

Diós lencsepástétom

IMG_0151    IMG_0119

Hozzávalók: 2 dl lencse, 1,5 dl dió, 1 fej hagyma, 3 cikk fokhagyma, 1 marék petrezselyemzöld, 1 babérlevél, só, bors, citromlé, kevés olaj.
Elkészítése: A lencsét egy éjszakára beáztatjuk, majd másnap sós vízben a babérlevéllel együtt puhára főzzük. Leszűrjük, de a főzőléből egy pohárnyit félreteszünk. Amíg fő a lencse, egy száraz serpenyőben a diót megpörköljük. A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük. A hagymát, a diót és az apróra vágott petrezselyemzöldet a lencséhez öntjük, adunk hozzá a lencse főzőlevéből, kevés frissen facsart citromlevet és botmixerrel pépesítjük. Sózzuk, borsozzuk, majd pirítósra kenve fogyasztjuk.

Zelleres pástétom

IMG_0209       IMG_0197

Hozzávalók: 1 nagyobb zeller, 1 nagy fej hagyma, 1 ek. zsemlemorzsa, 2 tojás, olivaolaj, VegaNatura ételízesítő, só.
A zellert csíkokra vágjuk, a hagymát felkockázzuk. Kevés sóval olivaolajon teflon serpenyőben lefedve puhára pároljuk. Ha elfő a keletkezett lé, mindig kevés vízzel pótoljuk, úgy, hogy inkább süljön mint főjön.
Ha megpuhult, hozzáöntünk kb. 1 dl vizet, fűszerezzük az ételízesítővel. Ha felforrt, turmixolásra alkalmas edénybe öntjük és botmixerrel pépesítjük. Visszaöntjük a serpenyőbe. Belekeverjük a zsemlemorzsát és a felvert tojást. Állandóan kevergetve további 2-3 percig főzzük.

Csicseriborsó pástétom

IMG_0123     IMG_0200

Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó, babérlevél, 3-4 gerezd fokhagyma, VegaNatura ételízesítő, 3-4 ek. Tahina (szezámkrém).

A csicseriborsót min. 12 órára beáztatjuk. Ételízesítővel és babérlevéllel puhára főzzük. A pépesítéshez félreteszünk a főzőléből. Hozzáadjuk a fokhagymát és a Tahinát, botmixerrel pépesítjük.

Tofus szendvicskrém

IMG_0178     IMG_0198

Hozzávalók: 1 natur tofu, 2 doboz sűrített paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, hidegen sajtolt olívaolaj, Provance fűszer, vagy kakukkfű, bazsalikom, oregano.

A hozzávalókat egy mély tálban gépi habverővel krémes állagúra keverjük.
Teljes kiőrlésű kenyérrel, lepénykenyérrel vagy pirítóssal fogyasztjuk.

Félbarna tönkölykenyér

IMG_0138     IMG_0195

Hozzávalók: 35 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 15 dkg fehér búzaliszt, 1 ek cukor, 1,5 tk só, 1,5 tk szárított élesztő, 1,5-2 ek olívaolaj, 350-360 ml víz.

A kenyér kenyérsütőgéppel készíthető, teljes kiőrlésű kenyér programon.

Tönkölyös-árpás zsemle

IMG_0140     IMG_0121

Hozzávalók: 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 15 dkg teljes kiőrlésű árpaliszt, 20 dkg fehér búzaliszt, a többi összetevő mint a kenyérnél, 370-380 ml víz.

Elkészítés: a hozzávalókat összegyúrjuk, dagasztjuk, kelesztjük, ha megkelt, zsemléket formázunk, a tepsin újra kelesztjük és sütőben 200 °C-on 20 perc alatt megsütjük.

Csicserilisztes „rántotta”

10403087_861516010571723_8201535281274922006_n-2        11024610_861516623904995_1437877707298994113_n-2

Hozzávalók: 1 csésze csicseriborsóliszt, 3 gerezd fokhagyma, VegaNatura ételízesítő, 1 piros húsú paprika, brokkoli, vagy egyéb idényzöldség, olaj a sütéshez.
Elkészítése: A csicserilisztet vízzel palacsintatészta sűrűségűre kikeverjük, zúzott fokhagymával ízesítjük. Amíg a többi hozzávalót elkészítjük, a tésztát állni hagyjuk. Kockára vágjuk a hagymát, a paprikát, feldaraboljuk a brokkolit, ételízesítővel olajon megpároljuk. Ráöntjük a tésztát és fedő nélkül lassú tűzön 10-15 percig sütjük. A sütéshez szendvicstalpú serpenyőt használunk, mert vékony palacsintasütőben megég az alja, mire átsül.

Mazsolás köles

11140762_861516097238381_3342371078661294281_n-2        11083905_861517167238274_6297635805804717826_n-2

Hozzávalók: 1 csésze köles, fél csésze mazsola, 2 csésze rizstej, 1 csésze víz, 2 ek. cukor vagy méz, csipet só.
Elkészítése: A rizstejet és a vizet a sóval és a cukorral felforraljuk, beleöntjük a megmosott kölest és a mazsolát, lassú tűzön lefedve addig főzzük, míg felszívja az összes folyadékot.

Rizstej helyett készíthetjük almalével is.


Müzli gyümölcsjoghurttal

11136737_861516773904980_634478146073537863_n         11137122_861517333904924_3958815132842829362_n

Hozzávalók: 500 g magvas müzli, 1 csésze friss vagy fagyasztott gyümölcs, 1 pohár (500 ml) natur joghurt, 2 ek. Méz.

Elkészítése: A müzlit leforrázzuk annyi vízzel, ami bőven ellepi, lefedjük. Amíg áll, elkészítjük a gyümölcsjoghurtot.
A natur joghurtot kikeverjük a mézzel és a gyümölccsel.

Változat a joghurtra: a natur joghurtot kikeverjük a mézzel, 4 ek. durvára tört dióval és 1 ek. Tahinával.

A müzlit tányérra szedjük, rápúpozzuk a joghurtot.

Kolozsvári rakott káposzta

IMG_1228    IMG_1210

Hozzávalók: egy nagy fej hagyma, fél kg gomba, 1 kg savanyú káposzta, 1 csésze hántolt árpa, olívaolaj, pirospaprika, só, tejföl.
Elkészítés: A gombát ledaráljuk. Teflon serpenyőben kevés olívaolajon megdinszteljük a kockára vágott hagymát, rádobjuk a gombát, pirospaprikát, megsózzuk. Fedő alatt megfőzzük. Jénai tálban rétegezzük a hozzávalókat: a káposzta 1/3 része, a hántolt árpa fele (nyersen!), a gombapörkölt fele, újra káposzta, árpa, gomba és végül a káposzta maradéka. Felöntjük 3 csésze vízzel, lefedjük és 60-70 perc alatt a sütőben készre sütjük.
Tejföllel meglocsolva tálaljuk.

Gombás brassói

IMG_1223     IMG_1188

Hozzávalók: 1 kg krumpli, 3-4 gerezd fokhagyma, 40 dkg gomba, só vagy ételízesítő, olaj.
Elkészítés: A megtisztított krumplit kockára vágjuk, ráreszeljük a fokhagymát, sóval vagy ételízesítővel megszórjuk, rákeverjük az olajat, tepsibe öntjük, kevés vizet töltünk alá és betesszük a forró sütőbe. Míg sül, olajon megpároljuk a gombát, sóval és ízlés szerint kakukkfűvel vagy majorannával ízesítjük. Ha a krumpli megsült, rákeverjük a fűszeres gombát és 5 percre visszatoljuk a sütőbe.

Bolognai fuzzili

IMG_1220     IMG_1217

Hozzávalók: Fél kg. durum fuzzili tészta, egy fej hagyma, fél kg gomba, provance fűszer, 3 közepes sűrített paradicsom, olaj, VegaNatura ételízesítő, 3 gerezd fokhagyma, 1 ek cukor.
Elkészítés: A hagymát kockára vágjuk, kevés olajon megdinszteljük. Rádobjuk a megmosott, durvára reszelt vagy darált gombát, megszórjuk ételízesítővel és a fűszerrel. Fedő nélkül megpároljuk. Ha kész, rákeverjük a sűrített paradicsomot, a fokhagymát és a cukrot, összeforraljuk. Míg a gomba párolódik, sós vízben kifőzzük a tésztát. A kész keveréket lazán rákeverjük a leszűrt, leöblített tésztára. Reszelt sajttal tálaljuk.

Fetás rakott puliszka

IMG_1234     IMG_1235

Hozzávalók: ¾ csésze kukoricadara, só, 40 dkg gomba vagy cukkini vagy padlizsán, pirospaprika, feta sajt, olívaolaj, 1 ek tejföl vagy joghurt.
Elkészítés: a kukoricadarát sós vízben folyamatosan keverve megfőzzük. Amíg a puliszka kicsit lehűl, addig a gombát (vagy cukkinit vagy padlizsánt) pörköltesen elkészítjük. Egy kiolajozott jénai tálba rétegezzük a puliszkát a pörkölttel, a tetejére feta sajtot szórunk és egy púpos kanál tejfölt vagy joghurtot teszünk, majd 10 percre a sütőbe tesszük, úgy, hogy a sajt, tejföl ráolvadjon.

Gombafasírt egyszerűen

IMG_1205     IMG_1207

Hozzávalók: 30 dkg gomba, 2 tojás, 1 dl tej, 1 vörös hagyma, 5 dkg liszt, só, bors, olaj
Elkészítés: A gombát tisztítsuk meg, vágjuk egészen apróra. A vöröshagymát aprítsuk fel, majd kevés olajon, enyhén sózva dinszteljük meg. Dobjuk rá a gombát, sózzuk, borsozzuk, majd lefedve addig pároljuk míg levet ereszt, utána fedő nélkül süssük zsírjára. A tojást, a lisztet és a tejet keverjük csomómentesre, majd takaréklángon kezdjük el főzni. Keverjük bele a gombát és együtt sűrítsük be. Ha tepsibe tesszük, akkor nem kell hozzá más, csak olajozzuk ki a formát és tegyük bele a gombás masszát, süssük ki. Ha olajban szeretnénk kisütni, akkor a kihűlt masszából kis golyókat formáljunk, panírozzuk be és süssük ki.

Csalánleves

IMG_1583    IMG_1564

Hozzávalók: egy közepes fej hagyma, 1-2 bő marék csalán (ha már túl öreg, akkor csak a csúcsa), liszt, olaj, só, pirospaprika, tojás , tejföl.
Elkészítés: A csalánt forró vízben alaposan megmossuk, felaprítjuk (a forró víz azért kell, hogy ne csípjen aprítás közben, de ha így is csíp, esetleg kesztyűben dolgozzunk). Minél több a csalán a levesben, annál finomabb lesz. A hagymát apróra vágjuk, olajon megfuttatjuk, amikor már üveges, megsózzuk, pirospaprikát teszünk rá és belekeverjük a lisztet. Ehhez keverjük az aprított csalánt. Felengedjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk készíteni. Amikor el kezd forrni, engedjünk bele annyi tojást, ahányan eszünk belőle. Ha megfőtt a tojás, keverjünk hozzá ízlés szerint tejfölt. Friss kenyérrel tálaljuk.

Medvehagyma krémleves

IMG_1590     IMG_1587

Hozzávalók: 2 marék medvehagyma (friss vagy fagyasztott), 1 főtt krumpli, olaj, só, ételízesítő, 1 ek. tejföl vagy joghurt.
Elkészítés: A medvehagymát kevés vízzel olajon megpároljuk, felengedjük vízzel, ételízesítővel ízesítjük, hozzáadjuk a főtt krumplit, tejfölt vagy joghurtot, ha felforrt botmixerrel pépesítjük.

Paradicsomos vöröslencse leves

IMG_1597     IMG_1602

Hozzávalók: 20 dkg vöröslencse, 3-4 gerezd fokhagyma, fél liter híg paradicsompüré, olaj, VegaNatura ételízesítő, teljes kiőrlésű kockatészta, bazsalikom vagy oregano.
Elkészítés: A megmosott vörös lencsét másfél liter forrásban levő vízbe öntjük. Hozzáadjuk az ételízesítőt, fokhagymát, olajat. 10 perc főzés után beleöntjük a paradicsompürét, teljes kiőrlésű tésztát dobunk bele, ízlés szerint bazsalikommal vagy oreganoval ízesítjük és újabb 10 perc alatt készre fűzzük.

Zöldségleves zabpehelygombóccal

IMG_1582     IMG_1553

Hozzávalók: vegyes idényzöldség (répa, karalábé, borsó, karfiol, krumpli), ételízesítő, 1 tojás, 4-5 ek. aprószemű zabpehely, 2-3 ek. liszt, olaj, zöldségzöld.
Elkészítés: A tojást felverjük, kiegészítjük kb 1 dl vízzel és 1 kk. ételízesítővel, belekeverjük a zabpelyhet és állni hagyjuk. A felaprított zöldségeket kevés olajon megpároljuk. Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a krumplit és a karfiolt, az ételízesítőt. Ha a krumpli megfőtt, elkészítjük a gombócot. A tojásos zabpehelyhez annyi lisztet adunk, hogy galuskatészta sűrűségű legyen. Kiskanállal kis gombócokat vagy galuskákat szaggatunk a levesbe. Pár perc főzés után hozzáadjuk az apróra vágott zöldségzöldet.
A sorrend fontos: először a gombóchoz beáztatjuk a zabpelyhet, mert míg a leves fő, megszívja magát. Ha erre nem hagyunk időt, kemény marad a zabpehely a gombócban!


Kölesfelfújt

IMG_1594     IMG_1543

Hozzávalók: 2 csésze köles, fél csésze mazsola, egy csésze barna nádcukor, fél kg túró, 5 tojás, egy citrom leve, 5 dkg vaj.
Elkészítés: A megmosott kölest kb. 2,5-szörös mennyiségű vízben a mazsolával főzzük meg. Ha kész, adjuk hozzá a vajat, a citrom levét, a túrót, a tojások sárgáját majd a felvert fehérjét. Kikent tepsiben 180 fokon süssük 30-40 percig. Lekvárral vagy vaníliakrémmel tálaljuk.

Aszalt áfonyás zabkorpakeksz

11295715_881056161951041_2765956385062860186_n     11238214_881055478617776_4536488045428871265_n

Hozzávalók: 20dkg zabkorpa, 15dkg teljes őrlésű liszt, 10-15 dkg aszalt áfonya, 1/2tk sütőpor, 1/2tk őrölt fahéj, 1/2kk só, 15dkg vaj, 15dkg barnacukor, 1 tojás
Elkészítés: A vajat kikeverjük a cukorral, tojással, majd összedolgozzuk a száraz hozzávalók keverékével. Hűtőben 15-20 percet pihentetjük, ezután diónyi gombócokat formázunk, tepsibe rakosgatva kissé ellapítjuk (kb. 30 db lesz). 170-180 fokon sütjük.

Zabpelyhes sütemény

10348529_881055975284393_8364242926408522254_n     11295733_881056035284387_6737574966956191879_n

Hozzávalók: 1 csésze kisszemű zabpehely, 2 tojás, 2 vaníliás cukor, 1,5 cs. nádcukor, 1 ek olaj, 2 cs. víz, 1 cs. fehér liszt, 1 cs. zabpehelyliszt, 2 sütőpor, 1 cs. aszalt vörös áfonya, 1 alma reszelve.
Elkészítés: A zabpelyhet leforrázzuk és 5 percig lefedve állni hagyjuk. A tojást, cukrot, vaníliás cukrot, vizet kikeverjük. Hozzáadjuk a leforrázott zabpelyhet, a zabkorpát, a sütőporral elkevert liszteket és a vörös áfonyát. Kikent tepsibe simítjuk, megszórjuk a reszelt almával és forró sütőben perc alatt készre sütjük.

Zabpelyhes töltött hagyma

11011992_881055801951077_7706974993761598096_n      10403491_881056385284352_3020119570127423768_n

Hozzávalók: 15 közepes hagyma, 3 ek zabkorpa, 3 ek kisszemű zabpehely, 2 ek szárított zöldségkeverék, 1 ek VegaNatura ételízesítő, 2 ek liszt, 3 ek tejföl, olaj.
Elkészítés: A megtisztított hagymát bevagdossuk. A száránál maradjon egyben. A hozzávalókból kevés vízzel palacsintatészta sűrűségű keveréket készítünk, megtöltjük vele a hagymákat. Kikent tepsibe állítjuk, kb. 45 perc alatt készre sütjük.

Zabkorpás pástétom

11143103_881055678617756_2495547889070505033_n     11267163_881055401951117_2637935480844496396_n

Hozzávalók: 3 ek. zabkorpa, 3 ek. kisszemű zabpehely, 3 ek. tejföl, 2 tk. grillfűszer, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek. zöldségzöld, 1 csapott tk. tárkony, 1 tk rizsfűszer vagy VegaNatura ételízesítő,2 tk. mustár, római kömény, cayenne bors.
Elkészítés: a zabkorpát és a zabpelyhet leforrázzuk annyi vízzel, hogy ellepje. 5-10 percig állni hagyjuk. Utána hozzákeverjük a tejfölt, a fűszereket és fél óráig hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
Pirítósra kenve fogyasztjuk.

Zabpehelyfasírt

1394044_881055901951067_4080395437707489426_n     10984117_881056305284360_4669068651394195764_n

Hozzávalók: 2 zsemle, 15-20 dkg zabpehely, 2 egész tojás, fűszerkeverék, 1 kisebb hagyma, 1 gerezd fokhagyma, olaj.
Elkészítés: a zabpelyhet leforrázzuk, 5 percig állni hagyjuk. A zsemléket beáztatjuk, kinyomkodjuk. A hagymát megdinszteljük. A hozzávalókat összekeverjük, vizes kézzel gombócokat formálunk és forró olajban kisütjük. Elkészíthető egyben, tepsiben vagy őzgerincformában sütve is.

Zabpelyhes magvas kenyér

17780_881055735284417_4071473409236191204_n     11267726_881055361951121_6904473595127676614_n

Hozzávalók: 350 ml víz, 2,5 g élesztő, 2 ek. olaj, egy csapott ek. só, 100 g teljes kiőrlésű búzaliszt, 150 g zabpehely, 25 g lenmagpehely, 25g burgonyapehely, 25 g búzacsíra, 25 g burgonyapehely, 25 g búzasikér, 350 g fehér liszt, 1 ek szezámmag, 1 ek napraforgómag, 1 ek tökmag.
Elkészítés: A magvakat és a zabpelyhet áztassuk be fél órára..A 350 ml víz 2/3-át a többi hozzávalóval tegyük a kenyérsütő gép tartályába, utoljára tegyük bele az élesztőt. Az első dagasztás után ellenőrizzük, hogy elég volt-e a víz. Ha nem áll össze a tészta, akkor a maradék vízből öntsünk hozzá apránként.

Búzacsíra saláta

IMG_9838     IMG_9861

Hozzávalók: 1fej jégsaláta, egy marék csíráztatott búza, 2-3 szál sárgarépa, 2 avokádó,  egy zöld alma, napraforgómag v. dióbél, szezámmag, olivaolaj, szójaszósz, citrom. 
Elkészítés: A répát, uborkát, cukkinit csíkokra, a tofut kockára, a koktélparadicsomot félbe vágjuk. A többi hozzávalóval salátástálba tesszük, olívaolajjal meglocsoljuk, szójaszósszal és citromlével ízesítjük.

Lucernacsíra saláta

IMG_9853     IMG_9940

 

Hozzávalók: 1 sárgarépa, 1 uborka, fél marék lucernacsíra, fél marék retekcsíra, 1 cukkini, 1 tofu, olivaolaj, 150 g koktélparadicsom, 1 jégsaláta.
Elkészítés: A répát, uborkát, cukkinit csíkokra, a tofut kockára, a koktélparadicsomot félbe vágjuk. A jégsalátát darabokra tépjük. A csírákkal együtt tálba tesszük, összekeverjük, olívaolajjal meglocsoljuk.

Avokádó krém

IMG_9916     IMG_9824

Hozzávalók: 2 avokádó, 2 főtt krumpli, 2 gerezd fokhagyma, 4 kk olaj, 6 kk krumpli főzőlé.
Elkészítés: A hozzávalókat feldaraboljuk. a főzőlével együtt botmixerrel pépesítjük. Ízlés szerint sózzuk.

Szendvicskrém (Növényi zsír)

IMG_9934     IMG_9822

Hozzávalók: 250 g kókuszzsír, 5 ek. olaj, 1 fej hagyma, VegaNatura ételízesítő, 6 ek. zsemlemorzsa vagy búzadara vagy zabpehely
Elkészítés: A kókuszzsírt az olajjal és az apróra vágott hagymával lábasban addig melegítjük, míg a kókuszzsír felolvad. Addigra kicsit megdinsztelődik benne a hagyma. Ételízesítővel ízesítjük, és ráöntjük egy tálban a kimért zsemlemorzsára vagy búzadarára vagy zabpehelyre. Összekeverjük. Ha kihűlt kenyérre kenve fogyasztjuk.

Magvas kenyér

11244717_943369865684987_5835579900907384498_n     IMG_9835

Hozzávalók: 750 ml meleg víz, 50 g élesztő, 1 kávéskanál cukor, 300 g teljes kiőrlésű búzaliszt, 300 g teljes kiőrlésű rozsliszt, 300 g sokmagvas rozsos kenyérliszt, 300 g fehérliszt, 3-3 evőkanál szezám és lenmag őrlemény, 3-4 evőkanál olaj, 2 teáskanál só.
Elkészítés: Az élesztőt a meleg vízben cukorral felfuttatjuk, a többi hozzávalóval meggyúrjuk a kenyeret. Kb. 30 percig kelni hagyjuk, ezután újra átgyúrjuk és két egyforma kenyércipót formálunk belőle, tepsibe tesszük. Újra kelni hagyjuk. Közben egy tálba  vizet töltünk ezt a sütőbe tesszük amit 220 fokra melegítünk. Ezen a magas hőfokon 15 percig, majd 180 fokon még 45-50 percig sütjük. Ha kész, rácson hagyjuk kihűlni.Ebből az adagból 2 kb. 1 kg-os kenyér lesz.

Zöldtúrmixok

IMG_9872 IMG_9892 IMG_9908 IMG_9911

Meggyes torta

reform meggyes piskta

Hozzávalók: kb. 75 dkg magozott meggy, 1 citrom héja és leve, 1 rúd vanília kikapart belseje, 20 dkg puha vaj vagy margarin, 15 dkg barnacukor, 1 csipet só, 3 tojás, 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 10 dkg kukoricaliszt, 1 késhegynyi sütőpor, zsiradék és liszt a tortaformához (26 cm).
Elkészítés: Habverővel elkeverjük a vajat, citromhéjat, citromlevet, vaníliabelet és a cukrot, majd egyenként beleütjük az egész tojásokat, és az egészet habosra keverjük. A liszteket összevegyítjük a sütőporral, sóval. A tojásos masszához hozzáadjuk a lisztes keveréket és összevegyítjük. A kikent kilisztezett tortaformába belesimítjuk a tésztát és a tetejét meghintjük a magozott meggyel. A formát a sütő középső rácsára helyezzük és 180 fokon kb. 50 percig sütjük. 10 perc állás után kivesszük a formából a tortát és rácson hűtjük. Tálaláskor meg lehet hinteni porcukorral, de anélkül is nagyon finom.

Bogyós gyümölcsös muffin

Hozzávalók: 2 tojás, 10 dkg túró, 10 dkg cukor, 1 dl étolaj, 2 dl natúr joghurt, 25 dkg teljes őrlésű liszt, 1 cs. sütőpor, 15 dkg bogyós gyümölcs az évszaknak és kedvünknek megfelelően (lehet fagyasztott is). Elkészítés: A száraz és nedves hozzávalókat külön összekeverjük, majd elvegyítjük. Végül a megtisztított gyümölcsöket óvatosan beleforgatjuk. Nagyon törékeny gyümölcsnél, pl. málna a formába kanalazáskor tesszük a tésztához. A masszát muffinformába töltjük, és 25-30 percig sütjük 180 fokon. (Kb. 12-16 db lesz belőle)

Gyümölcstorta

Emese gyümölcstorta

Hozzávalók: Piskóta: 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 5 dkg rétesliszt, 5 dkg darált blansirozott mandula, 10 dkg fehérliszt, 8 dkg nádcukor, 1 csomag vaníliás nádcukor, 1 csomag sütőpor, 3-4 dl víz, 8-10 dkg bio növényi margarin v. olaj. Krém: ½ l növényi tej, 5 dkg fehér tönkölyliszt, 5 dkg kukoricakeményítő, 7 dkg bio növényi margarin, 5 dkg nádcukor, 1 csipetnyi kurkuma, vanília. Ezen kívül 35-40 dkg idénygyümölcs, agaragar zselé.
Elkészítés: Piskóta: A hozzávalókat habverővel könnyű tésztává keverjük. kikent, lisztezett tepsibe vagy tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben, 180 °C-on 35-40 percig sütjük. Krém: Felteszünk forrni 4 dl tejet, hozzáadjuk a margarint, cukrot, a kurkumát és a vaníliát. A maradék tejben habverővel csomómentesen elkeverjük a lisztet és a keményítőt majd ezt is hozzákeverjük a már forrásban levő tejhez. Habverővel folyamatosan kevergetve lassú tűzön addig főzzük, amíg krémet nem kapunk. A piskótára rákenjük a kihűlt krémet, erre ráhelyezzük a gyümölcsöket. Végül pedig ráöntjük a zselét ( ¼ l vízbe szétkeverünk egy csapott tk agaragart, majd folyamatos keverés mellett felforraljuk. Hűlni hagyjuk és gyorsan felhasználjuk).

Gyümölcsös zabkorpás bögrés sütemény

sárgabarackos morzsasüti

Hozzávalók: 80-100 dkg idénygyümölcs (pl. eper, meggy, kajszi vagy szilva), 1 bögre teljes kiőrlésű búzaliszt, 1 bögre apró szemű zabpehely, 1 bögre zabkorpa, 1 bögre barna cukor, csipet só, 1-2 kk fahéj, 
25 dkg vaj.
Elkészítés: A lisztet, a zabpelyhet, a cukrot, sót, fahéjat és a vajat robotgéppel vagy kézzel összekeverjük. A morzsa felét egy 24 x 32 cm-es tepsibe szórjuk, egyenletesen elrendezzük rajta a gyümölcsöt, a maradék morzsát a tetejére szórjuk, kézzel kicsit lenyomkodjuk. 180 °C-ra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, szeletelhető.